Zondag voor het eerst in de Eerste Divisie tegenover elkaar: FC Twente en Go Ahead Eagles. De provinciegenoten mogen zich op het tweede niveau wel verheugen op een minstens Eredivisiewaardige ambiance: de Grolsch Veste zal gevuld zijn met bijna 30.000 fans, waarvan 1.000 uit rood-gele contreien.

“Dat is mooi, daar doe je het voor”, vindt trainer John Stegeman. “Of zo’n groot stadion voor extra druk zorgt? Nee, ik denk het niet. Hier spelen we ook elke thuiswedstrijd voor een gekkenhuis.”

In dat eigen ‘gekkenhuis’ werd vorige week alweer de negende zege van het seizoen geboekt. Moeizaam ging het wel; de winnende treffer tegen FC Dordrecht viel in de dying seconds. Ook de thuiswedstrijd daarvoor, tegen SC Cambuur, werd in de slotfase beslist. “We hebben inderdaad de afgelopen weken moeite met ploegen die tegen ons massaal terugplooien en op de counter spelen. Dat is nieuw voor ons en we moeten leren daarmee om te gaan.”


Jaroslav Navrátil kan zondag zijn 100e competitieduel in het Nederlands betaald voetbal spelen. (Foto: Erik Pasman)

John Stegeman, die Richard van der Venne vandaag zag terugkeren op het trainingsveld, verwacht niet dat de wedstrijd tussen de nummers 4 en 2 van de Keuken Kampioen Divisie zondag uitdraait op een dergelijk kat-en-muis-spel. Stegeman: “Twente is een goede en aanvallende ploeg, dus het wordt denk ik een open wedstrijd. Ik denk niet dat wij als favoriet naar Enschede afreizen. Zij hebben gewoon een prima ploeg met uitstekende spelers. Ja, wij staan boven Twente, maar zo’n verschil van drie punten zegt niets.”

Verhaal gaat verder onder Tweet.

Voor het eerst sinds het seizoen 1983/1984 acteren de Tukkers deze voetbaljaargang niet op het hoogste Nederlandse voetbalniveau. Afgelopen vrijdag verloor het team van trainer Marino Pusic met 2-1 van FC Den Bosch, onder meer door een treffer van voormalig Eagles-speler Stefano Beltrame. Met 26 punten bezetten de Tukkers na dertien speelronden een vierde plek op de klassementsladder. Go Ahead Eagles neemt met 29 punten de tweede plaats op de ranglijst in met een achterstand van één punt op koploper Sparta Rotterdam.

De laatste keer dat FC Twente en Go Ahead Eagles tegenover elkaar stonden in Enschede, speelden beide teams nog in de Eredivisie. Op 2 april 2017 stond Go Ahead Eagles in de eerste helft met de rug tegen de muur, maar werd de schade beperkt tot één tegentreffer. Uiteindelijk trok Go Ahead Eagles in de tweede helft aan het langste eind door goals van Sam Hendriks en Marcel Ritzmaier in de tweede helft (1-2).

De wedstrijd van zondag in de Grolsch Veste begint om 14:30 uur en staat onder leiding van arbiter Van de Graaf. Go Ahead Eagles weet zich gesteund door een uitverkocht uitvak, gevuld met 1.000 fans! Ben jij er niet bij in Enschede? Volg de wedstrijd dan live op:
– Twitter.com/GAEagles
– Instagram.com/GAEagles (Insta Stories)
– Snapchat-account gaeagles (Mijn Verhaal)
– Radio Oost
– Deventer Radio
– Liveblog DeStentor.nl
– FOX Sports
– FOX Schakelkanaal (open net): kanaal 11 of 14 op je tv