Een energiek en volwassen spelend Go Ahead Eagles heeft op bezoek bij Jong Ajax een meer dan verdiende overwinning geboekt. Lange tijd leek het duel af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel, totdat Sam Hendriks en Bradly van Hoeven in de extra speeltijd van de wedstrijd alsnog twee van de vele Eagles-kansen verzilverden en de drie punten veilig stelden: 0-2.

Op een zeer regenachtig sportpark De Toekomst hield Go Ahead Eagles zich het Amsterdamse beloftenteam in de eerste helft goed van het lijf. De Eagles-defensie stond organisatorisch als een huis en gaf weinig weg, waardoor de nul achterin moeiteloos werd meegenomen naar de theepauze. Personele tegenvaller voor het team van Van Wonderen was wel het geblesseerd uitvallen van Giannis Botos, die zich na vijftien minuten spelen noodgedwongen moest laten vervangen door Erkan Eyibil.

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Erik Pasman)

Naast defensieve kracht kon Go Ahead Eagles in het laatste kwartier voor rust ook twee aardige mogelijkheden voor Jacob Mulenga overleggen. De eerste keer verlengde de Zambiaan een lage voorzet van Antoine Rabillard, maar voorkwam Jong Ajax-doelman Dominik Kotarski een treffer. De Amsterdamse keeper weerhield Mulenga kort voor rust opnieuw van scoren toen de spits – na een steekbal van Eyibil – vanuit een moeilijke hoek het doel onder vuur nam.

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Erik Pasman)

Met veel aanvalsdrang kwam Go Ahead Eagles uit de kleedkamer voor het begin van de tweede helft. Het leidde in de eerste tien minuten na rust gelijk tot de nodige kansen. Een gevaarlijke voorzet van Bradly van Hoeven was net te scherp voor Mulenga en Rabillard om tot doelpunt gepromoveerd te worden. Nadat vervolgens een kopbal van Brian Brobbey een simpele prooi was Eagles-doelman Jay Gorter, was Eyibil aan de overzijde dichter bij het openingsdoelpunt. Op de achterlijn pikte de Turkse jeugdinternational de bal op, waarna hij met een ziedend schot de paal raakte.

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Erik Pasman)

Nadat Kotarski twee keer in actie moest komen om een voorzet weg te boksen en een bal uit de korte hoek te ranselen, was het de beurt aan Sam Beukema om zich te melden aan de frontlinie. De kopbal van de centrale verdediger belandde in de 54e minuut echter op het dak van het Amsterdamse doel. Na ruim een uur spelen counterde Go Ahead Eagles zich naar de volgende kans. Het schot van Van Hoeven miste de kracht om Kotarski te verschalken.

In de slotfase wist ook Jay Gorter zich als doelman te onderscheiden. De doelverdediger van Go Ahead Eagles redde met zijn voet op een schot van Brobbey, terwijl hij drie minuten voor tijd met een uitstekende redding een vlammend schot van Naci Ünüvar onschadelijk maakte. Het duel leek zonder winnaar te eindigen, totdat Sam Hendriks en Bradly van Hoeven alsnog anders besloten. De jarige spits tikte bij de tweede paal de openingstreffer binnen na een hoekschop (0-1) en was kort daarop de aangever voor Van Hoeven, die de eindstand naar 0-2 tilde.

(Foto: Erik Pasman)