Hoewel sommige competities voorzichtig weer worden opgestart, zijn de meeste Uitgevlogen Eagles voorlopig even uitgevlogen tijdens hun avonturen in verre voetbaloorden. Telefonisch zijn honderden kilometers afstand gelukkig eenvoudig en zonder gezondheidsrisico te overbruggen. In een interview met Eloy Room blikken we terug op zijn tijd bij Go Ahead Eagles, zijn hedendaagse avontuur in de Verenigde Staten en zijn ambities voor de toekomst.

Naam

Eloy Room

Geboortedatum

6 februari 1989

Huidige club

Columbus Crew, Verenigde Staten

Speler Go Ahead Eagles

Juli 2013 – januari 2014

Competitieduels

22

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Erik Pasman)

Eloy, hoe ziet jouw leven er op dit moment uit?

Net als iedereen zit ook ik in een gekke periode. Midden in de coronacrisis, op 11 april, beviel mijn vrouw en gelukkig kon ik daar nog op tijd bij zijn. Zij was in Nederland en ik wilde er per se bij zijn, dus kon ik nog op tijd overvliegen. Om fit te blijven kreeg ik schema’s doorgestuurd met oefeningen en daarnaast heb ik veel hardgelopen. Op een gegeven moment ben je daar klaar mee en wil je weer lekker met de bal bezig. Samen met een keeperstrainer die ik nog kende van mijn tijd in Nederland, ben ik weer lekker gaan trainen. Dat was erg fijn moet ik zeggen. Ik bleef hierdoor fit en je bent weer echt aan het sporten. Daarvoor ben je uiteindelijk toch voetballer geworden.

Des te fijner dat over een paar weken jullie competitie weer begint.

Zeker! Begin juli wordt onze competitie hervat in Disney World, waar naast de voetbalcompetitie ook de basketbalcompetitie wordt gespeeld. Het wordt een soort toernooi met een groot deel van de teams uit de MLS. Rond Disney World zijn meer dan genoeg hotels waar alle teams kunnen overnachten, we worden dan ook compleet afgesloten van de buitenwereld. Verder worden we elke dag getest om er zeker van te zijn dat we geen gevaar lopen. Het zal een rare gewaarwording worden, maar ik vind het in ieder geval heerlijk dat we weer lekker kunnen voetballen.

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Erik Pasman)

Bijna een jaar geleden maakte je de overstap naar de Verenigde Staten, vanwaar die keuze?

Eind vorig seizoen liep mijn contract bij PSV af en na twee jaar in Eindhoven had ik ook wel weer zin in wat nieuws. Ik kreeg verschillende aanbiedingen uit binnen- en buitenland, maar ik wilde eerst de Gold Cup spelen met Curaçao. We speelden daar een sterk toernooi, waarin we helaas in de kwartfinale tegen de Verenigde Staten werden uitgeschakeld.

Tijdens dat toernooi kwam er al interesse van Columbus Crew, maar ik wilde me eerst focussen op de Gold Cup. Na het toernooi ging ik met de club praten en toen wist ik al snel dat ik deze stap wilde maken. Een buitenlands avontuur is natuurlijk een grote stap, zeker naar Amerika. Maar het voelde goed en het was voor mij het perfecte moment om dit avontuur aan te gaan.

En hoe bevalt dat avontuur tot nu toe?

Erg goed. Voordat ik in Amerika kwam voetballen, had ik eerlijk gezegd mijn twijfels over het voetbalniveau. Maar ik merkte meteen dat het voetbal aardig in de lift zit en er op behoorlijk niveau gevoetbald wordt. Vooral de mentaliteit is erg goed, ze weten hier wat hard werken is. Verder is het leven naast het voetbal echt top. Je gaat naar wedstrijden met het vliegtuig en je komt in prachtige steden. New York, Los Angeles, noem ze maar op. Dat is bijzonder om mee te maken!

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Erik Pasman)

Naast New York en Los Angeles heb je ook in Deventer gevoetbald. Hoe kijk je terug op die tijd?

Ik kijk daar met een heel goed gevoel op terug, Go Ahead Eagles was in die fase van mijn carrière precies wat ik nodig had. Met trainer Foeke Booy had ik een goede connectie en door de spelersgroep werd ik erg goed opgevangen. Met een paar spelers heb ik nog steeds weleens contact. Uiteindelijk is het helaas maar bij 22 wedstrijden gebleven, want ik werd halverwege het seizoen teruggehaald door Vitesse, dat mij aan Go Ahead Eagles had verhuurd. In het contract stond dat Vitesse mij mocht terughalen als ze dat nodig vonden. Toen hun tweede keeper geblesseerd raakte, heeft Vitesse van die voorwaarde gebruik gemaakt.

Dat was heel moeilijk voor mij, ik had het uitstekend naar mijn zin bij Go Ahead Eagles en speelde elke wedstrijd. Aan de andere kant had ik geen keuze en kon ik terug naar de club waar ik uiteindelijk ook eerste keeper ben geworden. Gelukkig is het dat jaar goed gekomen met Go Ahead Eagles, dat zich handhaafde in de Eredivisie. Ik ben blij dat ik daar mijn steentje aan heb kunnen bijdragen.

Heb je het plan om ooit nog terug te keren naar Nederland?

Voorlopig heb ik het nog prima naar mijn zin hier. Mijn contract loopt nog een half jaar door, met een optie voor nog een seizoen. De Verenigde Staten is een fantastisch land, maar het lijkt me mooi om mijn carrière af te sluiten in de Eredivisie. Vitesse zou een logische keuze zijn, dan zou de cirkel rond zijn. Maar in het voetbal is niets uit te sluiten…

(Foto: Erik Pasman)