De ontknoping van het Keuken Kampioen Divisie-seizoen is nu echt begonnen. Thuis tegen Jong AZ, dat afgelopen maandag indruk maakte met een 4-0 zege op NEC, kan Go Ahead Eagles morgenavond goede zaken doen voor het veiligstellen van een plek in de Play-Offs. Dat moet gebeuren zonder de geblesseerde flankspelers Andrade en Navrátil maar met de steun van nu al 8.000 fans op de tribune.

Andrade liep vrijdag een knieblessure op in Dordrecht; Navrátil viel maandag tegen Telstar uit met een hamstringkwetsuur. Laatstgenoemde wedstrijd ging uiteindelijk teleurstellend met 2-3 verloren. “Ik kan daarover laag en hoog springen, maar we moeten weer verder”, aldus trainer John Stegeman. “Ik kan mijn ploeg niet verwijten dat ze niet hard genoeg werken. Het zit ‘m vaak in de kwaliteit van de uitvoering, en soms gaat dat minder goed. Het is ook gewoon zwaar om 40 wedstrijden op dit hoge niveau te presteren, dan zit dit soort wedstrijden er helaas soms tussen. Maar geloof me: ik baal het hardst van zo’n nederlaag, net als de jongens.”

Tekst gaat verder onder foto.

Jeroen Veldmate keert morgen terug in de basiself, net als Thomas Verheydt. (Foto: Erik Pasman)

Met nog zes wedstrijden te gaan wil Go Ahead Eagles in de laatste fase van de competitie zaken doen en de Play-Offs veiligstellen. “Dat was ook ons doel toen we begonnen: nacompetitie spelen”, zegt Stegeman. “Natuurlijk wil je zo hoog mogelijk eindigen, maar of je nou 2e, 4e of 8e wordt; we moeten dat doel gewoon halen. En om dat te bereiken staat er morgen weer een heel belangrijke wedstrijd op het programma.”

Tegenstander Jong AZ draagt als team een korte historie in het Nederlandse profvoetbal met zich mee. Als kampioen van de Tweede Divisie werd in 2017 de stap naar de Eerste Divisie gezet. Het is dan ook weinig verrassend dat het affiche Go Ahead Eagles – Jong AZ slechts drie onderlinge ontmoetingen telt.

Tijdens die confrontaties werd de buit gelijkmatig verdeeld: één keer won Go Ahead Eagles, één keer werd een gelijkspel overeengekomen en één keer gingen de Alkmaarders met de winst aan de haal. Die ene overwinning boekte Jong AZ eerder dit seizoen. Met Eagles-aanvaller Vince Gino Dekker nog in de Noord-Hollandse gelederen won Jong AZ op 14 september 2018 met 3-2 van Go Ahead Eagles door onder meer twee benutte strafschoppen van Ferdy Druijf.

Tekst gaat verder onder video.

Diezelfde Druijf – nu spelend voor NEC – was afgelopen maandag de tegenstander van Jong AZ in Wijdewormer. Door doelpunten van Mauro Savastano (vorig seizoen nog een half jaar op huurbasis actief in Deventer), Mees Kaandorp, Jelle Duin en Thijs Oosting werden de Nijmegenaren met een 4-0 nederlaag naar huis gestuurd. Door de vijfde competitiezege van het seizoen kwamen de Alkmaarse beloften op 26 punten uit 32 competitieduels. Daarmee bezet het team van de trainers Koen Stam en Michel Vonk momenteel de achttiende plaats in de Keuken Kampioen Divisie.

De enige keer dat Go Ahead Eagles en Jong AZ elkaar in De Adelaarshorst ontmoetten, was afgelopen seizoen. Op 27 oktober 2017 zette Fred Friday het Alkmaarse beloftenteam in de eerste helft op een 0-1 voorsprong. Na rust scoorden Pieter Langedijk en Sam Hendriks namens Go Ahead Eagles, waardoor een 2-1 zege werd geboekt.

Tekst gaat verder onder video.

Ruim 8.000 supporters zijn al verzekerd van hun plek voor de wedstrijd van morgenavond! Klik hier om makkelijk en snel jouw ticket(s) te bemachtigen.