Sterk GA Eagles wipt Feyenoord uit bekertoernooi

Go Ahead Eagles is er in geslaagd om zich ten koste van Feyenoord te plaatsen voor de derde ronde van het KNVB bekertoernooi. In de eigen Adelaarshorst zegevierde de Deventer ploeg na een sterke partij met 2-0.

Foeke Booy moest het tegen de Rotterdammers wederom stellen zonder de geblesseerden Marnix Kolder, Deniz Türüç, Lesly de Sa en Alex Schalk. Met de van een schorsing teruggekeerde Bart Vriends als captain in de basiself hielp Go Ahead Eagles zichzelf echter al snel in het zadel door vroeg in de wedstrijd te scoren. Een afgeslagen hoekschop belandde na anderhalve minuut voor de voeten van Jules Reimerink, die zijn schot via het lichaam van een Feyenoord-verdediger achter doelman Kenneth Vermeer zag belanden: 1-0.

gaefey64

Onder aanvoering van het onverzettelijke centrale verdedigingsduo Vriends en Jop van der Linden hield Go Ahead Eagles de gelederen achterin vervolgens gesloten. Voorin hield de balvaste Teije ten Den – die voor het eerst sinds zijn komst naar Deventer in de basis startte – zich als centraal aanspeelpunt knap staande tegen het Rotterdamse verdedigingsduo Sven van Beek en Terence Kongolo. Vanuit een gesloten organisatie koos Go Ahead Eagles zorgvuldig de momenten uit om via de omschakeling of standaardmomenten voor dreiging te zorgen.

Van der Linden schoot na elf minuten van afstand in de handen van Vermeer. Na een half uur keerde de Feyenoord-doelman een inzet van Sander Duits, die een schuiver richting de korte hoek verstuurde. Tussendoor was Jules Reimerink tot tweemaal toe op de rechterflank ontsnapt aan zijn directe tegenstander, maar evenzoveel keer was de eindpass op Fernando Lewis net niet zuiver genoeg om de voorsprong te verdubbelen. Feyenoord wist enkel via een aantal afstandsschoten en voorzetten in de buurt te komen van doelman Mickey van der Hart, die zijn eerste officiële wedstrijd voor Go Ahead Eagles foutloos keepte en door Match Legend Resit Schuurman werd uitverkozen tot Man of the Match.

gaefey05

De Eagles-doelman deed zich ook in de tweede helft direct gelden. Eerst pakte hij een vrije trap van Jens Toornstra klemvast om kort daarop een schot van invaller Elvis Manu uit de korte hoek te tikken. Het bleven lange tijd de enige wapenfeiten na rust. Go Ahead Eagles werd pas weer gevaarlijk in de 70e minuut toen Reimerink na een steekbal van Jeffrey Rijsdijk gestuit werd door Vermeer. Ondertussen vermaakten de toeschouwers op de tribune zich prima door beurtelings tegen elkaar op te zingen. Een kwartier voor tijd werd de sfeer in het stadion alleen nog maar beter toen Van der Linden mocht aanleggen voor een vrije trap. De centrale verdediger schoot de bal feilloos achter doelman Vermeer: 2-0 voor Go Ahead Eagles en alweer de negende (!) speler die dit seizoen in een officiële wedstrijd doel wist te treffen namens de ploeg van Foeke Booy.

Kort daarop bekroonde Van der Hart zijn puike optreden door een vrijwel zekere goal van Feyenoord te voorkomen. Met een katachtige reflex keerde hij een inzet van spits Colin Kazim-Richards, die de bal van dichtbij naar de hoek van het doel kopte. Ver in blessuretijd greep de doelman ook nog kordaat in bij een gekruld schot van Toornstra. De nul bleef daardoor voor Feyenoord op het scorebord staan, waardoor Go Ahead Eagles zich ten koste van de Rotterdammers in de koker weet voor de loting van de derde ronde van het KNVB bekertoernooi.