In de rubriek Uitgevlogen Eagles lichten we aan het begin van elke week enkele oud-Eagles uit die hun vleugels hebben uitgeslagen en nu elders in de wereld actief zijn. Van de voetbalvelden in Rusland tot in Amerika volgen we hun prestaties van de afgelopen week. Welke Uitgevlogen Eagle deed de afgelopen jaren het meest van zich spreken in deze rubriek? Omdat we vandaag de honderdste aflevering van Uitgevlogen Eagles vieren, staat deze jubileumeditie in het teken van de tien Uitgevlogen Eagles die de afgelopen 99 edities het vaakst aan bod kwamen. 

10. Rick Ketting (FC Inter Turku, Finland)

Aantal keer in rubriek: 10.

In februari 2019 verruilde Rick Ketting De Adelaarshorst voor een avontuur in Finland, toen nog bij IFK Mariehamn. Daar maakte hij meteen indruk door te scoren en zich verdedigend makkelijk staande te houden. Deze week werd bekend dat Rick daarmee een binnenlandse transfer heeft verdiend naar FC Inter Turku, de club die vorig jaar eerste werd in de Finse competitie!

9. Jarchinio Antonia (SC Cambuur, Nederland)

Aantal keer in rubriek: 11.


 
De keren dat hij in deze rubriek aantrad, waren te danken aan zijn succesvolle jaren in Cyprus. Daar heeft Jarchinio Antonia van 2017 tot 2019 voor Omonia Nicosia gespeeld, waarna hij de overstap maakte naar AEL Limassol. Hier kwam hij tot wat minder minuten en mede hierdoor maakte hij afgelopen seizoen de overstap naar SC Cambuur, de huidige koploper van de Keuken Kampioen Divisie.

8. Diego Michiels (Borneo FC, Indonesië)

Aantal keer in rubriek: 11.


 
Diego Michiels heeft even vaak zijn opwachting gemaakt in deze rubriek als Jarchinio Antonia, maar dat kwam niet door zijn goals of assists. De rechtsback is al jarenlang een vaste waarde voor Borneo FC en mede door zijn verleden en bijzondere levensloop blijft het een interessante speler om zo af en toe in de gaten te houden.

7. Maikel Kieftenbeld (Birmingham City, Engeland)

Aantal keer in rubriek: 13.


 
Om verschillende redenen hebben we Maikel Kieftenbeld in Uitgevlogen Eagles gezien. Een goal van veertig meter, een hoopgevende uitspraak dat hij een eventuele terugkeer naar Deventer wel ziet zitten, maar de verschrikkelijke blessure die hij het afgelopen jaar opliep, blijft toch het meest bij. Na een uitputtende herstelperiode ziet Maikel licht aan het eind van de tunnel en mag hij waarschijnlijk over een tijdje weer zijn rentree maken.

6. Michal Janota (Al Fateh, Saudi Arabië)

Aantal keer in rubriek: 15.


 
Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden dat Michal Janota in het shirt van Go Ahead Eagles speelde. De Pool is echter nog maar 29 jaar oud en heeft hij na zijn tijd in Nederland zes Poolse clubs versleten om daarna de overstap te maken naar Al Fateh. De meeste keren dat hij zijn opwachting in deze rubriek heeft gemaakt, zijn te danken aan zijn laatste seizoen in Polen, bij Arka Gdynia. Hier scoorde hij tien keer in 32 wedstrijden.

5. Halil Çolak (Samsunspor, Turkije)

Aantal keer in rubriek: 16.


 
In Deventer was Halil Çolak erg geliefd. Mede door zijn goede spel en prachtige goals in het seizoen 2009/2010 (de vrije trap van dertig meter tegen SC Cambuur of de goal in de beker tegen Heracles Almelo) beleefde Go Ahead Eagles een topseizoen door de halve finale van de beker te bereiken en na verlenging nét promotie naar de Eredivisie mis te lopen. Inmiddels is Halil door heel Turkije gereisd en heeft hij bij vele clubs gespeeld. Sinds kort speelt hij bij Samsunspor, waar hij met zijn 31 jaar nog steeds van waarde kan zijn.

4. Alex Schalk (Servette, Zwitserland)

Aantal keer in rubriek: 16.


 
Op de vierde plek zien we Alex Schalk terug, die de laatste jaren aardig op dreef is. Bij Ross County in Schotland heeft hij indruk gemaakt, wat hem een transfer naar Servette opleverde én een plekje in het elftal van het decennium van Ross County. In zijn eerste seizoen bij Servette promoveerde hij naar het hoogste niveau van Zwitserland en ook dit jaar weet hij het net zo nu en dan te vinden.

3. Jerry van Wolfgang (Orange County SC, Verenigde Staten)

Aantal keer in rubriek: 19.


 
Hoewel zijn tijd in Deventer niet al te gelukkig was, heeft Jerry van Wolfgang de smaak in de VS wel te pakken. Bij Orange County SC en Reno 1868 is hij altijd vaste waarde geweest op het middenveld en scoort hij de ene na de andere goal. En dat niet alleen, rond aflevering 25 hebben we zelfs zijn naamswijziging meegemaakt van Van Ewijk naar Van Wolfgang! Een verdiende derde plek voor Jerry dus.

2. Deniz Türüç (Fenerbahçe, Turkije)

Aantal keer in rubriek: 32.


 
We maken een flinke sprong van de nummer 3 naar de nummer 2. Deniz Türüç kwam in de afgelopen 99 afleveringen maar liefst 32 keer aan bod in de rubriek. De middenvelder was bij Kayserispor zeer succesvol met goals en assists en is uitgegroeid tot één van de topspelers van de Turkse competitie. Inmiddels heeft Türüç zich in de basis gespeeld bij Fenerbahçe en als er niets geks gebeurt, zal hij komende zomer met Turkije meedoen op het Europees Kampioenschap.

1. Quincy Promes (Ajax, Nederland)

Aantal keer in rubriek: 39.


 
Er kan er maar één de beste zijn, en dat is in deze rubriek Quincy Promes. Hoewel hij al een tijdje geen Uitgevlogen Eagle meer is, heeft hij erg veel indruk gemaakt in het buitenland. Dit deed hij vooral bij Spartak Moskou, waar hij in vier seizoenen maar liefst 59 competitiedoelpunten maakte. Ook werd Promes uitgeroepen tot beste speler van Rusland. Hij verdiende door deze successen een transfer naar Sevilla, waar hij werd gebruikt (of misschien wel misbruikt) op de linksbackpositie. Inmiddels laat hij in Amsterdam zien waarom hij één van de beste spelers op de Nederlandse velden is.

(Foto’s: Erik Pasman)