Go Ahead Eagles heeft strijdend een punt gepakt tegen Cambuur. In Leeuwarden beet de Deventer ploeg zich lange tijd stuk op een uitblinkende doelman en een wél en niet gegeven rode kaart. In de absolute slotfase maakte Baas namens het tiental van Go Ahead Eagles een treffer van Van Kippersluis ongedaan.

Na een weifelende openingsfase – beide ploegen moesten wennen aan het gladde kunstgrasveld – ontbrandde het duel in de 20e minuut. Kevin Jansen schoot kiezelhard tegen de onderkant van de lat, waarna Conraad de bal in de rebound over de lijn werkte. Volgens de assistent-arbiter deed hij dit echter vanuit buitenspelpositie.

Vier minuten later kwam Cambuur heel goed weg aan de andere kant, toen Van Koesveld na een grove charge op Navrátil slechts geel kreeg van arbiter Van de Graaf. Wonder boven wonder raakte niet Navrátil maar Van Koesveld zelf geblesseerd bij deze woeste tackle. Hij moest zich laten vervangen.

Nota bene zijn vervanger, Van Kippersluis, tekende voor de openingstreffer. Hij verschalkte Verhulst met een droge schuiver in de verre hoek. Dat 1-0 ook de ruststand was, was te danken aan beide doelmannen, die zich bij meerdere kansrijke pogingen onderscheidden.


Foto: Erik Pasman

Go Ahead Eagles begon goed en fel aan de tweede helft. Zo had Navrátil een gevaarlijke corner in huis, die ternauwernood kon worden weggewerkt door Steenvoorden. Even later verrichtte Mous zijn zoveelste redding, ditmaal op een schot van Bakx.

Na een uur spelen stoomde Gino Bosz op. Hij speelde de bal iets te ver voor zich uit, waarna hij Van Kippersluis raakte. Van de Graaf, die hem in de eerste helft een zeer makkelijke gele kaart gaf na een duikeling van Kallon, was onverbiddelijk en gaf Bos zijn tweede gele kaart, en dus rood.

In ondertal ging Go Ahead Eagles uit alle macht op zoek naar de gelijkmaker. Het noopte SC Cambuur zelfs tot flink tijdrekken met een man meer. Desondanks konden de bezoekers uit Deventer gevaarlijk worden via Langedijk en Bakx. Aan de andere kant schoot Conraad van dichtbij over.

Met Werkhoven en Bliek als extra spitsen probeerde Go Ahead Eagles een slotoffensief te forceren. Laatstgenoemde kreeg in de slotfase een overtreding te verwerken, waarna Stans mocht aanleggen vanaf randje zestien. De middenvelder mikte op de paal, maar zag gelukkig hoe Roland Baas in de rebound de verdiende 1-1 eindstand op het bord zette.

SC Cambuur – Go Ahead Eagles 1-1
1-0 Van Kippersluis (33)
1-1 Baas (89)

Arbiter: Van de Graaf
Rood: Bosz (2x geel/61)
Geel: Van Koesveld, Van den Beemt; Van der Venne.

SC Cambuur: Mous; Van Wermeskerken, Steenvoorden, Schilder, Van Koesveld (Van Kippersluis/27); Van den Beemt, Maulun, Jansen; Conraad (Rossi/83), Robertha, Kallon.

Go Ahead Eagles: Verhulst; Lelieveld, Bosz, Veldmate, Baas; Stans, Bakx (Werkhoven/82), Van der Venne (Dzepar/53); Navratil, Van Moorsel, Langedijk (Bliek/87).

Foto bovenaan: Soccrates Images