Morgen speelt Go Ahead Eagles de laatste thuiswedstrijd van het reguliere seizoen. Inzet: de derde plek én een goede ‘generale’ voor spelers en supporters richting de Play-Offs.

Go Ahead Eagles kwam met gemengde gevoelens uit het Paasweekend, dat werd gestart met een knappe 2-1 zege op Jong PSV. Daarmee werd een plek in de halve finale van de Play-Offs veiliggesteld. Op Tweede Paasdag volgde een nederlaag; in Oss eindigde een typische 0-0-wedstrijd in 1-0 voor thuisploeg TOP.

John Stegeman stuurde zijn elftal met een 5-3-2 opstelling het kunstgras van het Frans Heesen Stadion op. “Daar heb ik geen spijt van”, zegt hij nu, drie dagen later. “We hebben ook goede dingen laten zien, vooral in verdedigend opzicht. We hebben bijna niks weggegeven. In balbezit hebben we te weinig gedaan, we waren niet geduldig genoeg. Maar het was goed ook dit systeem een keer te testen, aangezien je dat in de Play-Offs in de slotfase van een wedstrijd zomaar een keer nodig kan hebben.”

Tekst gaat verder onder foto.

Jeugdexponent Giovanni Büttner maakte in Oss zijn competitiedebuut voor Go Ahead Eagles. (Foto: Erik Pasman)

Morgen start Go Ahead Eagles weer in de gebruikelijke formatie, met daarnaast de terugkeer van de vaste basiskrachten. Alleen Thomas Verheydt (geschorst) en Bruno Andrade (knieblessure) zijn niet inzetbaar. “We gaan vol gas geven richting de Play-Offs”, vertelt Stegeman. “Dit zijn uitgelezen momenten om onze manier van voetballen nog vaster te maken. Afgelopen maandag hebben we enkele jongens met pijntjes of lichte blessures bewust buiten de selectie gelaten. Er is nogal een verschil tussen twee dagen herstellen en dan een wedstrijd op kunstgras, of een normale aanloop naar een wedstrijd. De jongens kunnen beide wel, maar waarom in deze fase het risico op blessureleed nemen?”

Bij winst zet Go Ahead Eagles een grote stap richting een eindklassering op de derde plek, de hoogste notering voor de club in de Eerste Divisie sinds 1963. Stegeman: “Dat zou mooi zijn – voor spelers en fans – maar dan nog hebben we niets tastbaars. We gaan morgen voor de winst, al zal tegenstander RKC met het mes tussen de tanden naar Deventer komen. Ze doen het met name na de winterstop goed en hebben nog punten nodig voor de Play-Offs. Het is aan ons om ons daartegen te wapenen.”

Tekst gaat verder onder foto.

Richard van der Venne torent hoog boven de Waalwijkse defensie uit tijdens de eerdere ontmoeting dit seizoen. (Foto: Erik Pasman)

Door puntverlies tegen FC Dordrecht (4-4) en NEC (2-1 nederlaag) in de voorbije twee speelrondes moeten de Brabanders morgenavond en volgende week vrijdag nog alles uit de kast halen om een ticket voor de nacompetitie veilig te stellen.

Met Darren Maatsen en assistent-trainer Sander Duits heeft RKC Waalwijk twee voormalig Eagles-spelers in de gelederen. Ook RKC-verdediger Henrico Drost kwam ooit uit voor de jeugdopleiding van Go Ahead Eagles. Andersom kunnen de Eagles-spelers Jeff Stans (2010-2013) en Pieter Langedijk (2015-2017) terugkijken op een verleden bij RKC Waalwijk.

Tekst gaat verder onder video.

Eerder dit seizoen won Go Ahead Eagles op bezoek bij RKC Waalwijk met 1-3 van het team van trainer Fred Grim.

De afgelopen jaren is gebleken dat de laatste thuiswedstrijd van de competitie dé opmaat kan zijn voor de Play-Offs. Neem FC Volendam-thuis (2013), toen de vonk tussen spelersgroep en publiek op ongekende wijze oversloeg. Met alle geweldige gevolgen van dien… Of het thuisduel met NAC Breda in 2016, toen de onoverwinnelijke status een nieuw impuls kreeg en kon worden doorgetrokken in de nacomeptitie.

Namens spelers en staf: komt allen! Seizoenkaarthouders kunnen voor €5 kaarten kopen, dus neem vooral iemand (of meerdere iemanden) mee!