Uitgevlogen Eagles (afl. 5): ‘Welcome to Russia, this is my life’

In de rubriek Uitgevlogen Eagles lichten we elke maandag vijf oud-Eagles uit die hun vleugels hebben uitgeslagen en nu elders in de wereld actief zijn. Van de voetbalvelden in Rusland tot in Amerika volgen we hun prestaties van het afgelopen weekend.

Quincy Promes (Spartak Moskou, Rusland)
Quincy Promes kwam vrijdag weer in actie voor Spartak Moskou. Vanwege een blessure moest hij de laatste twee competitiewedstrijden missen en ook bij Oranje ontbrak hij vorige week in de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Wit-Rusland en Zweden. De herstelde Promes bewees gelijk weer zijn waarde voor de Russische club. Met een assist leverde hij een bijdrage aan de 1-2 overwinning tegen FC Terek Grozny. Na een half uur spelen verrichtte Promes het voorbereidende werk op de openingstreffer. In de zeventigste minuut kwam Terek Grozny nog langszij dankzij een penalty, maar twee minuten later scoorde Spartak weer en gingen de punten alsnog mee naar Moskou. Er gaan geruchten dat Liverpool geïnteresseerd is Promes in januari naar Engeland te halen, maar gezien het filmpje dat de middenvelder dit weekend op zijn Twitter profiel plaatste, heeft hij het prima naar zijn zin in Rusland.

Quincy Promes rapt op Twitter: “Welcome to Russia. This is my life”.

Jarchinio Antonia (Omonia Nicosia, Cyprus)
Bij Jarchinio Antonia stonden er afgelopen week maar liefst twee wedstrijden op het programma. In de vriendschappelijke interland Qatar – Curaçao werd dinsdag een achterstand omgebogen in een zege: 1-2. Dat lukte zondag met zijn club Omonia tegen Ermis Aradippou FC helaas niet opnieuw. Na de 0-1 herstelde Antonia’s Nederlandse ploeggenoot Maduro vlak voor rust nog wel het evenwicht, maar de wedstrijd eindigde toch in een 2-1 verlies. Daardoor zakt Omonia Nicosia naar de negende plek in de First Division van Cyprus.

Michal Janota (Stal Mielec, Polen)
Michal Janota ging vrijdag met zijn ploeg onderuit tegen koploper Chojniczanka Chojnice. Hoewel de ploeg nog wel op voorsprong kwam door een weergaloos doelpunt in de tiende minuut, werd de stand twee minuten later alweer gelijk getrokken. Een penalty voor de koploper tien minuten voor tijd besliste de eindstand: 1-2. Tot overmaat van ramp kreeg Janota ook nog een rode kaart, waardoor hij vroegtijdig het veld moest verlaten.

Ondanks de schitterende openingstreffer weet Stal Mielec niet te winnen.

Jerry van Ewijk (Orange County, Verenigde Staten)
Jerry van Ewijk speelde zaterdag al de laatste wedstrijd van het seizoen in de United Soccer League, die van april tot en met oktober loopt. In een doelpuntrijke wedstrijd tegen Vancouver Whitecaps II was het de club uit Californië die aan het langste eind trok. Hoewel de ploeg van de Nederlander het grootste deel van de wedstrijd tegen een achterstand aankeek, wisten ze zich toch terug te knokken in de wedstrijd. Het resulteerde in een 3-4 overwinning. Voor de stand mocht het helaas niet baten. Omdat Colorado Springs ook drie punten pakte, moet Orange County genoegen nemen met een tiende plek in de Western Conference, de westelijke afdeling van de USL. Hierdoor mag Orange County niet deelnemen aan de play-offs. Dat is weggelegd voor de nummers 1 tot en met 8. Van Ewijk kende een prima debuutseizoen met 8 goals in 29 wedstrijden.

Maikel Kieftenbeld (Birmingham City, Engeland)
Maikel Kieftenbeld boekte vrijdag met zijn ploeg een knappe overwinning op Cardiff City, die daarmee van de eerste plek in de Championship is verdrongen. De thuisploeg won met 1-0 en hield de kostbare punten in huis. Birmingham City verlaat daarmee de degradatiezone en staat nu op plek 21 in de op een na hoogste divisie in het Engelse voetbal. Kieftenbeld maakte zijn rentree in de basis, nadat een transfer naar Derby County eind augustus door een administratieve blunder afketste.

Highlights van de wedstrijd Birmingham City – Cardiff City.