Cambuur-uit, altijd lastig. Wie de statistieken er op na slaat, ziet dat het een understatement is. Maar morgen geldt: nieuwe ronden, nieuwe kansen. Dan reizen spelers, staf en 104 supporters af naar Leeuwarden om te strijden voor de eerste zege in Leeuwarden sinds 2007.

Want dat is het doel van trainer Jan van Staa en zijn ploeg: winnen. “De punten die tijdens de eerste seizoenshelft, maar ook afgelopen zondag in Volendam, zijn verspeeld moeten we goedmaken. Natuurlijk is Cambuur-uit een zware uitwedstrijd, dat weten wij ook. We treffen een nieuwe trainer (René Hake, red), fanatiek publiek dat nog fanatieker wordt bij dit affiche en een goede ploeg. Maar wij hoeven niet onder te doen voor ze, zeker niet als we leren van de fouten van afgelopen zondag.”

Go Ahead Eagles gaf – niet voor het eerst dit seizoen – in Volendam een goed resultaat uit handen in de slotfase. “Dan wordt er al snel naar de verdediging gewezen”, weet Jan van Staa, “maar je verdedigt met z’n allen en valt aan met z’n allen. Je weet dat een tegenstander bij een achterstand in de laatste fase risico gaat nemen. Dan kan je daar ook van profiteren en de wedstrijd op slot gooien. Deze week hebben we aan de hand van beelden en trainingen aan de verbeterpunten gewerkt”. Van Staa stuurt dezelfde elf het veld in als tegen MVV (3-1 zege) en FC Volendam (4-3 verlies).


Bekijk hier de live Q&A met Jan van Staa waarin hij vragen beantwoordde van supporters. Over onder meer late tegentreffers, verdedigen, trainingstijden en de paraplu’s van de staf van de tegenstanders.

In het huidige Jupiler League-seizoen heeft SC Cambuur zich inmiddels enigszins hersteld van een matige eerste seizoenshelft. Na de winterstop werden drie van de vier competitieduels gewonnen, waardoor de club uit de Friese hoofdstad inmiddels is opgeklommen naar de elfde plaats op de ranglijst. Afgelopen dinsdag werd Cambuur in de kwartfinale van de beker uitgeschakeld door FC Twente. In Enschede werd het 3-1.

Met Erik Cummins, Xander Houtkoop en Justin Mathieu staan er in Leeuwarden sinds het begin van dit seizoen drie spelers onder contract die eerder de kleuren van Go Ahead Eagles verdedigden. Daar kwamen er gisteren prompt nog twee bij: Kenny Teijsse (transfervrij) en Daniel Crowley (gehuurd van Willem II). De selectie van Go Ahead Eagles telt één speler met een Leeuwarder verleden: Sjoerd Overgoor droeg in het seizoen 2015/16 het shirt van SC Cambuur.


Kenny Teijsse, hier scorend namens Go Ahead Eagles tegen FC Volendam, maakt het seizoen af bij SC Cambuur. (Foto: Erik Pasman)

Eerder dit seizoen won SC Cambuur in De Adelaarshorst met 1-3 van Go Ahead Eagles. Na een 0-0 ruststand opende Mathieu in de 58ste minuut de score, waarna Eagles-clubtopscorer Sam Hendriks de stand enkele minuten later weer gelijk trok. Door doelpunten van Karim Rossi en Martijn Barto keerden de Friezen op 15 september 2017 met een zege op zak huiswaarts.

SC Cambuur-Go Ahead Eagles begint vrijdag om 20:00 uur en staat onder leiding van arbiter Van den Kerkhof. Go Ahead Eagles wordt in het Cambuur Stadion gesteund door 104 fans in het uitvak. Ben je er niet bij in Leeuwarden? Volg de wedstrijd dan live op:
– Twitter.com/GAEagles
– Instagram.com/GAEagles (Mijn Verhaal)
– Snapchat-account gaeagles (Mijn Verhaal)
– Radio Oost
– Deventer Radio

Een interview met Thijs Dekker, die morgen wederom in de basis start, lees je op deze link.