Vooruitblik Helmond Sport – Go Ahead Eagles: ‘Herinner me Helmond als echte Brabantse club’

Morgenavond gaat Go Ahead Eagles in Noord-Brabant op jacht naar de derde competitiezege op rij. In het SolarUnie Stadion te Helmond worden spelers en staf daarbij gesteund door 113 rood-gele fans in het uitvak.

Voor trainer John Stegeman betekent het een weerzien met een voormalige werkgever. In 1997 werd hij door Vitesse verhuurd aan Helmond Sport. Met zeven goals in 16 competitieduels dwong hij een transfer naar Go Ahead Eagles af. “Ik herinner me Helmond als een echte Brabantse club: warm en gezellig”, aldus Stegeman.

Zou je diezelfde termen ook kunnen gebruiken om de sfeer in de kleedkamer van Go Ahead Eagles te omschrijven, na twee zeges op rij? “Natuurlijk voelt dat goed”, zegt de hoofdtrainer. “Tegen FC Volendam speelden we de eerste helft prima, maar hadden we het de tweede helft lastiger. Waarom? De eerste helft wisten we te anticiperen op wat te tegenstander deed. De tweede helft deed Volendam iets anders, maar anticipeerden we op dezelfde manier als voor rust. Dat werkt niet en dat hebben we deze week uitgebreid besproken en betraind.”

Tekst gaat verder onder foto.

Bruno Andrade kroonde zich tot matchwinner in en tegen Volendam. (Foto: Henny Meyerink)

Bruno Andrade maakte twee weken geleden zijn basisrentree en scoorde zowel tegen MVV als FC Volendam de belangrijke openingsgoal. Begin deze week moest de buitenspeler even verstek laten gaan op de training, maar hij is op tijd hersteld en start weer in de basis. Ook Jeff Stans is wedstrijdfit, na een knieblessure. Istvan Bakx (vijf gele kaarten en dus geschorst) en Jeroen Veldmate (hamstring) zijn er niet bij. Het duel op het Brabantse kunstgras komt te vroeg voor de captain, die in het seizoen 2009/2010 actief was in het rood-zwart van Helmond.

Met bescheiden middelen boven zichzelf uitstijgen. Het was jarenlang waar tegenstander Helmond Sport zich mee onderscheidde in de Eerste Divisie. Met uitzondering van het seizoen 2006/2007 eindigden de Helmonders van 2003 tot en met 2013 steevast in het linkerrijtje. Deelname aan de play-offs was eerder regel dan uitzondering voor de Brabanders, met de (verloren) finales van 2011 en 2012 als meest recente hoogtepunten.

Istvan Bakx mist de wedstrijd van morgen door een schorsing. In het onderlinge treffen van eerder dit seizoen scoorde hij de enige goal. (Foto: Henny Meyerink)

Sinds het seizoen 2013/2014 heeft Helmond Sport het sportief moeilijker in de Eerste Divisie en wisten de Brabanders niet hoger dan de 12e plaats te eindigen. Momenteel staat Helmond Sport met 14 punten uit 28 wedstrijden op de negentiende en voorlaatste plaats in de Keuken Kampioen Divisie. De Helmonders wachten nog altijd op de eerste overwinning van 2019. Helmond Sport begon het huidige kalenderjaar op 13 januari 2019 nog met een 1-1 gelijkspel tegen Telstar, maar de daaropvolgende acht wedstrijden werden allemaal verloren.

Eerder dit seizoen stond Go Ahead Eagles in De Adelaarshorst al tegenover Helmond Sport. Door een doelpunt van Istvan Bakx in de eerste helft boekten de Deventenaren op 7 december 2018 een minimale 1-0 overwinning.

De wedstrijd van morgen begint om 20:00 uur en staat onder leiding van Erwin Blank. Niet een van de 113 supporters in het uitvak? Thuisblijvers kunnen de wedstrijd live volgen op: