Eerste Selectie

Sander Duits verricht aftrap ‘Scoor een Boek!’

Go Ahead Eagles en de Bibliotheek Deventer zetten samen hun kracht in. Het project ‘Scoor een Boek!’ bundelt de populairste sport van de wereld met lezen. Het doel is om leerlingen uit de groepen 5 en 6 van de basisscholen in Deventer te stimuleren om met plezier te (blijven) lezen. Op basisschool De Windroos in de Bierstraat verrichtten Sander Duits en Alice van Diepen (directeur van de Bibliotheek) vanmorgen de officiële aftrap.

Naast sporten en spelen, is lezen erg belangrijk. Een goede taalbeheersing is de basis voor zelfstandigheid en een gezonde levensstijl. Scoor een Boek! wil dat bereiken. In de komende tien weken gaan bijna 700 leerlingen uit groep 5 en 6 van twaalf basisscholen in Deventer zoveel mogelijk boeken lezen in de klas. Ook wil Scoor een Boek! de gezinnen van deze leerlingen stimuleren om mee te doen en zoveel mogelijk te lezen. De deelnemende gezinnen maken kans op tickets voor een wedstrijd van Go Ahead Eagles in de spannende slotfase van de competitie.

In een video waarin Sander en Jesse, een leerling van De Windroos, een rol spelen, wordt het plezier in lezen nog eens benadrukt. Sander Duits over het project Scoor een Boek!: “Ik vind het erg belangrijk dat kinderen lezen. Ik deed het zelf ook veel toen ik jong was en nu nog steeds. Naast het voetballen natuurlijk!” Irma Muskee van Go Ahead Eagles: ”Een geweldig project en een mooie samenwerking.” En Alice van Diepen: “Dat kan ik alleen maar onderschrijven. Zeg je Deventer, dan zeg je Go Ahead Eagles. Een gouden kans voor ons om samen te werken.”

Over vijf weken is het ‘rust’ en wordt in de klassen de tussenstand bepaald. Ook dan is er weer een video van Sander en Jesse. Daarnaast organiseert de Bibliotheek aan de Brink in de voorjaarsvakantie leuke (voetbal)activiteiten en wordt een film met in de hoofdrol Koen Kampioen vertoond. Marike Rienstra, consulent educatie van de Bibliotheek: ”Iedereen die zin heeft, kan hierheen komen. We laten zo zien dat de bibliotheek meer doet om kinderen te laten lezen.” Op 11 april klinkt het fluitsignaal en sluiten alle deelnemende scholen Scoor een Boek! af met een sportieve activiteit rondom stadion De Adelaarshorst. Ook wordt dan bekend gemaakt hoeveel boeken er in totaal zijn gelezen.

Scoor een Boek! is enkele jaren geleden opgezet in de provincie Groningen en wordt nu uitgerold over het hele land en ondersteund door de Eredivisie CV. De provincie Overijssel en Go Ahead Eagles starten als eerste in 2017. Astrid Kroon, projectleider van Rijnbrink, begeleidt de opzet en uitvoering in de provincie Gelderland en Overijssel. Astrid over het project: ”We zijn erg blij met de samenwerking met Go Ahead Eagles en de Bibliotheek en het helpt ons enorm om het doel te bereiken; zoveel mogelijk kinderen aan het lezen brengen en vooral met plezier!”

Terug naar overzicht