Morgenavond komt de onbetwiste koploper van de Jupiler League naar De Adelaarshorst. Jong Ajax, dat nog geen wedstrijd verloor, maakt dit seizoen indruk. Mede dankzij de inbreng van Kostas Lamprou, Benjamin van Leer, Mitchell Dijks, Siem de Jong en miljoenenaankopen Maximilian Wöber, Daley Sinkgraven, Mateo Cassierra, David Neres, Dennis Johnsen en Luis Orejuela wisten alleen RKC Waalwijk en Telstar een puntje af te snoepen van de Amsterdamse beloftenploeg.

Het is nog maar vier seizoenen geleden dat Jong Ajax zijn entree in de Jupiler League maakte. Na drie relatief anonieme ‘kennismakingsjaren’ zijn de Amsterdamse beloften sinds vorig seizoen een geduchte tegenstander voor elke club in de Jupiler League. Na een twaalfde plaats in 2015 en een negende plek in 2016 presteerde Jong Ajax afgelopen seizoen uitstekend door achter kampioen VVV-Venlo op de tweede positie te eindigen.

Ook in de huidige jaargang startte het beloftenteam van de Amsterdammers veelbelovend. De eerste negen wedstrijden van het seizoen werden door het team van trainer Michael Reiziger omgezet in zeven winstpartijen en twee gelijke spelen. Grootste blikvanger bij Jong Ajax is dit seizoen Mateo Cassierra. De 20-jarige Colombiaan was vorig seizoen bij Jong Ajax goed voor elf treffers in zeventien competitieduels en ook dit seizoen weet Cassierra het doel veelvuldig te vinden; in de eerste negen competitiewedstrijden scoorde hij acht keer. Hij voert hierdoor samen met Sam Hendriks de topscorersranglijst aan.


Onder toeziend oog van Sam Hendriks werkt Teije ten Den de bal achter Jong Ajax-doelman André Onana. (Foto: Erik Pasman)

De eerste (en enige) keer dat Go Ahead Eagles en Jong Ajax elkaar in De Adelaarshorst in competitieverband troffen, was op 18 september 2015. Door twee doelpunten van Teije ten Den zegevierde Go Ahead Eagles met 2-0. Spits bij de Amsterdammers was destijds Sam Hendriks (lees hier een interview met de spits). Tussen 2013 en 2016 scoorde de huidige clubtopscorer van Go Ahead Eagles 23 treffers in 77 competitieduels voor Jong Ajax. Verder kwam hij in het seizoen 2015/16 tot één optreden in de hoofdmacht van de Amsterdammers. Ook Xandro Schenk heeft een verleden in Amsterdam. De Eagles-captain speelde jarenlang voor de diverse jeugdelftallen van Ajax, voordat hij in januari 2013 de overstap naar Go Ahead Eagles maakte.

Xandro Schenk en Sam Hendriks starten morgen in de basis tegen Jong Ajax. Op één speler na stappen zij met dezelfde ploeggenoten het veld op. Joey Groenbast, die afgelopen maandag zijn rentree maakte bij de beloften na een enkelblessure, neemt rechts achterin de plek in van Dennis Hettinga. Shadrach Eghan (verrekking kuitspier), Stefano Beltrame (hamstringkwetsuur) en Lum Rexhepi (niet wedstrijdfit) zijn niet inzetbaar.


Go Ahead Eagles pakte uit de laatste vier wedstrijden (waarvan drie buiten De Adelaarshorst werden gespeeld) acht punten. Afgelopen zondag werd op De Vijverberg met 1-1 gelijkgespeeld. (Foto: Erik Pasman)

Trainer Leon Vlemmings ziet het treffen met de ongeslagen koploper als een mooie uitdaging. “Alle discussie over de deelname van beloftenteams aan de Jupiler League ten spijt; wij zijn bezig met het ‘nu'”, aldus de oefenmeester, die afgelopen maandag getuige was van de 3-0 zege van Jong Ajax op Almere City FC. “Wij willen de goede reeks van de afgelopen weken voortzetten en de eerste ploeg zijn die Jong Ajax verslaat.”

Steun jij spelers en staf daarbij? Er zijn nog kaarten beschikbaar voor morgenavond! Opwarmen en de keel smeren voor de wedstrijd kan bij het geweldige Oktoberfest van de Supportersvereniging op het Stadionplein. Kortom: het ideale avondje uit voor de vrijdagavond! Bestel hier je kaarten of kom langs bij de stadionkassa’s.