Morgen (vrijdag) reist Go Ahead Eagles af naar Zuid-Limburg voor het competitieduel tegen Fortuna Sittard. In deze voorbeschouwing: de tegenstander onder de loep en een interview met Leon Vlemmings.

De ploeg van trainer Sunday Oliseh is bezig aan een sterk seizoen in de Jupiler League. Met 23 punten uit dertien wedstrijden staan de Limburgers momenteel op een derde plaats op de ranglijst. Na een uitstekende competitiestart leek het er lange tijd op dat Fortuna Sittard aanspraak zou maken op de eerste periodetitel. Door een 2-0 nederlaag bij De Graafschap ging de periodetitel op 27 oktober echter naar Jong Ajax. Het play-off ticket voor promotie naar de Eredivisie was een prooi voor NEC.

Een maand geleden stonden Fortuna Sittard en Go Ahead Eagles ook al tegenover elkaar in het KNVB Bekertoernooi. Op 24 oktober 2017 wonnen de Limburgers met 3-0 door doelpunten van Lars Hutten, Mickaël Malsa en Wessel Dammers. Topscorer van de Fortunezen is Lisandro Semedo met zes competitietreffers. Zijn teamgenoten Finn Stokkers (vijf doelpunten), André Vignal (vijf goals), Stefan Ashkovski (eveneens vijf treffers) en Djibril Dianessy (vier doelpunten) doen weinig voor hem onder.

De laatste keer dat Fortuna Sittard en Go Ahead Eagles het in competitieverband tegen elkaar opnamen in Sittard, was op 22 april 2016. De Deventer ploeg won dat duel met 0-1 door een doelpunt in de 27sten minuut van Leon de Kogel. Van het elftal dat destijds het veld betrad in Zuid-Limburg, staan De Kogel en aanvoerder Xandro Schenk momenteel nog onder contract in Deventer.

Diezelfde Xandro Schenk ontbrak donderdagochtend op de training vanwege privé-omstandigheden. Mocht hij morgenavond niet kunnen spelen, dan wordt hij vervangen door Brem Soumaoro. Voor de rest laat trainer Leon Vlemmings zijn basiself van het duel met Dordrecht in tact.


Tijdens het bekertreffen met Fortuna Sittard viel Xandro Schenk nog uit met een enkelblessure. Hiervan is hij hersteld. (Foto: Erik Pasman)

Herkennen
Na de 0-3 nederlaag tegen FC Dordrecht roerde de aanhang van Go Ahead Eagles zich. Supporters lieten hun onvrede over het spel en de resultaten op verschillende wijzen blijken. “Dat doet me veel”, geeft trainer Leon Vlemmings aan. “Voetbal speel je voor het publiek; de fans moeten zich kunnen herkennen in wat ze op het veld zien. En dat is nu niet het geval. Daarom snap ik dat ze van zich laten horen. Rond trainingen spreek ik ook bijna dagelijks – soms zeer uitgebreid – met de fans die aan het veld staan. Zoals woensdag, toen ik langs het trainingsveld werd aangesproken door een aantal supporters. Belangrijk punt dat naar voren kwam was dat zij bij het team een gebrek aan passie en beleving ervaren.”

“Ik heb de supporters in kwestie een en ander uitgelegd”, vervolgt Vlemmings. “Hoe werken wij inhoudelijk? Wat is de achterliggende gedachte achter onze visie en werkwijze? Aan welke ‘reis’ zijn we bij Go Ahead Eagles met bijna een compleet nieuw team begonnen aan het begin van het seizoen? Zij toonden inhoudelijk begrip voor mijn verhaal, zoals ik begrip heb voor de emotie en teleurstelling die er onder supporters heerst door de wisselvallige resultaten van de afgelopen maanden.”


Sam Hendriks torent hoog boven de defensie van FC Dordrecht uit. (Foto: Henny Meyerink)

Afstand
Selectie en staf werken op alle fronten hard om die wisselvalligheid te stoppen. “Dat er veel te verbeteren valt, is duidelijk”, aldus Leon Vlemmings. “Dingen die niet goed gaan, moeten beter, net als de dingen die goed gaan. Want die zijn er ook. Mijn visie op de wedstrijd tegen FC Dordrecht kwam me op veel reacties te staan. Supporters konden zich niet vinden in mijn verhaal in de media. Na afloop analyseer ik een wedstrijd meteen. Wat ik en de rest van de staf hebben gezien, aangevuld met de feiten die worden bijgehouden. Dat de wedstrijd zich voor 80% afspeelde op de helft van Dordrecht bijvoorbeeld, en dat we twintig voorzetten hebben gegeven. Dat er tegen een extreem verdedigende tegenstander toch veel momenten zijn geweest dat we tot een kans hadden kunnen komen. Het is een feit dat er met de voorzetten en ‘kansmomenten’ veel te weinig is gebeurd. Absoluut, een groot verbeterpunt, net als de momenten waarop we de goals tegen kregen. Maar het was niet alleen maar drama.”

Leon Vlemmings geeft aan te betreuren dat zijn analyse na de wedstrijd gevoelsmatig de afstand tussen team en achterban vergroot heeft. “Dat is precies wat ik niet wil, en dat doet pijn”, aldus de oefenmeester. “Maar tegelijkertijd heb ik te maken met de geloofwaardigheid richting mijn selectie. Sommige trainers kiezen ervoor na afloop in interviews het team – soms uit emotie – af te branden. Dat is niet mijn stijl. Het schaadt namelijk het vertrouwen van de spelers. De spelers zien in interviews dezelfde trainer als die zij gedurende de week zien tijdens de wedstrijdanalyse. Wat goed is, is goed en wat slecht is, is slecht. Alleen op die basis van eerlijkheid kan je echt verbeteren met z’n allen. En dat is in het belang van iedereen: supporters, spelers, staf. Blijven verbeteren en samen deze fase doorstaan.”

Fortuna Sittard-Go Ahead Eagles begint morgen om 20:00 uur en staat onder leiding van arbiter Van der Graaf. Go Ahead Eagles wordt gesteund door 31 fans in het uitvak. Niet in het uitvak? Volg de wedstrijd dan live op:
– Twitter.com/GAEagles
– Instagram.com/GAEagles (Stories)
– Snapchat-account gaeagles (Mijn Verhaal)
– Radio Oost
– Deventer Radio
– FOX Sports Schakelkanaal