Voetbalacademie

Technisch voetbalplan jeugdopleiding gepresenteerd

Onder toeziend oog van meerdere Eagles-generaties is zaterdagmiddag in de Adelaarshorst het technisch voetbalplan voor de nieuwe jeugdopleiding van Go Ahead Eagles door Henk ten Cate overhandigd aan voorzitter Edwin Lugt.

Met Adrie Steenbergen, John Oude Wesselink, Henk ten Cate, Harry Decheiver, Toine Rorije, Alfred Knippenberg, Kick Maatman, Jochem de Weerdt en Jan Kromkamp waren meerdere voetbalgeneraties aanwezig die via Go Ahead Eagles hun sporen verdienden in het betaalde voetbal. Samen waren zij getuige van de officiële herinvoering van de jeugdopleiding van Go Ahead Eagles, die in de toekomst nieuwe namen aan het profvoetbal af moet leveren.

jeugdgae01-1

Edwin Lugt opende de bijeenkomst met een terugblik op de afgelopen periode, waarin de herinvoering van de jeugdopleiding van Go Ahead Eagles in sneltreinvaart tot stand was gekomen. “Aan het einde van het seizoen 2012/13 hebben we met het nieuw te vormen bestuur een aantal luistersessies gehouden met sponsors en supporters van de club. Daarin kwam naar voren dat veel mensen vonden dat Go Ahead Eagles door het ontbreken van een jeugdopleiding geen binding meer had met de regio. De club was eigenlijk een boom zonder wortels geworden. Na een sessie op de hei met het bestuur hebben we vervolgens het beleid voor de komende jaren bepaald. Een onderdeel daarvan was een onderzoek naar het mógelijk herinvoeren van de jeugdopleiding.” Nadat de club John Oude Wesselink en Henk ten Cate bij het initiatief had betrokken, ging het balletje snel rollen. “De afgelopen zes maanden is er een ongelooflijke hoeveelheid werk verricht, waardoor we komend seizoen met een eigen jeugdopleiding kunnen starten”, gaf Lugt aan. “We zijn trots op het herinvoeren van de jeugdopleiding, die past in het beleid dat we als club voorstaan. We willen er weer voor zorgen dat talenten zich bij ons kunnen ontwikkelen en uiteindelijk zullen schitteren in onze eigen Adelaarshorst.”

jeugdgae02-1

Ook de voorzitter van het bestuur van de Eagles-jeugdopleiding, Bart Voortman, gaf aan dat er veel werk is verzet om de jeugdopleiding van de grond te krijgen. “Het is heel mooi om zoiets neer te zetten, ook al ging het gepaard met de nodige haken en ogen en veel vallen en opstaan. Maar we hebben het voor elkaar gekregen. Het sportieve, organisatorische en financiële geraamte staat. We hebben de afgelopen periode met elkaar fantastische stappen gemaakt en een technisch voetbalplan geschreven.”

jeugdgae05-1

Vervolgens werd het technische voetbalplan door Henk ten Cate overhandigd aan Lugt. “Het is iets teveel eer om alleen John en mij als geestelijk vader van dit plan te zien”, weigerde Ten Cate alle credits naar zich toe te trekken. “Er zijn namelijk zoveel mensen betrokken geweest bij de herinvoering van de jeugdopleiding van Go Ahead Eagles. Die wil ik allemaal bedanken voor hun steun en hulp. Het uiteindelijke resultaat is een technisch voetbalplan dat anders, maar volgens ons wel beter is. In ieder geval onderscheidend, zoals Go Ahead Eagles eigenlijk altijd al is geweest. We waren de eerste Nederlandse club met een jeugdinternaat van waaruit veel talent is doorgebroken. Zo’n tien spelers uit de jeugdopleiding hebben het zelfs tot het Nederlands elftal geschopt. Met de herinvoering van de jeugdopleiding zou ik willen zeggen: op naar de volgende tien internationals.”

Terug naar overzicht