Op basis van vechtlust en veerkracht pakte Go Ahead Eagles afgelopen zaterdag drie punten in het uitduel bij TOP Oss (1-2). Dezelfde strijdlust zal Go Ahead Eagles ook morgenavond nodig hebben tegen Jong Ajax, want de Amsterdammers zijn sinds de entree in de Eerste Divisie (in 2013) een niet te onderschatten en geduchte tegenstander.

Go Ahead Eagles boekte in Oss een bevochten zege in een wedstrijd met twee gezichten. “Ik heb mijn team vooral gecomplimenteerd”, zegt Jack de Gier. “Het is knap te noemen hoe ze na zo’n belabberde eerste helft de rug gerecht hebben. Ze hebben het nieuwe systeem na rust uitstekend uitgevoerd, al kom je nog wel even goed weg met die bal op de paal. Maar goed: zonder geluk vaart niemand wel.”

Tekst gaat verder onder foto.

Jeroen Veldmate in de achtervolging op Ché Nunnely tijdens Go Ahead Eagles – Jong Ajax afgelopen seizoen. Op de achtergrond Kasper Dolberg. (Foto: Erik Pasman)

Een gevoel van geluk zal ook Jeroen Veldmate voelen. De aanvoerder, die kampte met een achillespeesblessure, maakt morgenavond zijn rentree in de wedstrijdselectie. Een andere linksbenige verdediger – Nicolas Abdat – is er juist weer niet bij. De Duitser liep deze week een teenblessure op en moet toekijken. Hij wordt in de basiself vervangen door Elso Brito, die zijn basis- en thuisdebuut maakt. Datzelfde geldt voor Maecky Fred Ngombo.

En dat allemaal tegen Jong Ajax, dat afgelopen twee keer in actie kwam: op vrijdag tegen De Graafschap (3-2 verlies) en op maandag tegen Jong PSV (2-0 winst). Beide wedstrijden werden gadegeslagen door De Gier. “De speelwijze van Jong Ajax is bekend: aanvallend, met technisch en tactisch vaardige jongens. Het is alleen altijd de vraag: met welke spelers gaan ze komen? Wij moeten in ieder geval zorgen dat we ze niet laten voetballen. Een Engelse wedstrijd creëren: kort erop, met het publiek erachter. Alleen zo kan je winnen.”

Tekst gaat verder onder foto.

Zaterdag nog invallers, morgen basisdebutanten: Maecky Fred Ngombo en Elso Brito delen in de feestvreugde na de zege op TOP Oss. (Foto: Henny Meyerink)

Tegenstander Jong Ajax is inmiddels een vaste bespeler van het linkerrijtje in de Eerste Divisie. Sterker nog, in 2018 liet het Amsterdamse beloftenteam zich kronen tot kampioen van de Eerste Divisie. Anderzijds kan Go Ahead Eagles een foutloze balans overleggen van de thuiswedstrijden tegen Jong Ajax: driemaal waren de hoofdstedelingen te gast in De Adelaarshorst en drie keer bleven de punten in Deventer.

Ongeslagen in De Adelaarshorst (twee keer winst, één keer gelijk) is Go Ahead Eagles ook na de eerste drie thuiswedstrijden van het huidige seizoen. De overwinning op TOP Oss van afgelopen zaterdag betekende bovendien de eerste uitzege van het seizoen, waardoor het team van Jack de Gier met tien punten op de negende plaats in de Keuken Kampioen Divisie staat. Hetzelfde puntentotaal (maar een beter doelsaldo) behaalde tot dusver ook Jong Ajax.

Tekst gaat verder onder video.

Vorig seizoen won Go Ahead Eagles in de eigen Adelaarshorst van Jong Ajax. Het werd 2-1 door Deventer doelpunten van Thomas Verheydt en huidig clubtopscorer (3 goals) Richard van der Venne. Bekijk de samenvatting op YouTube op deze link.

Voor de wedstrijd van morgen zijn bijna 8.400 kaarten verkocht! Zelfs vanuit het uitvak wordt Go Ahead Eagles gesupport, en wel door medewerkers en vrijwilligers van diverse maatschappelijke projecten aangaande Oeganda. Heb jij nog geen ticket(s)? Ga dan snel naar deze link om ze aan te schaffen! De eerste vakken raken namelijk uitverkocht…