Met de sterk debuterende Thijs Dekker als basisspeler won Go Ahead Eagles anderhalve week geleden met 3-1 tegen MVV Maastricht. Ook afgelopen zondag kon de middenvelder in het met 4-3 verloren uitduel tegen FC Volendam rekenen op een basisplaats in het elftal van trainer Jan van Staa.

In de zomer van 2016 sloot Thijs Dekker voor het eerst aan bij de eerste selectie van Go Ahead Eagles, dat zich destijds voorbereidde op een nieuw seizoen in de Eredivisie. Op 6 november 2016 had de middenvelder, die vandaag (31 januari) zijn 21ste verjaardag viert, al zomaar zijn profdebuut kunnen maken tegen Feyenoord. Bij een 1-0 voorsprong voor de Deventenaren werd Dekker door toenmalig hoofdtrainer Hans de Koning de dug-out uitgestuurd om zich warm te lopen. “Maar eigenlijk hield ik zelf destijds totaal nog geen rekening met een invalbeurt”, vertelt Dekker. “Dat ik tegen Feyenoord mocht warmlopen, voelde voor mij vooral als een mooi compliment en een teken dat ik op de goede weg was. Helaas voor mij keerde ik dat seizoen na de winterstop terug bij het beloftenteam. Al was dat een keuze van de club die ik ook wel weer begreep, doordat Go Ahead Eagles in de Eredivisie onderaan stond en veel nieuwe spelers had gehaald in een poging om zich alsnog te handhaven.”

Thijs Dekker poogt op 28 januari 2018 Kevin Visser van de bal te krijgen tijdens FC Volendam – Go Ahead Eagles. (Foto: Erik Pasman)

Afgelopen zomer volgde voor Thijs Dekker een herkansing om zich tijdens de voorbereiding op het huidige seizoen te bewijzen bij de eerste selectie. De middenvelder beleefde echter een valse start doordat hij geblesseerd raakte aan zijn lies. Terwijl Dekker aan het herstellen was van zijn kwetsuur en pas eind oktober weer bij de wedstrijdselectie zat voor het duel tegen Jong AZ, zag hij de ene na de andere exponent uit de Voetbalopleiding speelminuten maken in het eerste elftal van Go Ahead Eagles. “Met Givan Werkhoven, Patrick Maneschijn, Orhan Džepar en Sam Beukema heb ik nog samen in de A1 gespeeld”, geeft Dekker aan. “Dus ik gunde het die jongens van harte dat ze hun minuten mochten maken in het eerste elftal. Bovendien was het voor mij alleen maar een bevestiging dat jeugdspelers bij Go Ahead Eagles kunnen rekenen op een kans.”

Thijs Dekker laat Rodney Antwi achter zich tijdens FC Volendam – Go Ahead Eagles. (Foto: Erik Pasman)

Die kans kwam voor Dekker op 19 januari 2018 toen de middenvelder als basisspeler zijn profdebuut maakte tegen MVV Maastricht. Twee maanden later dan aanvankelijk de bedoeling was, want het had weinig gescheeld, of Dekker had op 24 november 2017 al zijn officiële debuut voor Go Ahead Eagles gemaakt tegen een andere Limburgse club. Omgekleed en al stond de middenvelder klaar om in te vallen tijdens het uitduel tegen Fortuna Sittard, waar trainer Leon Vlemmings hem in de 82ste minuut wilde inbrengen om een 0-1 voorsprong te verdedigen. “Maar juist op dat moment viel net de gelijkmaker en moest ik weer plaatsnemen op de reservebank”, blikt Dekker terug. “Enkele minuten later kwam Fortuna zelfs op een 2-1 voorsprong, waarna Patrick Maneschijn mocht invallen om alsnog iets aan de achterstand te doen. Op dat moment was dat voor mij persoonlijk zuur, maar achteraf gezien is het misschien wel beter geweest. Nu heb ik mijn debuut kunnen maken als basisspeler met een mooie overwinning op MVV Maastricht. Bovendien heb ik die wedstrijd de volle negentig minuten mogen spelen. Al zat ik er in de slotfase van het duel wel flink doorheen en had ik een dag later wat meer last van zware benen dan normaal.”

Thijs Dekker snelt op 19 januari 2018 langs zijn tegenstander tijdens zijn officiële debuut in het betaalde voetbal: Go Ahead Eagles – MVV Maastricht. (Foto: Henny Meyerink)

Ook afgelopen zondag deed trainer Jan van Staa een beroep op Dekker, die in het uitduel tegen FC Volendam opnieuw in de basisformatie mocht starten. “Ik pas blijkbaar wel in het type spel dat Jan van Staa en Kick Maatman graag willen spelen”, meent de middenvelder. “Agressief en kort op de man spelen, ballen veroveren. Op de maandag in aanloop naar het thuisduel tegen MVV zei Kick al tegen me: ‘Thijs, het wordt een belangrijke week, want we gaan met twee controleurs spelen.’ Op dat moment vermoedde ik alleen maar dat ik misschien zou invallen of dicht tegen een basisplaats aan zou zitten. Meer niet. Totdat ik op donderdag tijdens de afsluitende partijvorm ineens mijn hesje aan mocht houden. Toen had ik natuurlijk wel in de gaten, dat ik een dag later mijn debuut zou maken.”

In de wetenschap dat zijn profdebuut naderde, vloog Dekker over het trainingsveld naast De Adelaarshorst. Letterlijk en figuurlijk, want door de storm die over Nederland raasde, werd de laatste training voorafgaand aan MVV-thuis vroegtijdig afgebroken. “Het was wel fijn dat ik al op donderdag te horen kreeg dat ik zou spelen”, vervolgt Dekker. “Op die manier had ik nog een dag de tijd om me mentaal voor te bereiden op mijn debuut. Eigenlijk had ik verwacht dat ik wel zenuwachtig zou zijn, maar dat viel reuze mee. Voor de wedstrijd heb ik rustig mijn warming-up gedaan. Verder was het natuurlijk prettig dat we al na zestien seconden scoorden; een betere start kon ik me niet wensen.”


Samen met zijn ploeggenoten bejubelt Thijs Dekker op 19 januari 2018 één van de drie Eagles-doelpunten tegen MVV Maastricht. (Foto: Henny Meyerink)

Vooralsnog beschouwt Dekker elke minuut die hij voor het eerste elftal speelt als pure winst om zichzelf als voetballer te blijven ontwikkelen. Verder geniet hij vooral van alles wat er op hem afkomt. “Tegen MVV Maastricht was het publiek in De Adelaarshorst duidelijk te horen op het moment dat we met Go Ahead Eagles druk zetten. Dat werkte heel stimulerend en was absoluut mooi om mee te maken. Mijn eerste officiële wedstrijden voor het eerste elftal smaken zeker naar meer.”