De tuchtcommissie van de KNVB heeft Go Ahead Eagles een onvoorwaardelijke boete van €10.000 euro en een voorwaardelijke wedstrijd zonder publiek op de B-Side en Vak 19 opgelegd (looptijd: één jaar). Dit naar aanleiding van de wedstrijden Go Ahead Eagles-PEC Zwolle (19 maart 2017) en Go Ahead Eagles-Heracles Almelo (8 april 2017). Tijdens deze wedstrijden was er sprake van onder meer het afsteken en gooien van vuurwerk, het gooien van voorwerpen en het uiten van kwetsende spreekkoren in de richting van de scheidsrechter.

De aanklager betaald voetbal van de KNVB deed drie weken geleden een schikkingsvoorstel waarin beide straffen onvoorwaardelijk waren. Oftewel: dat de B-Side en Vak 19 leeg moesten blijven tijdens Go Ahead Eagles-NEC op 25 augustus 2017. De aanklager schreef: “Gelet op het feit dat bij beide wedstrijden (duels met PEC Zwolle en Heracles Almelo) de wanordelijkheden veroorzaakt zijn door met name de supporters in de eerder genoemde vakken is een sanctie die deels ziet op de vakken 5, 6, 7, 8 en 9 (B-Side) en 19 op zijn plaats”.

Verweer
Go Ahead Eagles is in verweer gegaan tegen het schikkingsvoorstel en heeft de zaak voor laten komen bij de tuchtcommissie. Zodoende zijn voorzitter Edwin Lugt, manager algemene zaken Martijn Hegeman, veiligheidscoördinator Hans van Bremen en Thea Norder, voorzitter van de Supportersvereniging, twee weken geleden afgereisd naar Zeist om de zaak te bepleiten namens Go Ahead Eagles en zijn supporters.

Ondanks het feit dat Go Ahead Eagles erkende dat bovengenoemde feiten zich hebben voorgedaan stelde Go Ahead Eagles dat de club vóór, tijdens en na de wedstrijd alles in het werk heeft gesteld deze feiten te voorkomen, stoppen en de daders op te sporen. Bovendien vond Go Ahead Eagles dat deze strafeis groepsgericht was en niet dadergericht. Duizenden supporters zouden gestraft worden voor het gedrag van een aantal individuen. De club vond de strafeis dan ook buitenproportioneel.

‘Zelf in de hand’
De tuchtcommissie heeft uitspraak gedaan en handhaaft de €10.000 boete, maar zet – naar zeer grote opluchting van de club – de rest van de straf om in een voorwaardelijke. “Daarmee heeft beschuldigde het zelf in de hand om te voorkomen dat het tot daadwerkelijke tenuitvoerlegging van deze sanctie komt”, aldus de tuchtcommissie.

Doordat de tuchtcommissie een punt zag in de door de club aangevoerde argumentatie zijn we werkelijk door het oog van de naald gekropen. Een volgende straf zal echter onvoorwaardelijk zijn, zo is ons verzekerd.

€10.000
Go Ahead Eagles gaat niet in beroep tegen de straf van de tuchtcommissie. Het behoeft echter geen nadere uitleg dat Go Ahead Eagles ook de opgelegde boete van €10.000 veel en veel beter had kunnen besteden.

Go Ahead Eagles wordt vaak geroemd om zijn unieke sfeer in het stadion. Het is zeer fanatiek met een soms rauw randje. En dat mag, niets mooiers dan een kolkende Adelaarshorst waarvan de tegenstander onder de indruk is en waardoor onze eigen spelers vleugels krijgen. Dit kent echter grenzen. Grenzen die reglementair zijn bepaald en waar ook Go Ahead Eagles en haar achterban zich aan dienen te houden. Dit betekent in de praktijk onder meer: geen vuurwerk, geen (verbaal) geweld, geen voorwerpen richting en op het speelveld. Als dit soort incidenten zich het komende seizoen voordoen is de sanctie helder: een officiële thuiswedstrijd in een (half)leeg stadion. Het is aan ons allen dat te voorkomen.