Al ruim 8.500 verkochte kaarten, een affiche dat niet zo lang geleden nog in de Eredivisie op de rol stond en ideaal voetbalweer in het vooruitzicht. Op voorhand zijn alle benodigde ingrediënten aanwezig voor een mooie voetbalavond morgen, wanneer Go Ahead Eagles en NEC elkaar treffen in De Adelaarshorst.

Met de 2-4 overwinning op Jong FC Utrecht van maandag nog vers in het geheugen, werkten John Stegeman en zijn team toe naar de wedstrijd van morgen. Uiteraard werd het duel in de Domstad grondig geanalyseerd om er lering uit te trekken. “We begonnen slecht, maar pakten het na twintig minuten aardig op”, zegt trainer Stegeman. “Na de doelpunten komt er meer gogme in de ploeg. Dat is iets wat ik vanaf het begin wil zien.”


Aanvoerder Jeroen Veldmate promoveerde de eerste penalty voor Go Ahead Eagles van dit seizoen tot een doelpunt. (Foto: Henny Meyerink)

Wat betreft de opstelling hield de hoofdtrainer zijn kaarten nog even tegen de borst. Er zijn namelijk enkele twijfelgevallen in zijn selectie. Zo hebben Jaroslav Navrátil (werd dinsdag vader van zoon Riff Jael – van harte gefeliciteerd!) en Istvan Bakx (was ziek) geen volledige trainingsweek achter de rug. Wie er zeker niet bij is, is spits Thomas Verheydt. Hij kampt nog met een hielblessure. “Een blessure die je van dag tot dag moet bekijken”, weet Stegeman.

Stegeman weet ook dat er morgen een ploeg op bezoek komt die omhoog wil kijken vanaf de vijftiende plek waarop ze staan. “Ik vind NEC een prima ploeg hebben”, aldus de oefenmeester. “De lage klassering komt vooral door vorig jaar. In de winterstop hebben ze een aantal wijzigingen doorgevoerd; ze hebben onder meer een heel goede spits (Ferdy Druijf, red.) gehaald. Een echte doelpuntenmaker. Ik verwacht morgen een zware wedstrijd in een mooie ambiance. Ik hoop dat het publiek ons weer over het dooie punt kan helpen, als die er komt.”

Tegenstander NEC begon het huidige seizoen 2018/2019 nog voortvarend. De ploeg van trainer Jack de Gier bleef ongeslagen in de eerste zeven speelrondes en streed door vier zeges en drie gelijke spelen mee om de bovenste plaatsen van de ranglijst. Nadien kwam de klad er langzaam in en zakten de Nijmegenaren af naar de huidige vijftiende plaats in het klassement.


Randy Wolters, hier duelerend met Ajacied Joël Veltman, is een van de drie oud-Eagles in de selectie van NEC, naast Robin Buwalda en Joey van den Berg. (Foto: Erik Pasman)

Wel is NEC de laatste vier duels ongeslagen. De eerste wedstrijd na de winterstop werd nog verloren van FC Eindhoven, maar daarna volgden gelijke spelen tegen Telstar (1-1) en TOP Oss (1-1), gevolgd door een overwinning op Jong FC Utrecht (4-1). Afgelopen vrijdag werd met 1-1 gelijkgespeeld tegen SC Cambuur.

Een 1-1 gelijkspel kwamen NEC en Go Ahead Eagles ook eerder dit seizoen overeen toen beide teams tegenover elkaar stonden in Nijmegen. Op 28 september 2018 kwam NEC in de eerste helft op een 1-0 voorsprong via Sven Braken. Twintig minuten voor tijd bracht Paco van Moorsel de Deventenaren op gelijke hoogte.