Alle ogen van voetballiefhebbend Nederland zijn donderdagavond gericht op De Adelaarshorst. Met Go Ahead Eagles – FC Utrecht in de kwartfinale van het bekertoernooi staat er een affiche op het programma om van te watertanden.

Trainer Jack de Gier kan niet wachten tot het donderdagavond 18:30 uur is. “We hebben zin in deze wedstrijd. Dat merk ik aan de hele groep. We gaan er een échte cupwedstrijd van maken.”

FC Utrecht – vaste subtopper in de Eredivisie – is favoriet, beaamt De Gier. “Maar dat was FC Twente (2-5 overwinning, red) in de tweede ronde ook tegen ons”, vertelt De Gier. “Tegen FC Twente hebben we Go Ahead Eagles echt weer op de kaart gezet. We hopen tegen FC Utrecht opnieuw te kunnen stunten in de beker. Nu spelen we bovendien thuis en kan een kolkende Adelaarshorst net dat belangrijke steuntje in de rug zijn.”

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Henny Meyerink)

Op weg naar de kwartfinale moesten beide ploegen tijdens de afgelopen maanden afrekenen met een Eredivisieclub, een Eerste Divisie-club en een amateurclub. De afgelegde route van Go Ahead Eagles is bekend: Almere City (1-3), FC Twente (2-5) en IJsselmeervogels (1-1, winst na strafschoppen) werden allemaal uitgeschakeld door de formatie van De Gier. Het was bij vlagen genieten (Twente-uit) en bij vlagen billenknijpen (IJsselmeervogels-uit). Maar het belangrijkste – en het enige wat telt in het bekertoernooi – is het behalen van de volgende ronde.

Tekst gaat verder onder de samenvatting van IJsselmeervogels – Go Ahead Eagles.

Net als Go Ahead Eagles had ook FC Utrecht in de vorige ronde niet genoeg aan 90 minuten om het 1/8e finaleduel te beslissen. Na bekerzeges op Excelsior ’31 (1-4) en FC Groningen (0-1), rekende de ploeg van John van den Brom in de vorige ronde pas in de verlenging af met FC Eindhoven (1-2). In tegenstelling tot Go Ahead Eagles (3-1 zege tegen FC Eindhoven) kwam FC Utrecht afgelopen weekend niet in actie. Het duel met AFC Ajax van zondagmiddag werd afgelast vanwege slechte weersomstandigheden.

De Gier heeft de wedstrijden van FC Utrecht tegen Ajax dus niet kunnen analyseren. De voorgaande wedstrijden van FC Utrecht heeft hij wel bekeken. “We hebben ons optimaal voorbereid op deze wedstrijd en weten wat de krachten en zwaktes van FC Utrecht zijn. Tegelijkertijd zijn we niet van plan om in onze eigen zestien te gaan hangen. Maar we gaan ook niet alleen maar naar voren lopen: zij hebben onder meer een ontzettend gevaarlijke en snelle voorhoede.”

Dit seizoen speelde Go Ahead Eagles in De Adelaarshorst al tegen de beloftenploeg van FC Utrecht (4-0 winst). (Foto: Erik Pasman)

Go Ahead Eagles en FC Utrecht stonden deze eeuw al eens eerder tegenover elkaar in het bekertoernooi. Op 30 januari 2000 verloor Go Ahead Eagles met 5-3 in de Domstad. In 2013 won Go Ahead Eagles voor het laatst in De Adelaarshorst van FC Utrecht: in de Eredivisie werden de Domstedelingen toen met 2-1 verslagen.

Wout Droste (geblesseerd) en Gino Bosz (geschorst) zijn er morgen niet bij als Go Ahead Eagles in de eigen Adelaarshorst bezoek krijgt van FC Utrecht. Elso Brito keert terug van een blessure; Henri Anier maakt zijn debuut in de wedstrijdselectie. In die wedstrijdselectie ook Sam Beukema, al is de kans op speeltijd zeer gering. “Hij is er meer bij om ook op dat vlak weer een stap te zetten in zijn terugkeer”, aldus Jack de Gier.

We zijn inmiddels hard op weg richting de 8500 verkochte kaarten! Wil jij Go Ahead Eagles in de kwartfinale van het bekertoernooi steunen tegen FC Utrecht? Scoor je tickets via deze link. Hopelijk zien De Gier en zijn manschappen jou morgenavond in De Adelaarshorst.

(Foto: Henny Meyerink)