Vanavond, morgen en zondag is het sportpark van SV Twello het toneel van clashes op topniveau tijdens de derde editie van het internationale U14 Golden Talent Tournament. De Onder-14 teams van onder meer Liverpool, Benfica, Lazio Roma, Go Ahead Eagles en Ajax gaan met elkaar de sportieve strijd aan met als doel om titelverdediger Anderlecht van de troon te stoten. Technisch manager Dennis Bekking en jeugdtrainer Jan Kromkamp laten alvast hun licht schijnen op het belang van het toernooi.

“Net als in 2012 en 2013 kent de derde editie van het U14 Golden Talent Tournament een uitstekend internationaal deelnemersveld”, weet Bekking. “Het belang van dit toernooi zit ‘m in een drietal zaken. Allereerst is het voor de toeschouwers natuurlijk mooi om de toekomst van de internationale top aan het werk te zien. Zo werden Justin Kluivert en Matthijs de Ligt in 2013 nog negende met Ajax Onder-14 op dit toernooi. Beiden zijn inmiddels doorgebroken bij Ajax 1 en De Ligt stond afgelopen woensdag zelfs in het basiselftal tijdens de Europa League finale die Ajax tegen Manchester United speelde. De kans is dan ook groot dat bezoekers van het Golden Talent Tournament dit weekeinde een toekomstige Champions League- of WK-deelnemer aanschouwen.”

De tweede reden heeft volgens Dennis Bekking te maken met de aantrekkingskracht van Go Ahead Eagles als club en de Stedendriehoek als regio. “Met het Golden Talent Tournament plaatsen Go Ahead Eagles en de Stedendriehoek zich op de internationale voetbalkaart. Ten derde sluit de organisatie van het Golden Talent Tournament aan bij het vernieuwde overkoepelende technische beleid van Go Ahead Eagles. Topsportklimaat en talentontwikkeling zijn hierin belangrijke onderdelen. Daar hoort bij dat je je niet alleen meet met de teams uit je eigen competitie, maar ook met clubs die hoger of zelfs internationaal actief zijn. Het Onder-14 team van Go Ahead Eagles krijgt dit weekend – net als de andere deelnemende teams – te maken met hogere weerstand en andere voetbalstijlen.”

Go Ahead Eagles Onder-14 staat tijdens het Golden Talent Tournament onder leiding van Jan Kromkamp. Uit eigen ervaring weet de oud-international wat het spelen tegen gerenommeerde tegenstanders doet met de ontwikkeling van jeugdige spelers. “Met Go Ahead Eagles speelde ikzelf destijds met de A-jeugd in de landelijke Eredivisie. Elk weekeinde kwam ik in het veld generatiegenoten als Ruud Knol, Theo Janssen, Thomas Buffel en Simon Cziommer tegen, waardoor de weerstand elke wedstrijd groot was. Ook met Go Ahead Eagles Onder-14 zullen we teams van een hoog niveau tegenkomen die wedstrijden op een andere manier spelen en benaderen. Het is alleen maar goed voor onze spelers om in aanraking te komen met andere voetbalculturen. Het belooft dan ook een prachtig evenement van drie dagen te worden.”

Naast Go Ahead Eagles nemen ook twee andere clubs waarvoor Kromkamp ooit zelf speelde – AZ en Liverpool – deel aan het Golden Talent Tournament. “Tegen AZ heb ik als trainer al vaker gespeeld, onder andere tijdens het Marc Overmars toernooi in Epe. Tijdens een van die wedstrijden moest ik het opnemen tegen mijn voormalige ploeggenoot Michael Buskermolen, die jeugdtrainer was bij AZ. Dat maakte het voor mij persoonlijk erg leuk. Tegen Liverpool heb ik als trainer nog nooit eerder gespeeld. Ik ben erg benieuwd welke spelers er in dat team zitten en hoe ze het gaan doen tijdens het Golden Talent Tournament. We zitten met Go Ahead Eagles niet bij Liverpool in de poule, maar wie weet treffen we ze verderop in het toernooi.”

Dat jeugdige spelers zich zullen ontwikkelen tijdens het Golden Talent Tournament, lijdt volgens Dennis Bekking geen enkele twijfel. “Onlangs hoorde ik Vitesse-spits Ricky van Wolfswinkel in een interview zeggen: ‘Als jonge speler staan twee duels in de Europa League qua ontwikkeling gelijk aan een hele competitie in Nederland.’ Het Golden Talent Tournament heeft een soortgelijk effect op de Onder-14 teams die aan het toernooi deelnemen.”