Nieuws Algemeen

Spannende slotdag voor jeugdelftallen Voetbalacademie

Na morgen zit het seizoen 2023/2024 er voor alle geledingen van Go Ahead Eagles écht op. In navolging van het geweldige resultaat van het eerste elftal willen ook de jeugdteams hun seizoen morgen (zaterdag 1 juni) op een positieve manier afsluiten. Bij elke wedstrijd staat er nog iets op het spel. 

Er zijn nog twee elftallen van de Voetbalacademie in de race voor het kampioenschap. Eén daarvan is Onder-14, dat een directe confrontatie om de titel met FC Utrecht O14 wacht. Eigenlijk wordt er al weken naar deze apotheose toegeleefd, want al snel werd duidelijk dat de ploeg van Patrick Kieftenbelt en de Utrechters de enige twee titelkandidaten in Divisie 2A zijn. In die tweestrijd lieten beide ploegen nauwelijks iets liggen, totdat Onder-14 een maand geleden gelijkspeelde tegen Almere City FC O14 (2-2), waardoor FC Utrecht O14 met twee punten voorsprong de wedstrijd in zal gaan. Het grote verschil in doelsaldo (+54 versus +27) zal geen invloed hebben op de duidelijke opdracht die Onder-14 te wachten staat: winnen. Dat moet gebeuren op het vertrouwde terrein van sportpark Zuiderlaan in Twello, waar om 11:30 uur wordt afgetrapt.

Onder-15 bewandelt de omgekeerde weg en gaat juist op bezoek bij FC Utrecht O15. Omdat Onder-15 vorige week vrijdag gelijkspeelde tegen PSV O15 (2-2), mag FC Utrecht O15 zich de kampioen van Nederland noemen in de voorjaarscompetitie van Divisie 1A. Voor de Domstedelingen staat er dan ook niks meer op het spel. Onder-15 is nog volop in de race voor de tweede plek, waarvoor het de beste papieren heeft gezien de voorsprong van twee punten op AZ O15. Ploegen als Feyenoord O15 en Ajax O15 werden dit seizoen al verslagen door Go Ahead Eagles O15, maar van FC Utrecht O15 werd wel verloren tijdens de eerste ontmoeting (0-1). Om 12:00 uur krijgen de manschappen van Peter Vogel op sportpark Zoudenbalch een herkansing. 

Onder-18 bezette een groot deel van de competitie de tweede plek in Divisie 3A, maar sinds het plotse verlies van de toenmalige koploper NEC O18 heeft de ploeg van Jeroen Spies het kampioenschap ineens in eigen hand. De eerste tweede hordes werden succesvol genomen; morgen wacht de laatste tegen FC Dordrecht O18. Dat is wel één van de twee ploegen – naast NEC O18 – waar Go Ahead Eagles O18 nog niet van wist te winnen. De eerste wedstrijd eindigde in 1-1. Zowel Onder-18 – dat sowieso al zeker is van promotie naar Divisie 2 – als NEC O18 won zeven keer, speelde vier keer gelijk en verloor twee keer, wat beide teams op 25 punten brengt. Er vielen dit seizoen alleen wat meer rood-gele doelpunten dan Nijmeegse treffers, waardoor Onder-18 de beste papieren heeft. Om 14:00 uur wordt er afgetrapt op sportpark Zuiderlaan in Twello. 

Op datzelfde tijdstip en terrein werkt Onder-16 ook zijn wedstrijd af tegen NAC Breda O16, dat al gedegradeerd is. Onder-16 kan terugkijken op een fantastisch seizoen, maar het kan nog mooier worden als er morgen wordt gezegevierd. AZ O16 passeerde afgelopen dinsdag de equipe van Jip Ellenbroek op de ranglijst van Divisie 1A en staat nu tweede, maar de Alkmaarders zijn inmiddels wel al uitgevoetbald. Bij winst zal ook Onder-16 zich de nummer twee van Nederland mogen gaan noemen. 

Onder-13 speelt geen thuiswedstrijd, maar lang in de bus hoeft het niet te zitten. SV Schalkhaar O13 zal op sportpark De Horsterhoek de tegenstander zijn. De aangrenzende dorpelingen zijn al gedegradeerd en spelen dus om des keizers baard. Voor de pupillen van Bram Meuwissen staat de tweede plaats nog op het spel. FC Twente / Heracles O13 bezet momenteel de tweede plek met 25 punten (doelsaldo van +26) en heeft de beste papieren. De Tukkers spelen echter wel tegen de nog ongeslagen kampioen PEC Zwolle O13. De andere gegadigden – Go Ahead Eagles O13 (23 punten, +12) en De Graafschap O13 (22 punten, +26) – treffen de nummers 7 en 8 en hebben dus op papier een makkelijkere tegenstander. Onder-13 trapt om 10:30 uur af. De wedstrijden van FC Twente / Heracles O13 en De Graafschap O13 zijn dan al bezig. 

Ook voor Onder-21 wacht een spannend slot van de voorjaarscompetitie. In tegenstelling tot de andere jeugdelftallen is Onder-21 het enige team dat het gehijg van het degradatiespook constant in de nek heeft gevoeld. Lange tijd stond het onder de rode streep, op de zevende plaats, maar sinds een paar speelronden heeft het stuivertje gewisseld met NEC O21. Het verschil is slechts één puntje met de Nijmegenaren, die een beter doelsaldo bezitten. De ploeg van Martijn Jongbloed heeft het dus in eigen hand, maar makkelijk zal de opgave zeker niet zijn. Het oudste jeugdteam van de Go Ahead Eagles Voetbalacademie gaat op bezoek bij FC Groningen O21, dat in theorie nog kampioen kan worden. Concurrent NEC O21 heeft het op papier iets eenvoudiger, want de Nijmeegse equipe treft De Graafschap O21, dat vierde of vijfde zal eindigen. Het eerste duel met de Groningers werd met 1-2 verloren. De laatste aftrap van het rood-gele jeugdseizoen 2023/2024 zal om 15:00 uur worden verricht op sportpark Corpus Den Hoorn in Groningen. 

Terug naar overzicht