Beide clubs komen uit het oosten van Nederland en worden vaak omschreven als ‘echte volksclubs’. NEC en Go Ahead Eagles, morgen tegenstanders in De Goffert, kennen echter de meeste dwarsverbanden op spelersgebied. Liefst 32 voetballers waren in het verleden actief voor zowel rood-groen-zwart als rood-geel.

Robin Buwalda completeert morgen het derde volle elftal aan spelers met een achtergrond in Nijmegen en Deventer. De NEC-huurling maakt, net als ‘mede-nieuwelingen’ Levi Opdam, Mauro Savastano en Aaron Nemane, zijn officiële debuut voor Go Ahead Eagles. “We hebben deze spelers natuurlijk niet voor niets gehaald”, aldus trainer Jan van Staa. “Dat betekent niet dat ze automatisch een basisplek hebben; iedereen moet daar hard voor werken. Want de concurrentie is met deze versterkingen ook toegenomen.”


Robin Buwalda, Mauro Savastano en Levi Opdam starten morgen in de defensie. Ook aanvaller Aaron Nemane maakt zijn officiële debuut. (Foto: Erik Pasman)

Sonny Stevens kampte deze week met een kaakontsteking, maar kan naar alle waarschijnlijkheid gewoon spelen. Rick Ketting, die last had van de naweeën van een hamstringblessure, reist eveneens met de selectie af naar Nijmegen. Joey Groenbast (heup) is niet inzetbaar. Aanvaller Felitciano Zschusschen was deze week op proef bij Go Ahead Eagles. Zijn proefperiode zal niet verlengd worden, is hem verteld na de training van donderdag.


Joey Suk stoomt op tijdens het eerdere treffen met NEC van dit seizoen. (Foto: Erik Pasman)

“Een mooie wedstrijd op voorhand”, noemt Jan van Staa de wedstrijd van morgenavond (aanvang: 20:00 uur). “Hij wordt live uitgezonden op FOX Sports en er gaan meer dan 200 supporters mee. Dat is een fijne boost voor het elftal, dat net zo graag als de fans weer omhoog wil kijken. Natuurlijk is NEC een zware kluif, maar de transfers hebben bij ons voor een bepaalde nieuwe schwung gezorgd. Het niveau in de training is omhoog, het geloof komt weer terug. Dat is allemaal heel mooi, maar het gaat natuurlijk om het resultaat. Te beginnen met morgen.”


Stefano Beltrame wordt op de hielen gezeten door Gregor Breinburg van NEC tijdens de eerdere ontmoeting dit seizoen. (Foto: Erik Pasman)

In Nijmegen treft de ploeg van trainer Jan van Staa een tegenstander die momenteel op de tweede plaats staat in de Jupiler League met 40 punten uit 18 duels. Op basis van het aantal verliespunten staan de Nijmegenaren er zelfs beter voor dan koploper Fortuna Sittard, dat 41 punten vergaarde in 19 competitiewedstrijden. Toch stelde NEC deze winterstop een nieuwe hoofdtrainer aan: Pepijn Lijnders kwam over van Liverpool. Adrie Bogers, tot voor kort hoofdcoach, is nu assistent-trainer.

Afgelopen seizoen degradeerde NEC via de Jupiler Play-Offs uit de Eredivisie. De Nijmegenaren begonnen goed aan de competitie, maar kenden in de tweede seizoenshelft een groot verval. Een dramatische reeks van 12 nederlagen in 13 wedstrijden zorgde voor een vrije val op de ranglijst. Eén van die nederlagen werd geleden in de vorige editie van NEC-Go Ahead Eagles. Door goals van Manu en Antonia wonnen de bezoekers met 1-2.

Met een grotendeels vernieuwde selectie wil NEC het verloren gegane terrein zo snel mogelijk goed proberen te maken. Het seizoen 2014/2015 geldt daarbij als ultiem droombeeld voor de Nijmegenaren. Dat seizoen kroonde NEC zich met een straatlengte voorsprong tot kampioen van de Jupiler League, waarmee de degradatie van 2014 in één jaar weer ongedaan werd gemaakt. De Nijmegenaren maakten in die jaargang exact 100 competitietreffers en behaalden maar liefst 101 punten, 21 punten meer dan nummer twee FC Eindhoven.

Eerder dit seizoen speelden Go Ahead Eagles en NEC met 1-1 gelijk tegen elkaar in De Adelaarshorst. Voor 8.324 toeschouwers opende de Nijmegen Eendracht Combinatie op 25 augustus 2017 in de elfde minuut de score via Sven Braken. Lang kon de Nijmeegse formatie niet van de voorsprong genieten, aangezien Eagles-spits Sam Hendriks al in de veertiende minuut de gelijkmaker produceerde. Ondanks dat Go Ahead Eagles vooral in de tweede helft op jacht ging naar de overwinning en aanspraak mocht maken op meer, slaagden de Deventenaren er niet in om de winnende treffer te maken.

NEC–Go Ahead Eagles begint morgen om 20:00 uur en staat onder leiding van arbiter Bax. Go Ahead Eagles wordt in De Goffert gesteund door 218 fans in het uitvak. Ben je er niet bij in Nijmegen? Volg de wedstrijd dan live op:
– Twitter.com/GAEagles
– Instagram.com/GAEagles (Mijn Verhaal)
– Snapchat-account gaeagles (Mijn Verhaal)
– Radio Oost
– Deventer Radio
– FOX Sports (ook in het Supportershome)