Het moment waar voetbalminnend Nederland een maand lang naar uitkeek, is morgen dan eindelijk daar: de Eredivisie wordt hervat. Go Ahead Eagles en AZ trappen dan om 20:00 uur in De Adelaarshorst de tweede seizoenshelft af.

Tegenstander AZ kan terugkijken op een goede eerste seizoenshelft in de Eredivisie. Met 28 punten uit zeventien duels nemen de Alkmaarders momenteel de vijfde plaats op de ranglijst. Los van de prestaties in de Eredivisie wist AZ ook te overwinteren op twee andere voetbalpodia: de Europa League en het KNVB bekertoernooi.

Eerder dit seizoen eindigde het onderlinge treffen tussen AZ en Go Ahead Eagles in het Alkmaarse AFAS Stadion in een 2-2 gelijkspel. Na 52 minuten keek het team van De Koning nog tegen een 2-0 achterstand aan door twee doelpunten van AZ-topscorer Wout Weghorst. Go Ahead Eagles toonde echter veerkracht in Alkmaar een kwam via doelpunten van Sander Duits en Sam Hendriks langszij.

Tijdens de winterstop versterkte Go Ahead Eagles zich met drie spelers: Elvis Manu, Pedro Chirivella en Daniel Crowley. Hans de Koning: “Manu brengt als aanvaller snelheid en scorend vermogen met zich mee en kan een assist geven. Crowley is een creatieve middenvelder die sterk is in de kleine ruimte en een ploeggenoot vrij kan spelen. Chirivella is een verbindingsspeler op het middenveld met diepgang.” Chirivella en Manu beginnen morgen in de basis. “Nieuwelingen brengen altijd met zich mee dat de concurrentie wordt vergroot”, aldus De Koning. “Dat is alleen maar goed. We hebben nu 22 man, plus twee keepers, die allemaal strijden om elf plekken. Je trekt elkaar naar een hoger niveau. Samen moet je het doen.”

Go Ahead Eagles kan morgen niet beschikken over Lambooij (enkel), David (knie) en Daemen (bovenbeen). Lambooij en David werden deze week met succes geopereerd aan hun kwetsuren; Tom Daemen is op de weg terug na een slepende bovenbeenblessure. Kevin Brands verblijft momenteel in Schotland voor een stage.

Opstelling Go Ahead Eagles: Zwarthoed; Achenteh, Schenk, Fischer, Locigno; Duits, Chirivella, Ritzmaier; Manu, De Kogel, Antonia.

Ben jij erbij tijdens het basisdebuut van Manu en Chirivella? Tijdens de hervatting van de strijd om handhaving? Er zijn nog een paar kaarten beschikbaar… Komoptan en sla nog snel je slag!