In de rubriek Uitgevlogen Eagles lichten we aan het begin van elke week enkele oud-Eagles uit die hun vleugels hebben uitgeslagen en nu elders in de wereld actief zijn. Van de voetbalvelden in Rusland tot in Amerika volgen we hun prestaties van de afgelopen week.

Rick Ketting (IFK Mariehamn, Finland)

In het voorjaar van 2019 verruilde Rick Ketting Go Ahead Eagles voor Finland, waar hij bij het bescheiden IFK Mariehamn het avontuur zocht. Alhoewel die club in 2016 nog onverwachts kampioen werd, ging het de laatste jaren beduidend minder. Ook dit seizoen wist het zich, door een zesde plaats, nog maar net te plaatsen voor de play-offs voor de voorrondes van de Europa League. Mariehamn won, een beetje tegen de verwachting in, vorige week de eerste twee wedstrijden van die voorrondes!

De eerste wedstrijd, tegen HIFK, won het na penalty’s door onder anderen een benutte strafschop van Rick Ketting. Zondag won Mariehamn na verlenging van HJK, door een doelpunt in de 110e minuut van: jawel…Rick Ketting! Door deze overwinning speelt de ploeg van Ketting morgen de finale van de play-offs voor de Europa League tegen het veel sterker geachte Honka. Helaas hebben we nog geen beelden weten te bemachtigen van de goal van Ketting, maar blij was de selectie in ieder geval wel met de overwinning.

Joey Suk (HNK Gorica, Kroatië)

Het zijn bepalende weken voor Joey Suk in Kroatië. De middenvelder speelt daar bij Gorica, dat zich doorgaans in de middenmoot van de 1. HNL (Eredivisie van Kroatië) begeeft. Dit seizoen is dat niet anders, het staat zesde van de tien clubs die deelnemen aan de competitie. De afgelopen twee weken waren cruciaal indien de ploeg nog bovenin wil meedraaien. Daarin speelde het namelijk tegen de nummers 1 en 3 van de competitie (respectievelijk Dinamo Zagreb en Rijeka). De wedstrijd tegen Dinamo Zagreb werd met 2-4 verloren, maar Suk pikte wel zijn goaltje mee.

Een week later stond de uitwedstrijd tegen Rijeka op het programma, waar er gewonnen moest worden om zicht te houden op de bovenste plaatsen. Toen Rijeka laat gelijk maakte, leek de wedstrijd af te stevenen op een 1-1 gelijkspel. Tot de doelman van Rijeka een enorme blunder beging, waardoor Gorica er alsnog met de drie punten vandoor ging. De ontlading was groot, en terecht: Het staat nog maar twee punten achter de vierde plek, wat Europees voetbal betekent.

Alex Schalk (Servette, Zwitserland)

Een driftige spits, zo kunnen we Alex Schalk wel omschrijven. Het is ook niet zo gek dat hij in de lokale derby tegen FC Sion in de basis mocht starten, een derby kan meestal wel wat Alex Schalk gebruiken. Het bleek geen onverstandige keuze te zijn van de trainer, want Schalk zorgde in de 34e minuut voor de 0-1 door een mooie solo en een prima afwerking. Helaas was hij zijn emoties niet de baas na de goal en provoceerde het thuispubliek met gebaren die op het voetbalveld niet thuishoren. Op social media heeft Schalk zijn excuses inmiddels al aangeboden. Zijn goal leverde Servette uiteindelijk maar één punt op, het werd 1-1.