DEVENTER - Voetbal, Persdag Go Ahead Eagles, Eredivisie seizoen 2016-2017, Stadion De Adelaarshorst, 15-07-2016, GA Eagles-speler Xandro Schenk

Namens de volledige selectie, richten Sander Fischer en Xandro Schenk het woord graag tot jullie.

Sander Fischer: “Gisteren was de Day After. De dag na de 1-2 nederlaag tegen De Jodan Boys in de KNVB Beker. Voor die nederlaag zijn geen excuses, we nemen er volle verantwoordelijkheid voor. Ik kan er duidelijk over zijn: het is een resultaat om je voor te schamen. En geloof me: dat hebben we gisteren gedaan. En ook de loting vanavond zal even pijnlijk zijn.”

Xandro Schenk: “Uit de harde gesprekken van gisteren is het initiatief tot dit bericht van onze kant gekomen. Sinds gisteren hebben Sander en ik geprobeerd onze gedachten zo goed mogelijk te verwoorden. We kunnen nu namelijk twee dingen doen met z’n allen: we kunnen in de teleurstelling blijven zitten, of de rug rechten en vooruit kijken. Natuurlijk, kritiek hoort erbij. Ook in de kleedkamer zijn harde woorden gevallen. Maar de nederlaag tegen De Jodan Boys moet ons natuurlijk niet uiteen drijven. Daar is geen reden toe. Ik bedoel: kijk alleen al deze maand. We winnen overtuigend van Excelsior, vergeten te scoren in een leerzame wedstrijd in Utrecht en verliezen verdiend van een team met meer kwaliteit: FC Twente. Ondanks dat we alles gaven. We strijden volop mee om lijfsbehoud en nog geen concurrent is er in Deventer met de drie punten vandoor gegaan.”

Sander Fischer: “Bij dat laatste is jullie rol groot. Dat is vaker gezegd, maar als nieuweling kan ik het alleen maar beamen. Wat Xandro zegt, wil ik onderstrepen: we moeten ons natuurlijk niet uiteen laten drijven door die wedstrijd tegen De Jodan Boys. Achter elkaar blijven staan. Vorig jaar bij Excelsior was de grote kracht dat we altijd rustig bleven. Ook daar verloren we regelmatig meerdere wedstrijden achter elkaar, maar er was nooit paniek.”

Xandro Schenk: “In de kleedkamer trok ik net de parallel met twee seizoenen geleden. Toen stond ook PEC Zwolle-uit op het programma na een énorme deceptie, die ik maar met één woord hoef te omschrijven: polletje. De kater van toen was vergelijkbaar met die van nu, wat mij betreft. Maar met z’n allen stonden we een week later in het – toen nog – IJsseldelta Stadion. Vol uitvak, elf spelers die er vol op gingen. ‘Gewoon’ weer die wisselwerking. Kippenvel als ik er aan denk.”

Sander Fischer: “Wij nemen de volle verantwoordelijkheid voor de wanvertoning van dinsdag. Ik kan nu gaan smijten met van die Amerikaanse tegelwijsheden, als: the harder you fall, the stronger you rise, maar dat heeft helemaal geen zin. Wij richten ons vizier nu volledig op de wedstrijd in Zwolle en daarna op de wedstrijden die nog komen gaan. Namens al onze medespelers vragen we jullie hetzelfde te doen. De strijd om handhaving is zwaar, en kan alleen samen worden gewonnen. Zo is het echt.”

Xandro Schenk: “In de appgroep van de selectie werd net een printscreen van een Tweet geplaatst van één van jullie. “Kop in de lucht en op naar zondag!”, stond er. Beter kan ik het niet verwoorden.”