gaetwe01

GA Eagles heeft tegen FC Twente na strafschoppen afscheid moeten nemen van het bekertoernooi. De tot tien man gereduceerde Deventer ploeg – Xandro Schenk kreeg na een uur zijn tweede gele kaart – knokte en streed voor wat het waard was, maar kwam net tekort.

Go Ahead Eagles, met doelman Mickey van der Hart, linksback Xandro Schenk en spits Teije ten Den in het basiselftal, had in de eerste helft moeite om in een goedgevulde Adelaarshorst het spel te maken tegen FC Twente. De gasten uit Enschede hadden meer balbezit en zetten de Deventenaren al op eigen helft onder druk. Tot veel werk voor Van der Hart leidde het optische overwicht van de Tukkers echter niet; de doelman hoefde in het eerste kwartier slechts eenmaal gestrekt naar de hoek om een geplaatst schot van spits Luc Castaignos te keren. Naarmate het eerste bedrijf vorderde lukte het de Deventer ploeg om zich enigszins onder de Twentse druk uit te voetballen en het spel wat meer naar zich toe te trekken. Verder dan het zestienmetergebied reikte de ploeg van Foeke Booy echter niet, waardoor keeper Sonny Stevens niet op de proef werd gesteld. Positief was dat ook Go Ahead Eagles de gelederen achterin gesloten hield, al kwam Castaignos vijf minuten voor rust slechts een teenlengte te kort om een lage voorzet bij de tweede paal binnen te glijden.

gaetwe01

Cruciaal voor het verdere verloop van het duel was de rode kaart die Xandro Schenk tien minuten na rust ontving. De linksback van Go Ahead Eagles beëindigde een solo van Jesus Corona met een tackle die ogenschijnlijk op de bal was gericht, maar scheidsrechter Liesveld dacht hier anders over en stuurde Schenk met een tweede gele kaart vroegtijdig naar de kleedkamer. Met elf tegen tien leek het sein voor FC Twente op groen te staan om de Deventer ploeg naar een zekere nederlaag te spelen. Niets bleek echter minder waar. Het onverzettelijke tiental van Go Ahead Eagles knokte en streed voor wat het waard was en bleef mede door de massale steun van het Deventer publiek op de been. Al mochten de Deventenaren van geluk spreken dat de Tukkers tot twee keer toe de paal raakten. Eerst was het Hakim Ziyech die een afgeslagen bal tegen het aluminium schoot, enkele minuten later faalde Castaignos door alleen voor Van der Hart vol de paal te raken.

gaetwe31

Go Ahead Eagles werd door FC Twente met de rug tegen de muur gezet, maar wist ook enkele malen de verdedigende stellingen te verlaten om een tegenaanval te plaatsen. Dreigend werden de Deventenaren vooral uit vrije trappen. Met nog twintig minuten op de klok legde Jop van der Linden een vrije trap af op Sander Duits, die zijn afstandschot vervolgens in een mêlee van spelers op een Twentse hand zag belanden. Althans, volgens het oordeel van de meeste Eagles-spelers en het gros van de toeschouwers in de Adelaarshorst, want arbiter Liesveld gaf Go Ahead Eagles niet meer dan een hoekschop. Negen minuten nadien besloot Van der Linden om het Twentse doel zelf onder vuur te nemen, maar de vrije trap van de centrale verdediger verdween recht in de handen van Stevens. In de slotfase van het duel kreeg FC Twente twee grote kansen om een verlenging te voorkomen. Alleen voor Van der Hart schoot verdediger Rasmus Bengtsson een voorzet vanaf links over, terwijl ook Kamohelo Mokotjo ver in blessuretijd oog in oog met de Eagles-goalie de bal wild over het doel joeg.

gaetwe16

Ook in de noodzakelijke verlenging wilde Go Ahead Eagles niet van capituleren weten. Een schot van Fernando Lewis verdween in de handen van Stevens, terwijl een inzet van Ziyech een prooi was voor Van der Hart. De tweede helft van de toegevoegde tijd was ook niet aan FC Twente besteed en slaagde de ploeg van Alfred Schreuder er niet in om het numerieke overwicht op het veld uit te drukken in de score. Verder dan schoten van invaller Orlando Engelaar (ruim over) en Mokotjo (in twee instanties gepakt door Van der Hart) kwamen de Enschedeërs niet.

Uiteindelijk moesten strafschoppen de winnaar aanwijzen van het Overijsselse bekertreffen. Van der Linden mocht als eerste aanleggen en zag zijn inzet gekeerd door Sonny Stevens. De vijf penaltynemers van FC Twente maakten daarentegen geen fout vanaf elf meter, al passeerde de vierde strafschop van Robbert Schilder met enig fortuin de doellijn via de paal en het lichaam van Van der Hart. Door de foutloze penaltyreeks wist FC Twente zich verzekerd van een plaats in de volgende bekerronde; voor Go Ahead Eagles rest slechts de troost dat de ploeg knokkend en strijdend ten onder is gegaan.

Go Ahead Eagles – FC Twente 0-0 (0-0).
(FC Twente wint na strafschoppen: 4-5)

Scheidsrechter: Richard Liesveld
Rode kaart: 55. Xandro Schenk (Go Ahead Eagles, 2x geel)
Gele kaart: Sjoerd Overgoor (Go Ahead Eagles), Jesus Corona, Rasmus Bengtsson, Darryl Lachman (allen FC Twente)

Go Ahead Eagles: Mickey van der Hart; Sven Nieuwpoort, Bart Vriends (79. Mawouna Amevor), Jop van der Linden, Xandro Schenk; Jeffrey Rijsijk (60. Giliano Wijnaldum), Sjoerd Overgoor, Sander Duits; Deniz Türüç (83. Alex Schalk), Teije ten Den, Fernando Lewis.

FC Twente: Sonny Stevens; Cuco Martina, Darryl Lachman, Rasmus Bengtsson, Dico Koppers (97. Robbert Schilder); Kyle Ebecilio (70. Orlando Engelaar), Hakim Ziyech, Kamohelo Mokotjo; Jesus Corona (61. Kasper Kusk), Luc Castaignos, Youness Mokhtar.

Klik hier voor het fotoalbum van deze wedstrijd