Morgen (zaterdag) reist Go Ahead Eagles af naar Nijmegen voor de competitiewedstrijd tegen NEC. In het Goffertstadion wordt afgetrapt om 18:30 uur.

NEC kende in het voorbije seizoen een meer dan geslaagde rentree in de Eredivisie. De Nijmegenaren, die in voetbaljaargang 2014/2015 afgetekend kampioen werden van de Jupiler League, sloten Eredivisie-seizoen 2015/2016 af op een tiende plaats in de eindrangschikking. De tiende plek is ook de positie waarop NEC momenteel terug te vinden is in de Eredivisie. Onder leiding van trainer Peter Hyballa vergaarden de Nijmegenaren tot dusver 25 punten uit 20 duels. “NEC heeft een sterke ploeg, met veel snelheid voorop”, weet Hans de Koning. “Ze hebben zich na vorig seizoen goed doorontwikkeld en goed door geselecteerd. Maar uiteraard is er ook uit tegen dit soort tegenstanders iets te halen voor ons. Dat zag je bijvoorbeeld vlak voor de winterstop, toen we uit in Groningen een punt pakten.”


Sander Duits knalt de 1-1 binnen tegen NEC eerder dit seizoen. (Foto: Erik Pasman)

Eerder dit seizoen speelde Go Ahead Eagles in stadion De Adelaarshorst met 2-2 gelijk tegen NEC. Na een ruststand van 0-1 (doelpunt Kevin Mayi) kantelde het duel destijds in het eerste kwartier na rust door doelpunten van Sander Duits en Henrik Ojamaa. De Deventer voorsprong werd in de 66ste minuut ongedaan gemaakt door de tweede treffer van Mayi.

De vorige editie van NEC-Go Ahead Eagles was gisteren precies drie jaar geleden. Op 2 februari 2014 werd het 1-1 dankzij onder meer een prachtig zondagsschot van Deniz Türüc. Maar na afloop hadden alle supporters het eigenlijk maar over één ding: het debuut van mede-supporter Patrick ter Mate. Ter Mate, hartstochtelijk supporter van Go Ahead Eagles, mocht aantreden doordat Stephan Andersen (niet speelgerechtigd) en Erik Cummins (geblesseerd) niet inzetbaar waren. Na een hectische openingsfase, waarin al snel de 1-0 viel, hield de geboren Wilpenaar zijn doel schoon.

Van de huidige selectie van Go Ahead Eagles droegen Marcel Ritzmaier en Tom Daemen eerder in hun carrière het shirt van NEC. Ritzmaier werd afgelopen seizoen door NEC gehuurd van PSV. Daemen kwam in het seizoen 2014/2015 uit voor de Nijmegen Eendracht Combinatie, waarmee hij in 2015 kampioen van de Jupiler League werd.

Daemen is een van de spelers die morgen niet inzetbaar is. Naast de middenvelder zijn ook Lars Lambooij, Chris David en Sébastien Locigno geblesseerd. Darren Maatsen (twee duels) en Rochdi Achenteh (een duel) zijn geschorst. Hierdoor maakt Deventenaar Dennis Hettinga morgen zijn debuut in de wedstrijdselectie van Go Ahead Eagles. Hettinga kwam in de zomer van 2015 over van Rohda Raalte, dat hem een jaar eerder van Helios had overgenomen. “Dennis is goed bezig en heeft deze plek in de selectie verdiend”, aldus Hans de Koning.


Dennis Hettinga (Foto: Erik Pasman)