In de rubriek Uitgevlogen Eagles lichten we aan het begin van elke week enkele oud-Eagles uit die hun vleugels hebben uitgeslagen en nu elders in de wereld actief zijn. We maakten de balans op van het afgelopen jaar en stelden een lijstje van de beste Uitgevlogen Eagles.

1. Deniz Türüç (Kayserispor, Turkije)
Het afgelopen seizoen was toch wel het seizoen van Deniz Türüç. De middenvelder is uitgegroeid tot dé sterkhouder van Kayserispor. In het najaar, toen Türüç nog geblesseerd was, stond Kayserispor nog in de degradatiezone. Mede door de terugkeer van de spelmaker eindigde de ploeg op een knappe 10e plaats. Türüç scoorde dit seizoen 3 keer en leverde 5 assists af, en werd meerdere malen beloond met een plek in het nationale Turkse elftal.


 
2. Alex Schalk (Servette, Zwitserland)
Hij kwam afgelopen jaar over van het Schotse Ross County en beleefde een droomseizoen bij Servette. Op het tweede niveau van Zwitserland scoorde Schalk er, vooral in het begin van het jaar, lustig op los. Dat gold overigens voor het hele team; het eindigde met een doelsaldo van 90 doelpunten voor en 37 tegen bovenaan in de ‘Challenge-competitie’, met 15 (!) punten voorsprong op de nummer 2. Schalk scoorde in totaal 9 keer en is volgend jaar te bewonderen op het hoogste niveau van Zwitserland.


 
3. Rick Ketting (IFK Mariehamn, Finland)
Hij maakte nog niet zolang geleden de overstap naar Finland, maar Ketting is helemaal op zijn plek. Hij werd direct een vaste waarde, sleepte er meteen een paar clean-sheets uit en scoorde zelfs 3 keer sinds zijn komst bij Mariehamn. Ketting stond vaak naast oude bekende Robin Buwalda, maar laatstgenoemde kan niet altijd meer rekenen op een basisplaats. IFK Mariehamn staat 7e in de competitie en staat bovendien in de finale van de Finse Beker, die aankomende zaterdag plaatsvindt.


 
4. Marcel Ritzmaier (AC Wolfsberger, Oostenrijk)
Wie niet mag ontbreken in de lijst, is Marcel Ritzmaier, die historie schreef met Wolfsberger door de groepsfase van de Europa League te bereiken. Nadat het 4e eindigde in de reguliere competitie kwam het als winnaar uit de play-offs voor Europees voetbal. Ook Ritzmaier was een vaste waarde op het middenveld en scoorde eenmaal voor zijn ploeg.


 
5. Quincy Promes (Sevilla, Spanje)
We sluiten af met een speler wiens ontwikkeling wel een hele bijzondere wending heeft gekregen. Promes kwam in de zomer over van Spartak Moskou en werd aanvankelijk gehaald als aanvaller, de positie waar hij al jaren schitterde. Doordat het systeem bij Sevilla helemaal werd omgegooid werd Promes ineens een veredelde linksback, en deed dat naar behoren. Hij kon vaak rekenen op een basisplek, maar ondanks dat heeft hij kenbaar gemaakt zich nog steeds een aanvaller te voelen. Ondanks zijn verdedigende taken scoorde hij 2 keer voor Sevilla, en was daarnaast meerdere malen belangrijk voor Oranje.