Goed GA Eagles verliest in Enschede

Go Ahead Eagles heeft de derby tegen FC Twente nipt verloren: 2-1. Zeker in de eerste helft presteerde de gehavende ploeg van Foeke Booy uitstekend, waarbij eens te meer duidelijk werd dat er in de breedte een sterkere selectie staat dan voorheen. De individuele kwaliteiten van FC Twente gaven echter de doorslag, waardoor de glansrollen van Erik Cummins en Sjoerd Overgoor helaas geen punt opleverden.

In de eerste helft kwam Go Ahead Eagles al snel dreigend voor het doel van oud-Adelaar Nick Marsman, maar Jop van der Linden’s vrije trap belandde in de handen van de goalie. Een minuut later liet FC Twente de eerste flitsende aanval zien, waaruit Luc Castaignos onmiddellijk scoorde: 1-0 in de vierde minuut. Vervolgens pakte met name Sjoerd Overgoor zijn ploeg met veel energie bij de hand en met goed teamspel nam Go Ahead Eagles de regie in handen. Xandro Schenk kogelde rakelings naast na een scherpe voorzet van Van der Linden en feitelijk voerde Go Ahead een kwartier lang perfect uit waar de laatste weken zo op getraind was: het afdwingen van fouten bij Twente en er via de vleugels uitbreken. Met name Jules Reimerink zag een zee aan ruimte achter linksback Robbert Schilder.

Voordat de tactiek zijn vruchten afwierp redde Erik Cummins zijn team door razendsnel te handelen bij een doorbraak van Kyle Ebecilio, maar in de 21ste minuut profiteerde Reimerink optimaal van de ruimte en bood Marnix Kolder via een effectieve hakbal de kans op de gelijkmaker. De spits kogelde de bal dankbaar langs Marsman: 1-1. De in die fase meer dan terechte come back had nog meer uitgebouwd kunnen worden door Reimerink zelf, maar een snelle aanval via hem en de sterk spelende Peter van Ooijen leverde niet meer dan een corner op. Prompt ging het aan de andere kant mis. Jésus Corona soleerde zich een weg naar het doel en krulde de bal onhoudbaar langs Cummins. Zo liet hij de eerste helft in een onnodige 2-1 eindigen, het verschil tussen extreme individuele kwaliteiten versus een uitstekend, door de technische staf goed voorbereid teamwork.

twegae05

Na rust kwam Twente scherp uit de kleedkamer, maar Erik Cummins onderscheidde zich door een strafschop van Luc Castaignos te keren en door met een zweefduik a la Jan van Beveren een knal van Mokhtar uit zijn doel te ranselen. Het gaf de Deventer ploeg moed en via prima driehoekjes kwam de aantrekkelijke wedstrijd in spelbeeld weer in evenwicht. Bij Twente was het de klasse van spelers als Ziyech, Mokotjo en Corona die voor opwindende oprispingen zorgde, bij GA Eagles bleef Overgoor de man die aan de knoppen draaide, maar was vooral het karakter waarmee de hele ploeg speelde goed om te zien. Tot veel kansen leidde het niet, een ver schot van Kolder miste het doel op een meter.
twegae60
In de 69ste minuut verving Jeffrey Rijsdijk de kilometers vretende Van Ooijen en kwam aanwinst Ryo Miyachi bij Twente binnen de lijnen. Het was in een fase van status quo, waarbij opnieuw Cummins zich met voortreffelijk keeperswerk onderscheidde, de Deventer doelman trok alle registers open. Met de weer fitte Lars Lambooij voor de prima spelende Sander Duits bracht Booy nog een troef voor het laatste kwartier, maar het spel was in de tweede helft, zo zag trainer Foeke Booy ‘slordiger’: “We dwongen toen te weinig af. Jammer, want de eerste helft was qua veldspel goed. Bij Twente zag je aan het eind vermoeidheid, krampgevallen, we gingen opportunistisch spelen, maar helaas zonder echte kansen af te dwingen. Toch biedt dit optreden absoluut perspectief.”