De Kleuren van Juweel tegen Het Andere Oranje. De supporters van Go Ahead Eagles en FC Volendam maken zich op voor een kleurrijk duel in De Adelaarshorst, tussen twee clubs die ook nog eens op weg zijn naar een jubileum.

Het kan niemand ontgaan zijn dat Go Ahead Eagles dit seizoen voor het 100e jaar op rij aan de Vetkampstraat speelt. Om precies te zijn sinds 2 mei 1920. Exact dertig dagen later zag de tegenstander van morgen het levenslicht: op 1 juni 1920 werd Victoria (de voorloper van RKSV Volendam en later FC Volendam) opgericht.

Tekst gaat verder onder foto.

Jenthe Mertens vecht een vel duel om de bal uit met Nick Venema van Almere. (Foto: Henny Meyerink)

Terug naar het hier en nu, waarin Go Ahead Eagles terugkijkt op een reeks van vooral gelijke spelen. De vijfde remise, in zes wedstrijden, werd afgelopen zondag geboekt in Almere City. Dat het ene gelijkspel het andere niet is, werd daar bewezen. “Ja, deze gaf wel vertrouwen”, geeft trainer Jack de Gier aan. “Ik heb tot de rode kaart goede voetbalmomenten gezien, waarin vanuit de achterhoede werd opgebouwd en er een aantal prima kansen ontstonden. Je mist dan net het geluk in de afronding of bij de twee penalty-momenten. Na de rode kaart hebben we karakter getoond en neem je een verdiend punt mee.”

Go Ahead Eagles wil morgenavond maar al te graag een overwinning toevoegen aan de reeks van zes wedstrijden waarin het ongeslagen bleef. De Gier zag FC Volendam een aantal keer aan het werk dit seizoen en noemt De Wijdbroeken een “goed voetballend team, dat wisselvallig is qua resultaten”. Hij vervolgt: “Het is aan ons om hen – met het publiek erachter – het voetballen onmogelijk te maken.”

Tekst gaat verder onder foto.

Richard van der Venne in actie tijdens de vorige editie van Go Ahead Eagles – FC Volendam. Op de foto probeert hij doelman Jordi van Stappershoef te verschalken. (Foto: Erik Pasman)

Maël Corboz ontving in Almere twee gele prenten en is dus geschorst voor de wedstrijd tegen FC Volendam. Ook Donny van Iperen ontbreekt: hij liep deze week een knieblessure op en is naar verwachting tot de winterstop uitgeschakeld. “Dat was schrikken”, aldus De Gier. “Heel vervelend voor ons, maar zeker ook voor hem. Geluk bij een ongeluk was wel dat er geen schade was aan de kruisband of meniscus.”

Waar Go Ahead Eagles zich momenteel op de negende plaats bevindt daar moet tegenstander FC Volendam zich tevreden stellen met de elfde plaats in de Keuken Kampioen Divisie. De Volendammers pakten twee punten minder dan de formatie van de 51-jarige De Gier. Net als Go Ahead Eagles kwam FC Volendam afgelopen zondag nog in actie, en net als Go Ahead Eagles speelde de ploeg van huidig trainer Wim Jonk met 1-1 gelijk, thuis tegen FC Den Bosch.

Tekst gaat verder onder video.

In competitieverband troffen Go Ahead Eagles en FC Volendam elkaar 29 keer in De Adelaarshorst. Van die thuisontmoetingen wist Go Ahead Eagles er dertien te winnen en verloor het er acht. Een van die overwinningen werd vorig seizoen geboekt: door goals van Navrátil, Dzepar en Verheydt werd met 3-0 gewonnen.

Tekst gaat verder onder video.

Wil jij niet één, maar twee weekenden achter elkaar beginnen in de Voetbalhoofdstraat van Nederland? Bestel dan een combi-ticket voor FC Volendam- en FC Den Bosch-thuis tegen het actietarief! Klik hier voor alle informatie!