Twee goals Teije ten Den beslissen duel tegen Jong Ajax

Go Ahead Eagles heeft voor ruim 8300 toeschouwers een terechte overwinning geboekt op Jong Ajax: 2-0. Spits Teije ten Den was als invaller beslissend voor de Deventer ploeg door beide doelpunten voor zijn rekening te nemen. Door de derde thuiszege op rij klom Go Ahead Eagles in de Jupiler League naar de vierde plaats op de ranglijst.

Deels gedwongen, deels uit eigen keuze had Dennis Demmers enkele wijzigingen in zijn basiselftal doorgevoerd. Randy Wolters maakte als linksbuiten zijn rentree, terwijl Justin Mathieu als rechtsbuiten zijn basisdebuut maakte. Verder stond doelman Theo Zwarthoed voor de eerste keer tussen de palen bij Go Ahead Eagles. De Deventer manschappen begonnen sterk aan het duel tegen de Amsterdamse beloften en zetten het team van het trainersduo Jaap Stam / Andries Ulderink direct vanaf het beginsignaal vast op eigen helft. Het mocht een klein wonder heten dat Go Ahead Eagles niet al na een kwartier spelen op een ruime voorsprong stond. Drie grote kansen werden echter niet in doelpunten omgezet.
DEVENTER - Go Ahead Eagles - Jong Ajax, Jupiler League, voetbal, seizoen 2015-2016, Stadion De Adelaarshorst, 18-09-2015, Jong Ajax speler Abdelmalek Nouri (l) met GA Eagles-speler Chris David (r)Chris David sterk aan de bal (Foto: Erik Pasman)

De eerste kans ontstond al binnen vier minuten. Spits Leon de Kogel ontfutselde Jong Ajax-verdediger Terry Lartye Sainez de bal en mocht alleen door op doelman André Onana. De Amsterdamse goalie toonde zich echter de winnaar van het een-tegen-een duel. De kans die De Kogel na een kwartier spelen kreeg was nog groter. De topscorer van Go Ahead Eagles mocht aanleggen voor een penalty nadat Randy Wolters onreglementair was gevloerd binnen het zestienmetergebied, maar de spits schoot de bal op de paal. Tussendoor toonde Sander Duits zijn traptechniek bij een vrije trap, maar de fraai over de muur gekrulde bal werd even vakkundig door Onana uit de kruising getikt. De eerste keer dat doelman Zwarthoed zijn keeperskwaliteiten mocht tonen was na achttien minuten toen de naar binnen getrokken linksbuiten Vaclav Cerny zijn meerdere moest erkennen in de voor Go Ahead Eagles debuterende doelman.

Na dertig minuten kreeg Go Ahead Eagles een tegenslag te incasseren toen De Kogel voortijdig met liesklachten naar de kant moest. Hij werd vervangen door Teije ten Den, die vervolgens nog geen minuut nodig had om doel te treffen. Koud in het veld promoveerde hij een voorzet van Jerry van Ewijk met zijn hoofd tot doelpunt: 1-0 in de 31ste minuut. Ondanks een goede poging van Chris David vlak voor rust bleef het voor Go Ahead Eagles in de eerste helft bij die ene treffer. Kort na rust werd het elftal van Demmers direct gewaarschuwd door Jong Ajax. Spits Sam Hendriks ontsnapte aan de aandacht van de Deventenaren en schoot de bal langs Zwarthoed op de paal. Amper een minuut later verkeek Onana zich aan de andere kant bijna op een tricky schot van Van Ewijk, maar de Amsterdamse doelwacht wist de bal ten koste van een corner te keren.

DEVENTER - Go Ahead Eagles - Jong Ajax, Jupiler League, voetbal, seizoen 2015-2016, Stadion De Adelaarshorst, 18-09-2015, GA Eagles-speler Teije ten Den (l) scoort de 2-0, ook GA Eagles-speler Bart Vriends (m) is in de buurtTeije ten Den (links op de foto) was met twee doelpunten beslissend voor Go Ahead Eagles (Foto: Erik Pasman)

Vervolgens gebeurde er een kwartier lang weinig voor de doelen van beide ploegen. Terwijl het publiek zich op alle tribunes vocaal vermaakte, mocht Chris David in de 62ste minuut aanleggen voor een vrije trap. Meerdere Eagles stonden paraat om zijn voorzet binnen te werken, maar uiteindelijk was het Ten Den die zijn tweede doelpunt van de avond scoorde: 2-0. Daarmee was de buit voor Go Ahead Eagles definitief binnen. Tien minuten voor tijd zat er zelfs bijna nog een derde treffer in. Justin Mathieu verscheen oog in oog met Onana, maar de Amsterdamse doelman toonde zich de sterkste.

“We hadden het duel professioneler moeten uitspelen”, sprak Dennis Demmers na afloop. “Nu gaven we Jong Ajax te lang het gevoel dat ze nog een doelpunt konden maken. Al met al hebben we echter een terechte overwinning geboekt en dat is na de zure nederlaag tegen VVV-Venlo het enige dat telde.”

GA Eagles - Jong Ajax 4Lars Lambooij werd door Match Legend Sjors Brugge verkozen tot Man of the Match (Foto: René Geerars)

Go Ahead Eagles – Jong Ajax 2-0 (1-0)
31. Teije ten Den 1-0
62. Teije ten Den 2-0

Scheidsrechter: R. Martens