Vandaag werd bekend dat Nederland een extra Europa League-plek toegekend krijgt in verband met het Fair Play Klassement. Deze plek gaat naar de hoogst genoteerde Eredivisieclub die nog geen kwalificatie voor Europa heeft.

Na FC Twente, dat heeft aangegeven geen aanspraak te willen maken op de plek, zijn dit na 32 wedstrijden(!) Excelsior en Go Ahead Eagles.

Dit gegeven is sinds een week bekend op de burelen van de Adelaarshorst. Deze tijd heeft de club gebruikt om nogmaals goed door de reglementen en restricties te gaan. Deze delen we hieronder graag met jullie:

Mocht Go Ahead Eagles aan het einde van de reguliere competitie recht hebben op de extra Europa League-plek, dan dient de club in bezit te zijn van een UEFA-licentie. Op dit moment buigen Go Ahead Eagles en de KNVB zich over de aanvraag hiervan, waarna uiteindelijk ook de UEFA de club zal toetsen volgens de richtlijnen. Hierbij zal ook de plaats van handeling een belangrijk vraagstuk zijn. Vanwege de vernieuwbouw van de Adelaarshorst is het niet mogelijk de kwalificatieronden, waarvan de eerste wordt gespeeld op 2 en 9 juli, te spelen in Deventer. Go Ahead Eagles zal dan dus op een andere locatie moeten spelen. Op dit moment wordt bezien waar dit zou kunnen.

Mocht Go Ahead Eagles geen licentie krijgen, dan is deelname aan de Europa League uitgesloten. Mocht Go Ahead Eagles uiteindelijk wel een licentie krijgen, dan zal de club, hoewel het veel voeten in aarde heeft, honderd procent gaan voor het Europese avontuur.

Vanzelfsprekend beïnvloedt bovenstaande op geen enkele manier het behalen van de échte sportieve doelstelling, namelijk handhaving in de Eredivisie.