Theo Zwarthoed maakte tussen 2001 en 2006 als reservedoelman de opmars van AZ in Nederland en Europa mee. Aanstaande zaterdag keert de keeper met Go Ahead Eagles terug in Alkmaar voor het onderlinge competitieduel tussen beide clubs.

“Van de tiende plek in de Eredivisie tot Europees voetbal”, vat Zwarthoed zijn Alkmaarse periode samen. “Een fantastische tijd. We speelden in 2005 zelfs de halve finale in het UEFA Cup-toernooi tegen Sporting Lissabon. Een persoonlijk hoogtepunt, zelfs als reservedoelman, want dat maak je met een club als AZ maar één keer in je leven mee. In Portugal verloren we met 2-1. Tijdens de returnwedstrijd kwamen we met 3-1 voor. Ver in blessuretijd maakte Sporting alsnog de 3-2. Op basis van de gescoorde uitdoelpunten werden we uitgeschakeld. Dat doet nog steeds pijn.” Bizar was voor Zwarthoed ook het competitieduel tussen Excelsior en AZ in 2007. “AZ kon op de laatste speeldag van het seizoen kampioen worden op Woudestein”, vervolgt de 33-jarige doelman. “Als huurling van AZ zat ik destijds op de bank bij Excelsior, maar ik had graag gekeept. Want hoewel ik AZ het kampioenschap gunde, doe je automatisch je best voor de club waar je op dat moment onder de lat staat. Zelfs als dat je eigenlijke werkgever het kampioenschap kan kosten. AZ verspeelde die dag de titel, want Excelsior won met 3-2.”

Nadien moest Zwarthoed negen seizoenen wachten voordat hij deze jaargang, als doelman van Go Ahead Eagles, zijn rentree in de Eredivisie maakte. “De afgelopen jaren leek de Eredivisie ver weg”, geeft hij aan. “Ik ben echter in mezelf blijven investeren door drie jaar lang op amateurbasis te keepen bij De Graafschap en FC Volendam. Ik bleef hopen op een nieuw profcontract en die kreeg ik vorig jaar bij Go Ahead Eagles. Met als mooie bijkomstigheid dat ik nu weer in de Eredivisie keep. Na die jarenlange afwezigheid geniet ik tegenwoordig elk Eredivisie-duel met volle teugen onder de lat.”

Genieten wil hij ook aanstaande zaterdag met Go Ahead Eagles in het AFAS Stadion van AZ. “We beseffen dat het een moeilijk duel wordt, maar als team ben je nooit bij voorbaat kansloos. Als wij een goede dag hebben en AZ een mindere, dan kunnen wij gewoon een resultaat halen in Alkmaar. Tegen Vitesse was er afgelopen zaterdag ook niks aan de hand, totdat wij die penalty tegen kregen. Anders was het 0-0 gebleven, daar ben ik van overtuigd.”

 

Al vier strafschoppen tegen
Hoewel de competitie pas zes duels onderweg is, kreeg Go Ahead Eagles dit seizoen al vier keer een strafschop tegen. “Dat is wel heel extreem”, vindt Theo Zwarthoed. “Als keeper hoop je altijd dat je een penalty pakt, maar bij deze strafschoppen was er geen houden aan.” Het ultieme gevoel dat een keeper ervaart bij het stoppen van een strafschop, wist Zwarthoed echter te evenaren bij zijn assist op Darren Maatsen, anderhalve week geleden tegen Roda JC. “Dat gevoel was wel vergelijkbaar, ja”, geeft Zwarthoed aan. “Eerst die fantastische aanname van Darren na mijn uittrap, vervolgens zijn bevrijdende 2-0 en onze eerste zege van het seizoen: het gaf die assist allemaal een extra dimensie.”