Morgen maakt Go Ahead Eagles in Wijdewormer zijn opwachting tegen Jong AZ. Waar Go Ahead Eagles de eerste vier duels won, kennen de beloften van AZ een stroeve competitiestart met één punt uit vier wedstrijden.

De afgelopen week verschenen er berichten in de media over een op handen zijnde politiestaking. Deze zou gevolgen kunnen hebben voor de doorgang van duels in het betaald voetbal komend weekend. Go Ahead Eagles heeft van de lokale autoriteiten en van AZ begrepen dat er op dit moment geen reden is voor ongerustheid over de wedstrijd van morgen in Wijdewormer.

En dus bereidden selectie en staf zich vandaag ‘gewoon’ voor op de vijfde competitiewedstrijd. Wel werd er, net als gisteren, uitgeweken naar het kunstgras in Diepenveen. Dit omdat de beloften van AZ – in tegenstelling tot de hoofdmacht – niet op natuurgras spelen.


Vier op een rij! Afgelopen vrijdag was Go Ahead Eagles te sterk voor FC Volendam (3-0). (Foto: Erik Pasman)

Afgelopen maandag was John Stegeman aandachtig toeschouwer toen Jong AZ wel op natuurgras – namelijk in het AFAS Stadion – speelde tegen Jong Ajax (uitslag: 0-1). Stegeman zag een talentvolle groep van de Alkmaarders, wat ook niet zo gek is gezien de recente historie. In Alkmaar breekt de laatste jaren het ene na het andere talent door.

“Voor morgen ben ik natuurlijk bovenal benieuwd naar mijn eigen ploeg”, aldus John Stegeman daags voor de wedstrijd. “We hebben nu twee keer thuis en twee keer uit gespeeld. Met name in de uitwedstrijden hebben we ook veel mindere fases gehad. Als team moeten we sowieso nog veel stappen maken. We hebben de ultieme wedstrijd absoluut nog niet gespeeld. Daarvoor zijn we ook te kort bij elkaar. We zijn nog in opbouw.”

Op de eenmalige wisseling door de schorsing van Julian Lelieveld na, begon Go Ahead Eagles dit seizoen in alle vier de wedstrijden met dezelfde elf. “Hoe vaker je samen speelt, hoe beter de samenwerking wordt”, weet Stegeman. “Maar dat betekent niet dat je altijd maar in dezelfde opstelling moet spelen. Wissels kunnen tegen de basiself aanschurken, en ook basisspelers mogen niet verslappen.”


Levi Opdam speelde vorig jaar met Jong AZ tegen Go Ahead Eagles, de ploeg waaraan hij na de winterstop zou worden verhuurd. Morgen speelt hij door een schorsing niet met ‘zijn’ Jong AZ tegen Go Ahead Eagles. (Foto: Erik Pasman)

Zoals gezegd kan tegenstander (Jong) AZ bogen op een succesvolle jeugdopleiding. Een aanzienlijk deel van de hoofdmacht van de Alkmaarse Eredivisionist bestaat uit zelf opgeleide talenten. Jong AZ dient voor AZ-talenten als voorportaal van de Alkmaarse hoofdmacht.

Afgelopen seizoen maakte het beloftenteam van de Alkmaarders voor het eerst zijn opwachting in de Eerste Divisie, waarin Jong AZ tijdens het debuutjaar op een zestiende plaats eindigde. Ruim 7.300 toeschouwers in De Adelaarshorst waren vorig jaar getuige van de 2-1 zege van Go Ahead Eagles op Jong AZ. Op 12 maart 2018 ontmoetten beide ploegen elkaar opnieuw in Wijdewormer, maar gescoord werd er op deze maandagavond niet.

Jong AZ begon de huidige voetbaljaargang met competitienederlagen tegen Almere City FC (2-3) en SC Cambuur (2-1), waarna op bezoek bij FC Volendam een gelijkspel (1-1) volgde voor het team van het trainersduo Koen Stam en Michel Vonk. Afgelopen maandag leden de Alkmaarders op eigen veld een 0-1 nederlaag tegen Jong Ajax. Oud-Eagle Levi Opdam kreeg twee keer geel en is er dus morgen niet bij. Met Mauro Savastano beschikt Jong AZ aan de linkerkant van de defensie over nog een speler die vorig seizoen actief was bij Go Ahead Eagles.

Go Ahead Eagles wordt gesteund door 86 fans in het uitvak. Ben je er morgen niet bij in Wijdewormer? Volg de wedstrijd dan op:
– Twitter.com/GAEagles
– Instagram.com/GAEagles (Insta Stories)
– Snapchat-account gaeagles (Mijn Verhaal)
– Radio Oost
– Deventer Radio
– FOX Schakelkanaal: kanaal 11 of 14 op je tv