Morgen staat het eerste thuisduel van het Eredivisieseizoen 2016/2017 op het programma. In aanloop naar die speciale wedstrijd schreef Hans de Koning deze week een Open Brief aan jullie, de fans. Deze is zondag ook in de Matchday! te lezen:

Nieuwe realiteit

Beste allemaal,

Laat ik beginnen met de wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen ADO Den Haag. Ik heb toch een beetje een tweeledig gevoel overgehouden aan dat duel. Het gaat weliswaar om het resultaat, maar de nederlaag vertelt niet het hele verhaal. Na het eerste kwartier kunnen we al met 2-0 of 3-0 achter staan, maar we kunnen ook met 1-2 voor staan bij rust. Zo dicht lag het bij elkaar. Vooral in de fase na de door ADO benutte penalty vond ik ons aardig spelen. Het percentage balbezit was 58 om 42 procent in ons voordeel. Dat zegt toch wel wat, het geeft in ieder geval aan dat we voetballend niet minder waren.

Stuwen
We weten dat het een ontzettend zwaar jaar voor ons wordt in de Eredivisie. Normaal gesproken krijgen we vaker te maken met tegenslag en teleurstelling, dan met een hosannastemming. Als we aan het eind van de rit maar 34 punten hebben, want zo zwart-wit en berekenend moeten we naar dit seizoen kijken. Zeker in de thuiswedstrijden moeten we samen strijden tot de laatste snik en onze huid zo duur mogelijk verkopen. Met zijn allen: spelers, staf en publiek. Samen dezelfde onoverwinnelijkheid uitstralen als de laatste veertien wedstrijden van afgelopen seizoen. Een uitzinnige Adelaarshorst kan het elftal namelijk tot grote hoogte stuwen. En we hebben vorig seizoen in de play-offs gezien zien waar dit ons heeft gebracht.

Kwalitatief
Buiten ons eigen voetbal is het fanatisme van het publiek in de Adelaarshorst een belangrijke factor in de strijd om de punten. Er zullen dit seizoen namelijk momenten zijn dat het in een wedstrijd niet zo loopt zoals we allemaal hopen of wensen. Omdat we tegen clubs spelen die kwalitatief beter of misschien wel veel beter zijn. Dat is nu eenmaal de realiteit waarmee we dit seizoen te maken hebben. Juist dán moet het publiek vol achter het team gaan staan. Juichen als het goed gaat, is altijd makkelijk. Maar juist in de wedstrijden die moeilijker verlopen, is het zaak om de spelers op het veld onvoorwaardelijk te blijven steunen.

Attent
Te beginnen met zondag, NEC-thuis. Ik heb ze gezien tegen PEC Zwolle vorige week. Een wedstrijd met twee gezichten. Het had bij rust zomaar 0-4 voor Zwolle kunnen staan. In de tweede helft ging NEC met de punt naar achteren spelen in plaats van met de punt naar voren en stond het beter. NEC is ook gewoon een sterke ploeg met veel snelheid voorop. We zullen attent moeten zijn in de restverdediging, maar vooral ook ons eigen dingetje opleggen.

Wat betreft de blessures zijn er nog drie vraagtekens voor zondag. Lambooij traint na een hamstringblessure alweer een tijdje mee, maar had na dinsdag toch wat reactie. Hij is een vraagteken. Xandro Schenk en Sander Duits zijn dat ook, door respectievelijk hamstring- en knieklachten. Met dit drietal is het nog even afwachten.

Op één speler kunnen we zondag sowieso rekenen en dat is de twaalfde man. Ik denk dat ik hierboven wel aardig heb beschreven waarom dat zo belangrijk is.

Tot zondag allemaal. Kom vooral op tijd, zou ik zeggen!

Groet,

Hans

Foto: Johan Wolff