Wereldwijd wordt er momenteel niet of nauwelijks meer gevoetbald als gevolg van de strijd tegen het coronavirus. Dit betekent dat ook de Uitgevlogen Eagles voorlopig even zijn uitgevlogen tijdens hun avonturen in verre voetbaloorden. Telefonisch zijn honderden kilometers afstand echter eenvoudig en zonder gezondheidsrisico te overbruggen. In een uitgebreid interview met Rick Ketting blikken we terug op zijn verleden bij Go Ahead Eagles, zijn hedendaagse avontuur in Finland en zijn voetbaldromen voor de toekomst. 

Naam

Rick Ketting

Geboortedatum

15 januari 1996

Huidige club

FC Inter Turku, Finland

Speler Go Ahead Eagles

Augustus 2017 tot en met januari 2019

Competitieduels

31

Goals

2

Rick, hoe is het daar in Finland?

Met mij persoonlijk gaat het prima! Ik heb sinds kort een nieuwe club, waar ik me steeds meer op mijn plek begin te voelen. Momenteel is het natuurlijk wel een chaos in de wereld, en dat is in Finland niet veel anders. Het begin van onze competitie wordt in verband met het coronavirus verplaatst van 11 april naar begin juni, waardoor we waarschijnlijk later klaar zijn met de competitie. Verder zitten we in de achtste finale van de beker en zijn we geplaatst voor de eerste voorronde van de Europa League. Al die wedstrijden worden verplaatst, maar wanneer ze plaats gaan vinden is nog onzeker. Verder heb ik het gevoel dat het hier nog niet zo´n ‘gekkenhuis’ is als in Nederland. We hebben hier 244 geregistreerde besmettingen, maar dat zullen er vast wel meer worden. Momenteel zijn de restaurantjes nog gewoon open en zijn de schappen in de supermarkten nog helemaal vol.

Het is afwachten hoe het zich gaat ontwikkelen. Ik zit liever niet voor een lange tijd alleen in mijn Finse appartement en zou graag naar Nederland willen om bij mijn familie te zijn. Maar op dit moment verandert het advies ongeveer elk uur en weet je niet of je nog wel terug kan. Daarnaast heeft de club liever niet dat we reizen, dus voorlopig is het afwachten hoe de situatie zich gaat ontwikkelen. Het mag duidelijk zijn dat dit voor niemand een gewenste situatie is, dus ik probeer er elke dag maar het beste van te maken.


(Foto: Erik Pasman)

Vanwaar de keuze voor een Fins avontuur?

In Deventer was ik in het seizoen 2018/2019 op een zijspoor beland, waardoor ik weg mocht en ook weg wilde. Eerst kreeg ik een aanbieding van een club uit Roemenië, maar ik was er al snel uit dat ik dat niet wilde. Toen ik in 2019 op een van de laatste januaridagen ’s avonds op het punt stond om naar bed te gaan, kreeg ik een berichtje op Instagram. Eén of andere Zweedse zaakwaarnemer zei dat een club in Finland interesse in me had, en dat ik maar moest laten weten wat ik er van vond. Ik dacht: ‘Waarom niet?’ Als het niets wordt, heb ik in ieder geval een paar leuke dagen op een Fins eiland gehad, haha! Maar eigenlijk pakte het heel goed uit en vertelde de coach de eerste dag al dat ik kon gaan tekenen bij IFK Mariehamn.

Dat was het begin van een heel goed seizoen!

Dat klopt, ja. Toen ik naar Finland verhuisde, had ik eigenlijk maar één doel: veel wedstrijden spelen en plezier hebben. Ik had zin in een mooi avontuur en had er helemaal geen verwachtingen bij. Maar eigenlijk ging het al snel heel goed. Ik speelde goed, begon te scoren, was al erg snel tweede aanvoerder en we draaiden als team een leuk seizoen. Als ‘slechtst’ geklasseerde team in de ‘promotiegroep’ bereikten we de play-off finale, maar helaas verloren we die. Ook bereikten we de bekerfinale! Persoonlijk viel ik ook in de prijzen toen ik door de supporters werd gekozen tot Speler van het Jaar. Dan komt op een gegeven moment het besef van: ‘Ik kan het volgens mij wel aardig’, en ga je kijken wat er nog meer mogelijk is.


 
Bij IFK Mariehamn spelen voelde als het spelen voor een vriendenteam, hoe raar dat ook klinkt. Dat is erg leuk, maar ik wilde de bevestiging voor mezelf of ik dezelfde ontwikkeling kon doormaken in een omgeving met meer uitdaging, verwachting en concurrentie. Ik had het gevoel dat ik bij Mariehamn zelfs met één been nog in de basis stond, bij wijze van spreken. IFK Mariehamn is voor mij heel belangrijk geweest, maar ik was toe aan een volgende stap. Vandaar dat ik onlangs de overstap heb gemaakt naar FC Inter Turku.

Heb je daar al een beetje je plek gevonden?

Inmiddels wel! Het was allemaal even wennen. Je gaat van een team met wat mindere verwachtingen naar een professionelere omgeving waar je moet vechten voor je plekje. We hebben een Spaanse trainer, die erg befaamd is in Finland. Die spreekt Engels met ons, maar in het begin van het seizoen was ik samen met nog iemand de enige speler die niet Fins was. Dat was wel even schakelen, want ik begreep natuurlijk helemaal niets van wat zij zeiden. Gelukkig kwamen er later nog wat internationale spelers waardoor dat wat draaglijker werd. Overigens heb ik absoluut niet de ambitie om Fins te leren; wat een verschrikkelijk moeilijke taal is dat! Bij Mariehamn heb ik Zweeds geleerd, wat wel wat gemakkelijker is.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

🇦🇽

Een bericht gedeeld door Rick Ketting (@kettingrick) op

Tot slot: wat zijn je verdere ambities binnen de voetballerij?

Ik moet zeggen dat Scandinavië me wel bevalt, qua cultuur en qua voetbal. De clubs voelen als familie en de mensen gaan prettig met elkaar om. Ik ben in de afgelopen transferperiode nog in onderhandeling geweest met een club die op het hoogste niveau van Zweden speelt, maar dat is niet doorgegaan. Maar die ambitie blijf ik wel houden; dat lijkt me een erg mooi land met écht goede teams. Vooral de Top-6 is van een heel hoog niveau. Ik hoop die stap nog wel een keer te maken. Mijn uiteindelijke droom is ooit nog in Engeland te spelen.


(Foto: Erik Pasman)

Geen reacties meer mogelijk.