Tiental Go Ahead Eagles onderuit in Emmen

Go Ahead Eagles heeft geen punten weten mee te nemen uit Emmen. De plaatselijke FC was met 4-1 te sterk. De bezoekers uit Deventer speelden het grootste deel van de wedstrijd met tien man, na een rode kaart van doelman Theo Zwarthoed.

Precies drieënhalve maand nadat Go Ahead Eagles in Emmen aantrad tegen Ferencváros, was nu de vaste bespeler van de JENS Vesting de tegenstander. Opnieuw kleurde het stadion rood-geel, door het volle uitvak met meegereisde fans.

Rode kaart
Die zagen dat FC Emmen in de beginfase tweemaal gevaarlijk was. Een voorzet van Gyasi ging voorlangs en een vrije trap van Kolder werd in tweede instantie gered door Zwarthoed. Aan de overzijde moest Telgenkamp twee keer handelend optreden bij pogingen in de korte hoek van respectievelijk De Kogel en Wolters.

Na dertien minuten ontbrandde het duel in negatief opzicht voor Go Ahead Eagles. Boy Deul verscheen één op één met Zwarthoed, die zich buiten de zestien voor de bal gooide. Arbiter Blank constateerde dat hij de bal met de arm toucheerde. Hiervoor kreeg de Eagles-goalie de rode kaart.

EMMEN - FC Emmen - Go Ahead Eagles, Jupiler League, seizoen 2015-2016, Jens Vesting, 16-10-2015, GA Eagles-keeper Theo Zwarthoed verlaat met rode kaart het veld
GA Eagles-keeper Theo Zwarthoed verlaat met rode kaart het veld. (Foto: Erik Pasman)

Invaller Cummins, die Daemen verving, zag hoe FC Emmen flink aandrong. De tien van GA Eagles waren echter ook gevaarlijk. Kenny Teijsse zag hoe zijn diagonale schot door Telgenkamps vingertoppen uit de hoek werd getikt.

Kolder
Na een klein half uur spelen gebeurde wat de toeschouwers al zagen aankomen: Emmen kwam op voorsprong. Mannes haalde verwoestend uit vanaf de zijkant, waarna de bal in de verre hoek verdween: 0-1. Na kansen voor Van Ewijk (kopbal naast) en Deul (redding Cummins in één-tegen-één) verdubbelde oud-Eagle Marnix Kolder acht minuten voor rust de voorsprong van Emmen. Hij hoefde met zijn hoofd slechts tegen een afgemeten voorzet van Gyasi aan te lopen.

Nog voor rust deed Go Ahead Eagles wat terug. Leon de Kogel zette zijn seizoenstotaal op zeven doelpunten door een vrije trap van 25 meter via de binnenkant van de paal binnen te krullen: 2-1.

EMMEN - FC Emmen - Go Ahead Eagles, Jupiler League, seizoen 2015-2016, Jens Vesting, 16-10-2015, GA Eagles-speler Leon de Kogel (r) viert de 2-1 met GA Eagles-speler Bart Vriends (l)
GA Eagles-speler Leon de Kogel (rechts) viert de 2-1 met GA Eagles-speler Bart Vriends. (Foto: Erik Pasman)

Met het nieuwe strijdplan van Dennis Demmers in het achterhoofd en één wissel (Rijsdijk voor Duits) ging Go Ahead Eagles na de theepauze op zoek naar de gelijkmaker. Kenny Teijsse was drie keer gevaarlijk uit een vrije trap, maar zijn kopballen verdwenen over het doel van Telgenkamp. Bij één van die pogingen werd hij flink gehinderd door een Emmen-verdediger, maar Blank gaf geen penalty.

Ook FC Emmen bleef kansen creëren. Cummins redde goed op een kopbal van Kolder en Gyasi schoot een half uur voor tijd hoog over. Het bleek de opmaat voor de derde treffer van Emmen. Diezelfde Gyasi brak door aan de rechterkant en bediende Jallo, die van randje zestien koelbloedig afrondde: 3-1. Dit leek de eindstand te worden, ware het niet dat Marnix Kolder in de allerlaatste minuut het kunstje van Leon de Kogel nadeed. Hij schoot eveneens via de binnenkant van de paal een vrije trap binnen: 4-1.