Samen is niet alleen op mooiste dag van week

‘Zaterdag is de mooiste dag van de week’, zongen Acda & De Munnik zo’n twintig jaar terug in het liedje ‘Zo groen als gras’, dat afkomstig is uit de TV-serie All Stars. Daar is nog steeds geen woord van gelogen, want als jeugdspeler is dit dé dag waar je de hele week naar uitkijkt. Zeker als je ook nog eens bevoorrecht bent om uit te komen voor het vlaggenschip van de meest aansprekende Voetbalopleiding uit de regio.

Voor de elf uitverkoren talenten van Go Ahead Eagles Onder-19 klinkt het eerste fluitsignaal van de scheidsrechter vandaag om klokslag 13:00 uur dan ook als muziek in de oren. De tegenstander van vanmiddag is FC Lisse O19. Waar normaal gesproken volgeladen bussen naar Lisse rijden om de Keukenhof te bezichtigen, reed vanochtend in alle vroegte een bus de andere kant op, richting sportpark Zuiderlaan in Twello.

Voor Go Ahead Eagles is winnen een vereiste om in de Tweede Divisie A aansluiting te houden met de bovenste plekken, terwijl FC Lisse lijkt te strijden voor lijfsbehoud en met elk punt tevreden huiswaarts zal keren. Een straffe wind raast over het complex van SV Twello, precies over de lengte van het veld. Na het winnen van de toss besluit Eagles-aanvoerder Kevin Greeven de eerste helft  met de wind in de rug te spelen. De kreet ‘bal laag houden’ zal menigmaal worden gehoord.

Lisse laat in de eerste minuut zien dat ze niet naar Twello zijn gekomen om ‘de bus te parkeren’, maar zet gelijk de toon met aanvallend voetbal. Het spel golft vervolgens op en neer, met de wind als spelbreker van enkele mislukte lange ballen. Na slechts negentien minuten spelen is de stand 3-2 voor Go Ahead Eagles door een hattrick van de soeverein spelende Olaf Kok. Als er in dit tempo gescoord blijft worden, zal er straks een krankzinnige korfbaluitslag op het wedstrijdformulier staan. Er volgt echter een rustige periode.

Pas tegen het einde van de eerste helft neemt Go Ahead Eagles het heft in handen en hangt een vergroting van de voorsprong in de lucht. Coen Temminck, Olaf Kok en Mike Cyubahiro komen om de beurt in kansrijke posities, maar keeper en paal staan een doelpunt in de weg. Met een 3-2 voorsprong gaan de spelers aan de thee en gaat uw verslaggever, nog beduusd van het eerste kwartier, aan de koffie en de Deventer Koek, rijkelijk geserveerd door de vriendelijke gastvrouw van de Voetbalopleiding.

Na het fluitsignaal voor het begin van de tweede helft is het wederom Lisse dat gelijk de toon zet door enkele keren gevaarlijk uit te breken. Daarna is het voornamelijk Go Ahead Eagles dat de wedstrijd controleert, maar met nog twintig minuten op de klok raken de Eagles langzaamaan de grip kwijt.

Lisse komt er enkele keren venijnig uit, wat uiteindelijk resulteert in een diepe bal op Pierre Mokanda. Keeper Robbert den Dunnen is een fractie te laat uit zijn doel en schiet de bal tegen de doorlopende Lisse-invaller, waardoor de bal achter hem in het doel rolt.

Go Ahead Eagles Onder-19 heeft daarna nog ruim een kwartier om een verdiende overwinning te behalen. Maar door te gehaast op zoek te gaan naar het winnende doelpunt lukt het de thuisploeg niet de stand om te buigen, met een 3-3 eindstand als eindresultaat. De spelers van Go Ahead Eagles lopen hoorbaar teleurgesteld richting kleedlokaal, terwijl de Lissenaren het gelijkspel onderling vieren met complimentjes en high-fives.

Ondanks twee verloren punten was het een vermakelijke wedstrijd met zeker ook genoeg lichtpuntjes. Go Ahead Eagles Onder-19 beschikt over een uitstekende en talentvolle as. Met de overwicht uitstralende laatste man Kevin Greeven, kuitenbijtertje Coen Temminck, de uitmuntende Olaf Kok en de rappe spits Mike Cyubahiro staat er een solide geraamte. Tel daarbij enkele technisch vaardige spelers zoals Quiermo Dumay en Diego Paais en we kunnen concluderen dat we niet mogen klagen over de oudste lichting van de Voetbalopleiding. Soms moet je fouten maken om te leren en aangezien leren boven resultaat staat bij de jeugdopleiding, kan deze middag als een zinvolle les worden beschouwd. Winnen doe je samen, maar verliezen (en gelijkspelen) ook. Of zoals in de eerder genoemde TV-serie All Stars regelmatig werd geroepen: samen is niet alleen.

Go Ahead Eagles O19 – FC Lisse O19 3-3 (3-2)

4. Olaf Kok 1-0