Strijd om tweede plaats nog volledig open na zege op NEC

Met nog één speelronde te gaan in de Keuken Kampioen Divisie is Go Ahead Eagles nog volop in de race voor directe promotie naar de Eredivisie. Door een 2-1 zege op NEC in De Adelaarshorst werd nummer 2 De Graafschap tot op twee punten genaderd.

Go Ahead Eagles begon de wedstrijd tegen de Nijmegenaren zoals het de laatste weken vaker startte. Vanaf de aftrap werd in een hoog tempo gespeeld en hoog druk gezet. Dat resulteerde al binnen een minuut in een kansje voor Martijn Berden. Zijn inzet werd geblokt. Zes minuten later was het wel raak, toen rond het strafschopgebied weer eens fel op de bal werd gejaagd door Go Ahead Eagles. Luuk Brouwers, die door zijn goede spel de laatste weken is genomineerd voor ‘Beste Speler van de 4e periode’ (stem hier op Luuk!), ontfutselde de bal van Terry Lartey Sanniez en schoot koelbloedig de 1-0 binnen.

De ploeg van Kees van Wonderen groef zich allerminst in na het doelpunt van Brouwers en bleef de aanval zoeken. Na 25 minuten werden die aanvallende intenties beloond toen Martijn Berden werd gevloerd in het strafschopgebied. Sam Hendriks faalde niet van elf meter en bracht de stand op 2-0. Na de goal leek NEC wakker geschud, met een gelijkopgaand restant van de eerste helft tot gevolg. In de veertigste minuut viel dan ook het doelpunt van de Nijmegenaren, toen Jordy Bruijn een door hem versierde penalty onberispelijk raak schoot. Hij bepaalde de ruststand op 2-1.

Hoe voortvarend Go Ahead Eagles de eerste helft begon, hoe lastig de ploeg het had aan het begin van de tweede helft. Na drie minuten was NEC al gevaarlijk, toen Rangelo Janga goed voor zijn man kwam na een voorzet vanaf rechts. Hij schoot de bal op de voeten van Jay Gorter. Ook een poging van Jonathan Okita, een aantal minuten later, werd gekeerd door de Eagles-doelman. In deze lastige fase kwam voor Go Ahead Eagles het uitvallen van de geblesseerde Brouwers dan ook op een ongelukkig moment.

Vanaf dat moment kwamen de Deventenaren nauwelijks meer aan voetballen toe en zakte het niveau terug. Tot levensgrote kansen voor de Nijmegenaren leidde dat aanvankelijk niet, totdat Jordy Bruijn in de slotfase ruimte vond voor een schot. Jay Gorter hield de bal, zoals wel vaker vanavond, knap uit de hoek. Het luidde een ongekend spannende slotfase in. De ingevallen Jacob Mulenga kon aan alle onzekerheid een eind maken, maar zijn inzet vanaf de rand van het strafschopgebied werd gekeerd. Een aantal zenuwslopende minuten later floot scheidsrechter Van de Kerkhof af en was de zwaarbevochten overwinning voor Go Ahead Eagles een feit.

Door de zege verkleinde Go Ahead Eagles het gat tot nummer 2 De Graafschap tot twee punten, waardoor aanstaande woensdag pas duidelijk wordt wie definitief aanspraak maakt op directe promotie naar de Eredivisie, waarvoor ook Almere City FC (4e) en NAC Breda (5e) nog in de race zijn. Go Ahead Eagles reist over vijf dagen af naar Rotterdam voor het slotduel met Excelsior.