Rood-geel tegen Oranje, The Eagles tegen De Wijdbroeken, Go Ahead Eagles tegen FC Volendam. Morgen om 20:00 uur gaan twee tot op het bot gemotiveerde teams strijden om de eerste seizoenszege.

Het sportieve verleden van FC Volendam wordt gekenmerkt door de talrijke promoties naar en vele degradaties uit de Eredivisie. Het leverde de club uit het gelijknamige vissersdorp in de vorige eeuw de bijnaam Heen en Weer op. Sinds de laatste degradatie in 2009 hoopt FC Volendam op een hernieuwde kennismaking met de Eredivisie. Het Andere Oranje wil weer Heen.

Het rijke verleden van de club ten spijt, was er voor Het Andere Oranje de afgelopen negentien seizoenen nog maar slechts twee keer sprake van een rentree in de Eredivisie. In beide gevallen bleef het verblijf op het hoogste Nederlandse voetbalniveau beperkt tot één seizoen (2003/04 en 2008/09).


Sjoerd Overgoor, die morgen zijn rentree maakt na een hamstringblessure, in duel met Raymond Fafiani van FC Volendam. Door een 3-1 zege hield Go Ahead Eagles FC Volendam op 3 mei 2013 van de Jupiler League-titel af. (Foto: Erik Pasman)

De grootste kans om in de afgelopen jaren opnieuw te promoveren hadden de Volendammers in het seizoen 2012/2013, toen de ploeg van toenmalig trainer Hans de Koning met nog één speelronde voor de boeg lijstaanvoerder was in de Jupiler League. Een 3-1 nederlaag in De Adelaarshorst zorgde er echter voor dat de titel naar Cambuur ging. Ook in de daaropvolgende Jupiler Play-Offs was Go Ahead Eagles de kwelgeest voor FC Volendam. In de finale werd het 3-0 in Deventer en 1-0 in Volendam.

De afgelopen twee seizoenen werd FC Volendam in de Jupiler Play-Offs vroegtijdig uitgeschakeld door MVV Maastricht (2016, eerste ronde) en NAC Breda (2017, tweede ronde). Drie weken geleden begon FC Volendam dan ook aan de negende achtereenvolgende jaargang in de Jupiler League. Daarin kende de ploeg van trainer Misha Salden, met oud-Eagles Teije ten Den en Luis Pedro in de selectie, vooralsnog een weinig voortvarende start. Evenals Go Ahead Eagles wacht FC Volendam nog altijd op de eerste competitiezege van het seizoen. De Volendammers speelden in de eerste drie speelronden gelijk tegen Helmond Sport (2-2) en verloren hun duels tegen FC Oss (1-0) en SC Cambuur (0-1).

De laatste keer dat Go Ahead Eagles en FC Volendam tegenover elkaar stonden in De Adelaarshorst, was in het seizoen 2015/2016. Hoe die wedstrijd verliep, zie je hieronder:

De maker van de 1-0 in de samenvatting hierboven is er helaas morgen niet bij. Leon de Kogel kreeg in Helmond een tik tegen zijn hamstring en bleef de hele week last houden. Ook Rick Ketting en Joey Groenbast kwamen niet ongeschonden uit de strijd op Sportpark De Braak. Zij worden morgen vervangen door Deventer jeugdexponenten Sam Beukema en Dennis Hettinga. Beukema viel vorige week al in tegen Helmond Sport; voor Dennis Hettinga betekent het zijn officiële debuut bij Go Ahead Eagles. Lum Rexhepi en Sjoerd Overgoor keren terug van een blessure. Laatstgenoemde start in de basis.

Verder staat Rog opgesteld. Niet op het veld, maar op het Stadionplein. De wedstrijd tegen de vissers uit Volendam bracht de Supportersvereniging op het idee Deventer vistraiteur Rog uit te nodigen. Wie dus zin heeft in een (broodje) paling of haring, kan terecht op het Stadionplein!

Ben jij er ook bij als Go Ahead Eagles morgen tegen ‘Het Andere Oranje’ op jacht gaat naar de eerste competitiezege van het seizoen? Ben jij getuige van het (basis)debuut van Sam Beukema en Dennis Hettinga? En bovenal: ben jij erbij om spelers en staf te supporten? Kaarten voor Go Ahead Eagles – FC Volendam zijn hier online te bestellen.

Lees hier de eerste aflevering van ‘Vragen aan Vlemmings’, waarin hoofdtrainer Leon Vlemmings drie prangende vragen van supporters beantwoordt.

Go Ahead Eagles-FC Volendam
Arbiter: Pol van Boekel
Aanvang: 20:00 uur
Wedstrijdsponsoren: PS Koeltechniek en Solid Partners