Nieuws Algemeen

Reactie Jan Willem van Dop: ‘Moeten hier het beste van maken’

Vanmiddag werd bekend dat de wedstrijden in het betaald voetbal niet uitgesteld gaan worden. “Een zeer teleurstellend, maar uiteindelijk wel logisch besluit”, reageert algemeen directeur Jan Willem van Dop.

Met het woord ‘logisch’ doelt hij op de uitkomsten van het uitvoerige onderzoek dat de KNVB samen met de Eredivisie CV en de Keuken Kampioen Divisie deed naar de mogelijkheden tot uitstel van de competities. Jan Willem van Dop: “Zoals eerder geschreven waren wij als club voor dit onderzoek en stonden we zeker open voor uitstel. De belangrijkste vraag was daarbij wel: wat houdt dat in? Het onderzoek van de KNVB heeft daar antwoord op gegeven. De mogelijkheden waren dusdanig beperkt en risicovol, dat er eigenlijk geen andere keuze te maken was dan doorspelen. Tot die conclusie kwamen ook alle andere stakeholders, zoals het Supporterscollectief, de Coaches Betaald Voetbal en de spelersvakbond VVCS.”

Toch blijft de grote teleurstelling voelbaar op de burelen van De Adelaarshorst, geeft Van Dop aan. “Zoals dat ook zal zijn bij al onze supporters. We waren zo geweldig op weg met z’n allen. Dat is ook wat ik veel terug hoorde vanuit de spelersgroep: ‘Na een jaar eindelijk weer die twaalfde man…’ Nu moeten we weer spelen in een leeg, desolaat stadion. Alleen de personen vanuit de wedstrijdprotocollen die we nog kennen van vorig seizoen mogen aanwezig zijn. Dat voelt verschrikkelijk, en ook oneerlijk als je kijkt naar het besluit van het kabinet dat hieraan ten grondslag ligt.”

Tegelijkertijd roept Jan Willem van Dop iedereen op vooruit te kijken, te doen wat hij of zij kan om van deze situatie het beste te maken. “Voor onze spelersgroep geldt daarbij dat ze zich ‘gewoon’ optimaal voorbereiden op de belangrijke wedstrijd van zondag, en zich daarbij op afstand gesteund voelen door de supporters. We roepen onze supporters op om zondag niet naar de Vetkampstraat te komen. Het is in ons aller belang dat het rustig blijft rondom de stadions, juist nu. Daarom vanuit de grond van mijn hart: support Go Ahead Eagles vanuit huis of de kroeg.”

Netherlands: Go Ahead Eagles Vs Almere City Fc

Dat er niet is gekozen voor uitstel, betekent overigens niet dat de betaald voetbalclubs zich neerleggen bij de veroordeling tot lege stadions. “Op allerlei manieren proberen we Den Haag er nogmaals van te doordringen dat we niet het probleem zijn, maar juist een vorm van de oplossing”, legt Van Dop uit. “Alle onderzoeken hebben uitgewezen dat er in stadions geen extra besmettingshaarden ontstaan. Bovendien zorgt het bezoek aan een wedstrijd voor ontspanning en amusement in een voor iedereen moeilijke tijd. En dat geplaceerd én in de buitenlucht. Iets waar nu compleet aan voorbij wordt gegaan door het demissionaire kabinet. En natuurlijk zijn we ook bereid om mee te denken – wij beseffen ook dat er iets moet gebeuren – door bijvoorbeeld de reisbewegingen te beperken door uitwedstrijdbezoek tijdelijk te verminderen of annuleren. Zo zijn we op allerlei manieren bezig om de lege stadions zo snel mogelijk weer verleden tijd te laten zijn. In ieders belang.”

Netherlands: Go Ahead Eagles Vs Pec Zwolle

Fotografie: Erik Pasman

Terug naar overzicht