Go Ahead Eagles baalt stevig van de gedragingen van een zeer klein deel van de achterban, waarvan de gevolgen groot zijn voor de club en zijn supporters.

De aanklager betaald voetbal van de KNVB stelde de afgelopen tijd drie vooronderzoeken in naar het gedrag van enkele fans. Het ging hierbij om de thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht en de uitduels met NAC Breda en De Graafschap.

De onderzoeken richtten zich met name op het afsteken van vuurwerk. De onderzoeken naar de gedragingen rondom de duels met FC Dordrecht en NAC Breda zijn geseponeerd, naar aanleiding van de uitgebreide rapportage over het voor- en natraject dat doorlopen is door de veiligheidsafdeling van Go Ahead Eagles.

Op basis van het vooronderzoek naar de uitwedstrijd tegen De Graafschap deed de aanklager van de KNVB een schikkingsvoorstel, te weten een boete van €3.750. Go Ahead Eagles heeft na beraad besloten dit voorstel niet te accepteren. “Dit komt niet doordat we de voorgevallen feiten niet erkennen”, legt algemeen directeur Jan Willem van Dop uit. “Wij vinden echter wel dat we er – net als rondom de wedstrijden tegen FC Dordrecht en NAC Breda – alles aan gedaan hebben om respectievelijk de feiten te voorkomen en te bestraffen.”

Ondermijnen

Dat laatste werd in Doetinchem vermoeilijkt door de werkwijze van deze individuen. “De personen om wie het gaat zijn er alleen maar op uit om Go Ahead Eagles te beschadigen”, aldus Van Dop. “Je weet dat het niet mag en dat de club én mede-fans erdoor in grote problemen kunnen komen – denk bijvoorbeeld maar aan de voorwaardelijke wedstrijd zonder publiek die ons nog boven het hoofd hangt – maar toch doe je het. Ik vind dat onbegrijpelijk. Dit is het stadium van kattenkwaad ver voorbij. Ter illustratie: de personen waarom het gaat houden een vlag boven hun hoofd, vlak voordat ze het vuurwerk gaan afsteken. Onder de vlag wisselen ze van kleding om het identificatieproces te vermoeilijken. Het zijn gewoon georganiseerde acties om de club en mede-fans te ondermijnen, en het ergste: ze vinden zichzelf daardoor nog stoer ook.”

Vervoersregelingen

Door de inzet van velen werd er de afgelopen maanden regelmatig succes geboekt bij het organiseren van versoepelde vervoersregelingen naar uitduels. “Dit soort gedragingen van enkele individuen vermoeilijkt dat enorm”, legt Jan Willem van Dop uit. “Neem afgelopen donderdag: IJsselmeervogels-uit. Dankzij de constructieve houding van de lokale driehoek aldaar mocht er een groot aantal Go Ahead Eagles-fans komen, met een prima vervoersregeling. De goedwillende supporters bouwen een heel mooie sfeer, maar dat wordt overschaduwd door twee tijdelijke stakingen door het afsteken van vuurwerk en het bekogelen van een speler van IJsselmeervogels met bier en aanstekers. We streven allemaal naar normalisatie, maar dat moet van beide kanten komen.”

Respectloos

De tijd van bagatelliseren is dan ook voorbij, aldus Jan Willem van Dop. “Ik hoor weleens: ach, vuurwerk moet kunnen. Dat begrijp ik echt niet. Het is gevaarlijk, verboden en je beschadigt je club ermee. Misschien heb ik een te romantisch beeld van echte clubliefde, maar alleen dat laatste zou toch al genoeg moeten zijn om het níet te doen? Hetzelfde geldt voor het bekogelen van voetballers met van alles en nog wat. Dat is niet grappig; dat is naar gedrag en respectloos.”

Tot slot: waarom dit statement? “Om richting de daders duidelijk te maken: het moet nu echt afgelopen zijn. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee. En ook om richting al die goedwillende supporters – gelukkig ruim 99% – uit te leggen waar óók helaas veel tijd, geld en energie van de club heen moet. We werken met een kleine organisatie, waar dit soort negatieve processen grote druk op legt. Net als budgettair: de boetes en schadebedragen moeten ergens vandaan komen, bijvoorbeeld uit het voetbalbudget. Het is gewoon écht doodzonde in alle opzichten.”

Oproep

Jan Willem van Dop: “Tot slot nog een oproep richting alle supporters: mocht je op constructieve wijze mee willen denken of praten over dit thema dat ons uiteindelijk allemaal aangaat, neem dan gerust contact op. Schiet me aan in De Adelaarshorst of in het uitvak, of stuur me gerust een e-mail op jw.vandop@ga-eagles.nl”.

Geen reacties meer mogelijk.