Ver van huis bleven de vier jeugdteams van Go Ahead Eagles vandaag ongeslagen. Sterker nog: het totale puntenaantal dat in de teamtassen mee naar Deventer werd genomen, bedroeg liefst tien. Onder-19 meldde zich in de Top-3 van de Tweede Divisie A door een 2-3 zege op RODA ’23 O19, terwijl Onder-17 eenzelfde positie bekleedt door een ‘narrow escape’ bij FC Emmen O17 (2-2). In de Eerste Divisie keerden Onder-15 (0-1) en Onder-13 (1-3) met de volle buit huiswaarts.

Onder-19 wint ondanks off-day

Door een 2-3 overwinning bij RODA ’23 O19 heeft Go Ahead Eagles Onder-19 zich in de Top-3 van de Tweede Divisie A genesteld. De manier waarop de zege tot stand kwam, stemde O19-trainer Erik Zandstra echter allerminst tevreden. “Uiteraard ben ik blij met de overwinning, maar eigenlijk hadden wij vandaag een off-day. Met name in de eerste helft speelden we heel slap. We werden in de persoonlijke duels afgetroefd door een gretig RODA. Daardoor begonnen we al niet lekker aan de wedstrijd en dat was niet goed voor het vertrouwen.”

Tekst gaat verder onder foto.

Wel was de eerste de beste kans gelijk raak voor het team van Zandstra, dat door een mooie goal van Olaf Kok voor de openingstreffer tekende. Met een 1-2 voorsprong begon het oudste jeugdteam van Go Ahead Eagles aan de theepauze. Zandstra: “In de rust heb ik aangegeven dat we niet op felheid afgetroefd mogen worden. Ook als het minder draait, moet je knokken. De tweede helft begon het beter te lopen, totdat we een belachelijke penalty tegen kregen. Uiteindelijk scoorden we gelukkig al snel na de 2-2 voor de derde keer, maar over het geheel genomen waren we niet scherp genoeg vandaag.”

‘Narrow escape’ voor Onder-17

Go Ahead Eagles Onder-17 had vandaag een doelpunt in de achtste minuut van de extra speeltijd nodig om een punt over te houden aan het duel tegen FC Emmen O17. In stadion De Oude Meerdijk werd het 2-2. “Eigenlijk hadden we al na de eerste twintig minuten op een 0-2 of 0-3 voorsprong moeten staan”, toonde O17-trainer Uǧur Yildirim zich niet content over de prestatie van zijn manschappen. “Maar het stond slechts 0-1, waarna FC Emmen op slag van rust op gelijke hoogte kwam. In de rust heb ik dan ook aangegeven dat we echt beter moesten gaan voetballen.”

Tekst gaat verder onder foto.


Door een tweede treffer van Drentse makelij keek Onder-17 in de tweede helft echter tegen een 2-1 achterstand aan. Uiteindelijk kwam het team van Yildirim in de achtste minuut van de extra speeltijd alsnog op gelijke hoogte. “In de 88e minuut kregen we een corner. Onze keeper Rens Boer ging mee naar voren. Ik weet niet of het bewust of onbewust was, maar via Rens kwam de bal bij Jordy Halfwerk, die de bal erin schoot. Dit was een wedstrijd die we eigenlijk eenvoudig hadden moeten winnen. Al moet wel gezegd worden, dat FC Emmen vandaag zijn volledige ziel en zaligheid erin heeft gegooid. Gelukkig deden onze jongens dat ook in de laatste tien minuten.”

Onder-15 zes punten ‘los’ na zege

Go Ahead Eagles Onder-15 was al koploper van de Eerste Divisie-laag, maar heeft zich vandaag door een 0-1 overwinning op runner-up DSO O15 ook zes punten ‘los’ gemaakt van de naaste concurrentie. “Een spannende wedstrijd”, constateerde O15-trainer Tristan Berghuis. “De eerste helft kregen we weinig kansen. Ibrahima Kouyate schoot de bal op de paal en verder waren we twee keer gevaarlijk bij een corner. Aan de andere kant heeft onze verdediging ook nauwelijks iets weggegeven, ondanks dat DSO een behoorlijk goede spits in de gelederen had. Maar onze verdedigers beten zich echt in hem vast.”

Tekst gaat verder onder foto.


Kort na rust kwam Go Ahead Eagles Onder-15 op een 0-1 voorsprong via Ibrahima Kouyate. Berghuis: “Daarna werden we vastgezet door DSO, dat met vier aanvallers ging spelen door de nummer 10 een linie door te schuiven. Hierdoor hadden wij een man meer op het middenveld, maar we deden te weinig met de mogelijkheden die er hierdoor voor ons op het middenveld lagen. Maar op basis van strijd, keihard werken en heel goed verdedigen hebben we de zege over de streep getrokken.”

Onder-13 behoudt ongeslagen ‘uit-status’

In de Eerste Divisie-hoog slaagde Go Ahead Eagles Onder-13 er vandaag in om ook in de derde uitwedstrijd van het seizoen ongeslagen te blijven. Op bezoek bij Alphense Boys O13 werd het 1-3 voor de jongste Eagles-lichting. “Toch begonnen we niet heel sterk aan het duel”, vond Patrick Kieftenbelt, assistent-trainer van Go Ahead Eagles Onder-13. “Er lag veel ruimte achter de verdediging van de tegenstander, maar daar wisten we in de eerste helft niet goed van te profiteren. De momenten dat we balbezit hadden, speelden zich vooral af op onze eigen speelhelft.”

Tekst gaat verder onder foto.

Toch wist Go Ahead Eagles Onder-13 in de eerste helft twee keer te scoren door op het juiste moment druk te zetten en de bal te veroveren. De openingstreffer kwam op naam van Stijn Hegeman, die op slag van rust de aangever was bij de tweede goal van Mathijs Gilsing: 0-2. “Mooi voor het team in het algemeen en voor Mathijs in het bijzonder”, aldus Kieftenbelt. “Hij heeft aanvankelijk wat last gehad om zijn ritme te vinden, maar afgelopen week heeft hij keihard gewerkt op de training.”

Op jacht naar de aansluitingstreffer zette Alphense Boys O13 in de tweede helft meer druk naar voren. “Daar hadden we het lastig mee”, zag Kieftenbelt. “Door matig dekken kregen we de 1-2 om de oren, maar vrij snel daarna kwamen we via een doelpunt van Jesse Wijnstok op een 1-3 voorsprong. Toen was de wedstrijd eigenlijk wel gespeeld.” Verder dan een doelpoging die de paal teisterde kwam Alphense Boys O13 niet meer, waarna de mannen van Go Ahead Eagles Onder-13 in de kleedkamer het welbekende ‘Laat de zon in je hart’ bezongen en zich door de zege in de middenmoot van de Eerste Divisie-hoog nestelden.

Wedstrijdkarakteristieken

Tweede Divisie A:
RODA ’23 O19 – Go Ahead Eagles O19 2-3 (1-2)
Doelpunten Go Ahead Eagles: Tayrell Wouter (2), Olaf Kok

Tweede Divisie A:
FC Emmen O17 – Go Ahead Eagles O17 2-2 (1-1)
Doelpunten Go Ahead Eagles: Jordy Halfwerk, Gijs Hovius

Eerste Divisie-laag:
DSO O15 – Go Ahead Eagles O15 0-1 (0-0)
Doelpunt Go Ahead Eagles: Ibrahima Kouyate

Eerste Divisie-hoog:
Alphense Boys O13 – Go Ahead Eagles O13 1-3 (0-2)
Doelpunten Go Ahead Eagles: Mathijs Gilsing, Stijn Hegeman, Jesse Wijnstok

Wil jij als redacteur Voetbalopleiding op wedstrijddagen verslag uitbrengen van de prestaties van de jeugdteams op de clubwebsite van Go Ahead Eagles? Kijk dan hier of jij het schrijftalent bent waarnaar we op zoek zijn.