Drie wedstrijden, negen punten. De Voetbalopleiding van Go Ahead Eagles kan terugkijken op een geslaagde voetbalzaterdag. Onder-13 versloeg de leeftijdsgenoten van sc Heerenveen met 1-0. Onder-17 en Onder-15 kenden goede uitbeurten tegen respectievelijk DEM O17 en FC Emmen O15 en wonnen allebei met 1-4. Morgen (zondag) komt Go Ahead Eagles Onder-19 in Doetinchem in actie tegen De Graafschap Onder-19.

O17 vindt gemakkelijk het net
Go Ahead Eagles Onder-17 behaalde vandaag zijn tweede competitiezege van het seizoen. Op bezoek bij DEM O17 won het team van O17-trainer Uǧur Yildirim met 1-4. “Maar het ging wel moeizaam”, vond Yildirim. “Met name in de eerste helft liet DEM de bal gemakkelijker rondgaan dan ons team. We begonnen slordig aan de wedstrijd, waren te onrustig aan de bal en leden onnodig veel balverlies. Daardoor maakten we het onszelf niet altijd even gemakkelijk.”

Desondanks ging Go Ahead Eagles O17 met een 0-2 voorsprong de rust in door doelpunten van Levy Hulzebos en Beau de Bone. In het tweede bedrijf scoorde DEM na de derde Deventer treffer eenmaal tegen, waarna ver in blessuretijd de 1-4 viel. “Aan ons scorend vermogen ligt het deze competitie zeker niet”, beseft Yildirim. “We scoren over het algemeen vrij gemakkelijk. En uiteindelijk keren we voor de tweede keer dit seizoen na een uitwedstrijd met drie punten terug naar Deventer. Dat is toch lekker voor de jongens.” Go Ahead Eagles Onder-17 heeft nu zes punten uit vier wedstrijden behaald in de Eerste Divisie.

O15 behoudt ‘perfect score’
Go Ahead Eagles Onder-15 boekte twee (zeer ruime) zeges in de eerste twee competitiewedstrijden van het seizoen. Datzelfde gold voor FC Emmen O15, dat vandaag in Drenthe de tegenstander was van het team van O15-trainer Tristan Berghuis. Na dertig seconden keek Go Ahead Eagles O15 al tegen een 1-0 achterstand aan in stadion De Oude Meerdijk. “Die tegentreffer kwam tot stand door een fout in onze eigen opbouw”, constateerde Berghuis. “Maar dat neem ik ons team niet eens kwalijk, omdat dit nu eenmaal het risico is van de manier waarop we van achteruit willen voetballen. Al merkten we wel dat die snelle treffer Emmen extra energie gaf in de eerste tien minuten van het duel, waardoor we weinig grip op de wedstrijd kregen.”

Na die moeilijke beginfase nam Onder-15 het heft in handen. Het team van Berghuis was de betere ploeg, creëerde de nodige kansen en kwam nog voor rust op een 1-2 voorsprong. “In de tweede helft duurde het lang voordat we de derde goal maakten’, zag Berghuis. “Zolang die treffer uitbleef, bleef Emmen hoop houden op de gelijkmaker. Gelukkig gaven we weinig kansen weg en scoorden we in de slotfase nog twee keer. Lekker dat we hebben gewonnen van een van onze betere tegenstanders in deze competitie.” Met de ‘perfect score’ van negen punten uit drie wedstrijden staat Go Ahead Eagles Onder-15 nu samen met FC Groningen O15 aan kop in de Tweede Divisie D.

Houdbaar schot beslissend voor O13
Op sportpark De Muggert in Wesepe won Go Ahead Eagles Onder-13 met minimaal verschil van sc Heerenveen Onder-13: 1-0. “Heerenveen maakte het ons heel lastig en was de eerste twintig minuten de bovenliggende partij”, zag O13-trainer Jip Ellenbroek. “We werden door de tegenstander vastgezet en maakten in balbezit soms de verkeerde keuzes.” De eerste uitbraak van Go Ahead Eagles was echter gelijk raak. Luuk Udink zette zijn ploeg in de twintigste minuut op voorsprong. “Al kwam er wel het nodige geluk bij dat doelpunt kijken”, beaamde Ellenbroek. “Het schot van Luuk was houdbaar, maar de keeper van Heerenveen liet de bal door zijn handen glippen. Dat doelpunt hielp ons echter wel over het dode punt heen.”

De tweede helft speelde Go Ahead Eagles Onder-13 met de linies dichter op elkaar. “Dat werd heel goed opgepakt door de jongens”, vond Ellenbroek. “Heerenveen was weliswaar veel op onze helft te vinden, maar we zijn niet meer echt in de problemen gekomen. Uiteindelijk hebben we er vandaag tegen een sterke ploeg als Heerenveen een overwinning uitgesleept en dat is een compliment aan de jongens waard. Als team hebben ze het super gedaan.” Door de zege op de Friezen heeft Go Ahead Eagles Onder-13 nu zes punten uit vier wedstrijden behaald in de Eredivisie laag.

Karakteristieken
Eerste Divisie: DEM O17 – Go Ahead Eagles O17 1-4 (0-2)
Doelpunten Go Ahead Eagles: Beau de Bone (2), Levy Hulzebos, Lateef Omidiji

Tweede Divisie D: FC Emmen O15 – Go Ahead Eagles O15 1-4 (1-2)
Doelpunten Go Ahead Eagles: Bruno van den Dungen (3), Ibrahima Kouyate

Eredivisie laag: Go Ahead Eagles O13 – sc Heerenveen O13 1-0 (1-0)
Doelpunt Go Ahead Eagles: Luuk Udink