Morgenavond begint voor Go Ahead Eagles het KNVB Bekertoernooi 2017/2018. In Barendrecht is de plaatselijke BVV de tegenstander. In deze voorbeschouwing zoomen we in op de tegenstander en blikt trainer Leon Vlemmings terug én vooruit. Over pijnpunten en perspectief.

Tegenstander BVV Barendrecht speelt al jarenlang een voorname rol in het Nederlandse amateurvoetbal. Met uitzondering van drie seizoenen in de Eerste Klasse speelde Barendrecht van 1996 tot 2010 in de Hoofdklasse, waarin het zich in 1998 en 2010 tot kampioen liet kronen. Het laatste kampioenschap leverde de Zuid-Hollanders bovendien een ticket op voor de nieuwe Topklasse, die in het seizoen 2010/2011 van start ging. Ook in de Topklasse was Barendrecht zes seizoenen lang een zekerheidje, met de tweede plaats in het seizoen 2012/2013 als beste resultaat. Door een vijfde plaats in jaargang 2015/16 verzekerde BVV Barendrecht zich van een plaats in de nieuw opgerichte Tweede Divisie, waarin de Zuid-Hollanders afgelopen seizoen als achtste eindigden.

Het huidige seizoen in de Tweede Divisie begon voor de ploeg van trainer Adrie Poldervaart met twee nederlagen tegen Rijnsburgse Boys (3-2) en FC Lienden (3-4). In de derde competitiewedstrijd van het seizoen boekten de Barendrechters de eerste zege: in Groesbeek werd De Treffers met 1-2 verslagen. Afgelopen weekeinde kwam het puntentotaal van BVV Barendrecht op vier na een gelijkspel op het eigen Sportpark De Bongerd tegen VVSB (1-1), waardoor de aanstaande tegenstander van Go Ahead Eagles momenteel op een twaalfde plaats staat in de Tweede Divisie. Met Richard Stolte (oud-speler sc Heerenveen, FC Emmen en Fortuna Sittard) en Tim Eekman (voorheen Excelsior) kent de selectie van Barendrecht twee spelers die de nodige bagage als betaald voetballer met zich meedragen.Scherpte

Laatstgenoemde komt morgen zijn oud-trainer tegen. Leon Vlemmings was in het seizoen 2012/2013 trainer van Excelsior, waar Tim Eekman op dat moment onder contract stond. Eekman is niet de enige bekende die de huidige hoofdtrainer van Go Ahead Eagles morgen treft. “Trainer Adrie Poldervaart van BVV Barendrecht ken ik al een hele tijd”, aldus Vlemmings, die tot voor kort in Barendrecht woonde. “Hem kennende laat hij BVV Barendrecht morgen niet puur op de verdediging spelen. Barendrecht zal van eigen kracht uitgaan; wij ook. Wij moeten vanaf minuut één concentratie en scherpte brengen. Uiteraard kunnen wij met geen ander resultaat dan een overwinning leven.”

Afgelopen vrijdag leed Go Ahead Eagles zijn eerste thuisnederlaag van het seizoen. Het werd 1-3 tegen SC Cambuur. Tijdens en na de wedstrijd liet een deel van het publiek zijn onvrede over de resultaten blijken. “Zolang dat binnen de fatsoensnormen blijft, is dat begrijpelijk en terecht”, aldus Leon Vlemmings. “Wij zijn ook teleurgesteld. Laat ik dan ook voorop stellen: 3 punten uit 5 wedstrijden is te weinig.”

Leon Vlemmings vervolgt: “Ik wil de wedstrijd tegen SC Cambuur wel enigszins in perspectief plaatsen, ondanks de teleurstelling van de nederlaag. Een nederlaag geeft altijd een klotegevoel. Maar als je de kansen die we kregen achter elkaar zet, zie je dat we vijf heel grote kansen hebben gehad en twee keer de paal hebben geraakt. Na de 1-1 hadden we echt de 2-1 moeten maken en de wedstrijd naar ons toe moeten trekken. Op dat gebied zit het even niet mee. Uiteraard zijn de tegengoals wel flinke pijnpunten. Je krijgt drie goals tegen, waarvan één uit een counter en twee uit een standaardsituatie. Bij alledrie staan we als team totaal niet goed.”

Ziekenboeg
Tot zijn grote tevredenheid ziet Leon Vlemmings de ziekenboeg in verdedigend opzicht langzaam maar zeker leeglopen. La’Vere Corbin-Ong maakte vanavond zijn rentree bij de beloften en Rick Ketting wordt vrijdag in Emmen terug in de wedstrijdselectie verwacht. “Ik heb altijd gezegd en dat blijf ik zeggen: ik focus me op de jongens die wél inzetbaar zijn en verschuil me niet achter blessures. Dat neemt niet weg dat het erg prettig is dat Rick en La’Vere terug aan het komen zijn.”

Tegenover de naderende terugkeer van Corbin-Ong en Ketting staan het wegvallen van Leon de Kogel (hamstring) en Sjoerd Overgoor (bovenbeen). Voor hen komt het duel met Barendrecht te vroeg. Hun plekken worden ingenomen door Sander Thomas en Brem Soumaoro.

BVV Barendrecht-Go Ahead Eagles
Aanvang: 19:45 uur
Locatie: Sportpark De Bongerd, Barendrecht
Arbiter: Sander van der Eijk
Volg de wedstrijd live via:
Twitter.com/GAEagles
Radio Oost
Deventer Radio