Sander Duits maakt zich met Go Ahead Eagles op voor zijn vierde IJsselderby. Aanstaande zondag komt PEC Zwolle naar De Adelaarshorst, die als vanouds weer het toneel zal zijn van spanning, emotie en fanatisme.

Tijdens Eredivisie-seizoen 2014/15 slaagde Go Ahead Eagles er in om twee keer te winnen van PEC Zwolle. Sander Duits speelde op 19 oktober 2014 zijn allereerste IJsselderby. Destijds kwamen de Deventenaren in De Adelaarshorst binnen een kwartier op een 2-0 voorsprong en zegevierden uiteindelijk met 3-2. “We werden die dag door het publiek gedragen”, weet de 33-jarige middenvelder nog goed. “Het was heel speciaal om te zien hoe gelukkig de supporters waren door de zege. Helaas viel ik zelf tijdens die wedstrijd na dertig minuten geblesseerd uit. Maar desondanks heb ik het als een fantastisch half uur ervaren.”

Sander Duits probeert Bram van Polen de voet dwars te zetten tijdens de IJsselderby van 19 oktober 2014. (Foto: Erik Pasman)

De zege die Go Ahead Eagles vier maanden later op bezoek bij PEC Zwolle boekte, was memorabel. Sinds het seizoen 1989/1990 waren de Deventenaren er niet in geslaagd om in Zwolle een competitieduel te winnen van de aartsrivaal, maar op 15 februari 2015 werd die negatieve reeks doorbroken: 0-1. Go Ahead Eagles belette PEC Zwolle om te voetballen door compact te spelen en scoorde in de eerste helft via Jeffrey Rijsdijk. “Dat was natuurlijk een hele mooie zege, omdat we na al die jaren weer eens op het terrein van de aartsrivaal wonnen”, vervolgt Duits. “Bij terugkomst in Deventer werden we opgewacht door onze supporters en was het één groot feest. Toch vond ik het tijdens dat seizoen het mooist om in De Adelaarshorst van PEC Zwolle te winnen. Het publiek dat door het dolle heen was en de ereronde na afloop; het maakte het voor mij persoonlijk nóg specialer dan het winnen van die uitwedstrijd.”

Sander Duits maakt het PEC Zwolle-speler Ben Rienstra lastig tijdens de met 0-1 gewonnen IJsselderby van 15 februari 2015. (Foto: Erik Pasman)

Aanstaande zondag krijgt Duits opnieuw de kans om PEC Zwolle te verslaan in De Adelaarshorst. De Eagles-captain weet inmiddels wat hem te wachten staat. “Het is moeilijk om uit te leggen wat de IJsselderby zo speciaal maakt. Het is een gevoel. Tijdens de IJsselderby voel je de spanning onder de supporters. Op het veld merk je heel duidelijk dat het echt een duel is dat ergens om gaat. Als speler ben je daardoor nog gemotiveerder om te winnen omdat je de supporters niet wilt teleurstellen. En natuurlijk blijft het voor Go Ahead Eagles een belangrijk duel voor de ranglijst. De wedstrijd heeft daardoor een dubbele lading en juist een tegenstander als PEC Zwolle kan ons net die extra boost geven die we nodig hebben om te winnen. Het kan voor mij niet snel genoeg zondag zijn.”

Lees het tweede deel van het interview met Sander Duits in de Matchday! die zondag tijdens de IJsselderby verschijnt.