Uitgevlogen Eagles (afl. 112): Gemengde gevoelens

Wereldwijd rolt her en der de bal weer en worden competities langzamerhand voorzichtig hervat. In de rubriek Uitgevlogen Eagles lichten we enkele oud-Eagles uit die hun vleugels hebben uitgeslagen en nu elders in de wereld actief zijn. Van de voetbalvelden in Rusland tot in Amerika volgen we hun prestaties.

Alex Schalk (Servette, Zwitserland)

Je kan veel invloed hebben op een wedstrijd, maar Alex Schalk bepaalde in één helft hoogstpersoonlijk het verloop van een wedstrijd. Tegen Luzern, de directe concurrent om een Europees ticket, zorgde Schalk al na vier minuten voor de 1-0 met een echte spitsengoal. Niet veel later had hij een goede actie in huis en was daarna met een assist belangrijk bij de 2-0.

Door de achterstand raakten de spelers van Luzern gefrustreerd, wat resulteerde in een schandalige overtreding vlak voor rust. Schalk zou Schalk niet zijn als hij niet even verhaal kwam halen bij de dader, met een corrigerende duw. Het resultaat: geel en rood. Geel voor de belachelijke overtreding, rood voor het duwtje van Schalk.

Gelukkig voor Schalk wist zijn ploeg de 2-0 over de streep te trekken en ging het over Luzern heen op de ranglijst. Het dit seizoen gepromoveerde Servette staat nu vierde in de Zwitserse competitie, wat kwalificatie betekent voor de voorronde van de Europa League.

Deniz Türüç (Fenerbahçe, Turkije)

Voor de tweede achtereenvolgende keer in deze rubriek: Deniz Türüç. De man in vorm was ook afgelopen weekend goed voor een prima doelpunt, ditmaal tegen Sivasspor. In één beweging snelde hij langs de keeper en schoot uit een moeilijke hoek knap raak.

Helaas was het niet genoeg voor Fenerbahçe, want het verloor met 1-2. Türüç is de sterkhouder de afgelopen weken bij de club uit Istanbul, maar de ploeg staat nog altijd op een teleurstellende zevende plaats in de competitie.

Mickey van der Hart (Lech Poznan, Polen)

Een nieuwkomer in deze rubriek is Mickey van der Hart. De keeper is het hele seizoen al een vaste waarde bij Lech Poznan en stond in de bekerwedstrijd tegen Lechia Gdansk ook onder de lat. Toen het na 120 minuten 1-1 stond kon Van Der Hart zich onderscheiden in de penaltyserie.

De serie begon voortvarend. Hij stopte de eerste penalty van Lechia, maar van harte ging dit niet. Tijdens het vallen ontwrichtte de doelman namelijk  zijn arm. Meteen werd duidelijk dat er beter gewisseld kon worden, maar Van der Hart wilde per se door. Met succes: met pijn en moeite pakte hij nog een penalty.

Na een raak geschoten strafschop van Lechia Gdansk gaf de keeper alsnog aan echt niet meer verder te kunnen. De wisselkeeper van Lech Poznan had zich klaargemaakt en was klaar om de held van zijn team te worden. De arme man kreeg echter de kans niet: Lech Poznan schoot de eerste de beste penalty over waardoor de strafschoppenserie klaar was.

Henrik Ojamaa (Widzew Lodz, Polen)

Het zal niemand verrassen dat Henrik Ojamaa alweer een nieuwe club heeft gevonden. Bij Widzew Lodz, dat uitkomt op het derde niveau van Polen, heeft hij inmiddels al een aantal wedstrijden gespeeld en scoorde afgelopen week zijn eerste doelpunt voor zijn ploeg. Tegen Pogon Siedlce schoot hij de 0-1 binnen, maar helaas voor de Est was dat niet genoeg voor de overwinning. Widzew Lodz verloor met 3-1 en staat inmiddels tweede, waar het een aantal weken geleden nog dik eerste stond.