Morgen sluit Go Ahead Eagles het kalenderjaar 2018 af met een uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk. Gesteund door 167 supporters in het uitvak gaan spelers en staf nog één keer dit jaar op jacht naar goed resultaat.

De laatste thuiswedstrijd van het jaar – afgelopen vrijdag tegen FC Den Bosch – leverde gemengde gevoelens op. Het spel stemde tevreden, maar na 90 minuten stond er nog steeds 0-0 op het scorebord. “Ik heb de wedstrijd uiteraard teruggekeken en we hebben echt goed gespeeld”, aldus John Stegeman. “Tegen de koploper gaven we vrijwel niets weg. We domineerden en kregen genoeg kansen. Alleen: we hebben onszelf niet beloond. Dat moeten we morgen anders doen.”

Go Ahead Eagles gaat de laatste speelronde van de eerste seizoenshelft in als nummer drie van de ranglijst. “Een prima tussenrapoort”, noemt Stegeman die plek in de klassering. “We hebben afgelopen zomer gebouwd aan een nieuw team en dan is het knap waar je staat na achttien wedstrijden. Ik ben heel tevreden over de mentaliteit van de gehele ploeg. Ook jongens die soms niet bij de eerste elf of de wedstrijdselectie zitten kan ik geen inzet ontzeggen. Iedereen werkt hard. Maar we willen meer en beter. Móeten beter ook. Welk cijfer ik ons zou geven op het kerstrapport? Een 7. Genoeg ruimte voor verbetering dus. De eindafrekening vindt natuurlijk pas helemaal aan het einde van het seizoen plaats.”


Gino Bosz maakt morgen zijn rentree. (Foto: Erik Pasman)

Tegen RKC Waalwijk keert Gino Bosz terug aan de rechterkant van het hart van de defensie. Hij miste de thuisduels met Helmond Sport en FC Den Bosch door een knieblessure. “Julius Bliek heeft hem uitstekend vervangen, maar je speelt het liefst met een links- en rechtspoot in het centrum. Dat zijn logische dingen. Bovendien heeft Gino het tot zijn blessure gewoon goed gedaan.”

John Stegeman zag tegenstander RKC Waalwijk dit seizoen enkele keren aan het werk. Ook hij zag dat de Waalwijkers bezig zijn aan een goede reeks in de competitie: twaalf punten uit de laatste vijf duels. “Het is een elftal met loopvermogen op het middenveld en creativiteit voorin”, aldus de hoofdtrainer. “We maken ons op voor een lastige wedstrijd, maar dat is in de Keuken Kampioen Divisie – met het niveau dat dicht bij elkaar ligt – elke week het geval.”

Tekst gaat verder onder foto.

Van 1988 tot 2014 kwam RKC Waalwijk – met uitzondering van de jaargangen 2007/08, 2008/09 en 2010/11 – maar liefst 23 seizoenen uit in de Eredivisie. In die periode bouwde de Brabantse club een naam op als het ideale podium voor jonge, talentvolle voetballers om zichzelf in de kijker te spelen bij een grote club in binnen- of buitenland.

Na de degradatie uit de Eredivisie in 2014 kostte het RKC Waalwijk veel moeite om het hoofd boven water te houden. Twee seizoenen lang speelden de Brabanders een relatief anonieme rol in de Eerste Divisie. De 20e plaats in 2015 werd gevolgd door een 18e plaats in 2016, maar in het seizoen 2016/2017 plaatsten de Waalwijkers zichzelf weer in de spotlights. Door een 10e plaats in het eindklassement werd de eerste ronde van de play-offs gehaald. Die stijgende lijn konden de Brabanders afgelopen jaargang echter niet doortrekken; RKC Waalwijk eindigde op de 18e plaats.

In het huidige seizoen kan er weer wat vaker gejuicht worden bij RKC. Zeven keer wonnen de Waalwijkers, twee werd er gelijk gespeeld, terwijl er negen keer aan het kortste eind werd getrokken. Met 23 punten uit 18 competitieduels neemt RKC vooralsnog de 13e plaats op de ranglijst in. Afgelopen vrijdag wonnen de Waalwijkers met 1-0 bij FC Eindhoven. Midweeks eindigde het bekeravontuur in Enschede, waar FC Twente met 2-0 te sterk was.De wedstrijd van morgenavond begint om 20:00 uur. 167 fans ondersteunen Go Ahead Eagles in het uitvak van het Mandemakers Stadion. Thuisblijvers kunnen de wedstrijd live volgen op:
– Twitter.com/GAEagles
– Instagram.com/GAEagles (Insta Stories)
– Snapchat-account gaeagles (Mijn Verhaal)
– Radio Oost
– Deventer Radio
– Liveblog DeStentor.nl
– FOX Sports Schakelkanaal (kanaal 11 of 14)