Duur verlies in Den Haag

Het was een klassiek voorbeeld van pompen of verzuipen. Het werd vrijdagavond het laatste in het winderige Kyocera Stadion. Go Ahead Eagles hield het hoofd niet boven water. In de belangrijke zespuntenwedstrijd bij ADO Den Haag ging het jammerlijk kopje onder.

In een stormachtige slotfase probeerde de Deventer equipe met alle mogelijke middelen de gelijkmaker op het scorebord te krijgen. Tevergeefs. ADO mocht zich met 3-2 de gelukkige winnaar noemen. “Wij hadden deze wedstrijd nooit mogen verliezen”, sprak trainer Foeke Booy na afloop vol ongeloof over hoe Go Ahead Eagles zichzelf een stukje dichter bij de rode streep heeft gebracht. Dat Go Ahead Eagles verloor in Den Haag, mocht het enkel zichzelf aanrekenen. Het was volkomen onnodig. Go Ahead Eagles kreeg de rekening gepresenteerd voor dat het, zoals Booy het tijdens de persconferentie omschreef, nogal ‘moeilijk de nul houdt’. Eredivisiewaardig verdedigen hoort inderdaad anders te gebeuren. Alle Haagse tegengoals vielen terug te voeren op persoonlijke fouten. Voordat de wedstrijd goed en wel begonnen was, keek een in vergelijking met de nederlaag van vijf dagen eerder in Groningen op drie posities gewijzigd Eagles-team al tegen een 2-0 achterstand aan. “Je gaat met alle goede bedoelingen en vol vertrouwen hier naartoe en dan blijkt dat de wedstrijd na elf minuten al gespeeld is”, baalde Foeke Booy van de vroege tegengoals door Van Duinen en Bakker.

adogae1

Het sierde de gasten dat ze na die twee mokerslagen niet meteen de handdoek in de ring wierpen. Strijdbaar probeerden ze de achterstand te verkleinen. Twaalf minuten na de 2-0 kende het veerkrachtige Go Ahead Eagles zowaar enig meeval. Op aangeven van Sjoerd Overgoor dook Erik Falkenburg voor Robert Zwinkels op. De clubtopscorer schoot tegen de ADO-keeper aan, maar via Gianni Zuiverloon caramboleerde het leer alsnog over de doellijn: 2-1. In de fase tot aan de rust domineerde Go Ahead Eagles weliswaar, het schoot in de buurt van de vijandelijke goal tekort. Het ondervond in Den Haag niet voor het eerst dit seizoen dat het hebben van meer balbezit dan een tegenstander geen garantie betekent voor het maken van doelpunten.

En dat het in het voetbal behalve om het maken van goals evenzeer draait om het voorkomen daarvan, werd in de 52e minuut nogmaals pijnlijk duidelijk. Hoe Zuiverloon zich bij de derde ADO-treffer door de Deventer defensie worstelde, kenmerkte hoe Go Ahead Eagles zich de kaas van het brood liet eten. Vanaf eigen helft stoomde de maker van de Haagse eigengoal op. Na een eentwee met Van Duinen drong de rechtervleugelverdediger door tot in het strafschopgebied. Met handen en voeten en met vallen en opstaan baande Zuiverloon zich een weg richting Stephan Andersen. Vriends, Haps, Van der Linden en Schmidt, geen van allen slaagde er in de onstuimige Hagenaar een halt toe te roepen. De meegelopen Alberg, die de bal fortuinlijk voor de voeten kreeg, hoefde alleen maar dankjewel te zeggen. Van dichtbij liet hij Andersen voor de derde keer kansloos: 3-1.

adogae2

De 3-2 van invaller Marnix Kolder bracht de spanning terug. De zeventien resterende minuten plus vier minuten extra tijd waren voor Go Ahead Eagles vervolgens niet voldoende om de voor keeper Zwinkels opgetrokken verdedigingsgordel te kraken. De Deventenaren drongen met man en macht aan om de meer dan verdiende gelijkmaker te forceren. Keeper Andersen waagde zich zelfs mee naar voren bij een hoekschop in de slotfase. Booy bracht Marouna Amevor in als extra breekijzer. Het mocht niet baten, het slotoffensief leverde niets op.

De oorzaak voor de nederlaag lag evenwel niet aan het gebrek aan schotkracht in de slotfase, wist Foeke Booy maar al te goed. “Als je toch ziet hoe wij die tegendoelpunten krijgen”, verzuchtte de Eagles-trainer op de persconferentie. “Bij de eerste goal staat de keeper niet goed. De tweede valt uit een spelhervatting, waar we nota bene zó op hameren. Als je na elf minuten de feiten zo hebt liggen, dan frustreert het dat je daar achteraan moet lopen. Dit is de Eredivisie! We komen dan wel tot twee keer toe terug in de wedstrijd, dát doen we dan wel weer goed. Maar zie je dan die 3-1, dat is letterlijk de nekkenbreker geweest. Daar valt niet tegen te voetballen.”